Snow Leopard er lansert

Snow Leopard er lansert

Nå har Apple lansert Mac OS X Snow Leopard. Oppgradering fra Leopard koster 269 kroner.

Den nye operativsystem-pakken sendes ut senest fredag 28. august dersom du forhåndsbestiller nå, lover Apple på den norske avdelingen av nettbutikken Apple Store.

Pakken vil også være tilgjengelig hos Apple-forhandlerne og hos Apples egne butikker på fredag 28. august, skriver Apple i en pressemelding.

Dermed viste det seg å være noe i spekulasjonene om at Snow Leopard ville bli gjort tilgjengelig allerede i løpet av august, selv om Apple tidligere hadde antydet september som tidspunktet for lansering av den nye os-versjonen.

LES OGSÅ: OS X er best i test

Foruten enkeltpakken til 269 kroner kan man få kjøpt en familiepakke til 450 kroner som kan installeres på opptil fem Mac-er.

Bare for Leopard-brukere

Oppgraderingene er bare tilgjengelig for eksisterende brukere av Mac OS X v10.5 Leopard. Har du Mac OS X v10.4 eller eldre må du kjøpe en samlepakke som Apple har valgt å kalle Box Set. Der får man i tillegg til operativsystemet også med multimediepakken iLife '09 og kontorpakken iWord '09. Denne pakken koster 1490 kroner

Box Set-pakken fås også i form av en familiepakke til 1990 kroner.

De som har kjøpt eller kjøper seg ny Mac i perioden 8. juni-26. desember i år og får maskinen levert med os-versjonen Leopard, kan få oppgradere til Snow Leopard for for et håndteringsgebyr på 89 kroner. På Apples websider finner man en liste over hvilke maskiner som kvalifiserer for denne oppgraderingen.

Mer informasjon om Snow Leopard her .

De som venter seg en revolusjon i måten de kan bruke sin Mac på etter å ha oppgradert til Mac OS X versjon 10.6, som er versjonsnavnet på Snow Leopard, risikerer å bli skuffet, for utenpå vil det meste se ut som før.

Store omveltninger

Men under skallet er det gjorte store omveltninger. Det meste av programkoden skal være skrevet om og ikke bare flikket på. Mac-ens operativsystem består ifølge Apple mer enn 1000 «prosjekter», og 90 prosent av dem er nå blitt trimmet og finjustert, heter det.

Apple lover at Finder skal være raskere og mer responsiv, at epostprogrammet Mail skal laste ned meldinger dobbelt så raskt som før, at Time Machine vil være 80 prosent raskere på den første backupsesjonen, og at den nye 64-bits versjonen av nettleseren Safari vil være opptil 50 prosent raskere og være mindre utsatt for krasj forårsaket av plug-ins.

Den største visuelle forandringen finner man trolig i multimedieprogramvaren QuickTime, der det ikke lenger vil være et skille mellom den gratis grunnversjonen og en mer avansert proffversjon som koster penger. QuickTime er redesignet og gjør det lettere enn før både å se på video, ta opp video, redigere den og dele den med andre.

En gladnyhet er at det nye operativsystemet tar mindre plass. I løpet av installasjonen blir det frigjort rundt sju gigabyte med diskplass, ifølge Apple.