Solide nettbrett fra Panasonic

Panasonic utvider tøffingserien med dønn solide nettbrett.

Publisert Sist oppdatert

München (PC World Norge): Japanske Panasonic har lenge vært ledende når det gjelder bærbare pc-er beregnet til bruk i ekstra tøffe omgivelser, om det nå er i militær sammenheng, på bilverksteder, i produksjon eller for folk som bare er veldig klønete.

Selskapets Toughbook-pc-er kommer i flere varianter, fra de som tåler noe mer juling enn en gjennomsnittlig bærbar, til magnesiuminnpakkede beist som tåler det meste du kan finne på å utsette dem for. Vi har blant annet testet selskapets Toughbook CF-19 tidligere, og herjet med den som vi aldri har herjet med et testprodukt før. Moro.

LES OGSÅ:

TEST: Panasonic Toughbook CF-19 - Tåler denne pc-en juling?

Denne uken tok vi turen til München for å se Panasonics neste satsing innenfor "uknuselige" datadingser, Panasonic Toughpad. Som navnet kanskje avslører er det denne gangen snakk om nettbrett, men av et ganske annet kaliber enn det vi har sett av nettbrett til nå.

Med de to nye nettbrettene, FZ-G1 og JT-B1, vil Panasonic ha tre nettbrettalternativer tilgjengelige. Selskapets første Toughpad-nettbrett, 10-tommeren FZ-A1 med Android, ble sluppet før jul i fjor.

Panasonic har som mål å bli markedsleder innen "rugged"-segmentet med sine nye Toughpad-nettbrett, og setter sin lit til både Windows 8 Pro og Android.

Kraftig Windows 8-nettbrett

Det nye Windows 8-brettet tåler mer juling enn det meste som har vært å få tak i til nå.

Panasonic FZ-G1 er et Windows 8-nettbrett myntet på avansert bruk. Innvendig skjuler det seg en Intel Core i5 3537U-prosessor på 1,9 gigahertz, fire gigabyte minne og en SSD på 128 gigabyte. Prosessoren er en så kalt Ultra Low Voltage-modell, som skal gi ekstra lavt strømforbruk uten å ofre stort når det gjelder ytelse. Brukeren kan om ønskelig relativt enkelt bytte ut og oppgradere SSD-en selv.

I likhet med svært mange av de mest populære nettbrettene med Android og Windows 8, har Panasonic valgt å gi FZ-G1 en skjerm på 10,1 tommer. Selskapet har imidlertid valgt å gå for 16:10-format, fremfor det mer vanlige 16:9-formatet. Det gir flere piksler i høyden, og Toughpad FZ-G1 har en oppløsning på hele 1920x1200 piksler. Akkurat som med Toughbook, er Toughpad tilrettelagt for bruk både innen- og utendørs. Lysstyrken på 10,1-tommeren er oppgitt til hele 800 cd/m2, noe som er flere ganger kraftigere enn på mer normale nettbrett.

Nettbrettet er utstyrt med Windows 8 Pro, noe som gjør det mulig å bruke de samme programmene som man er vant til fra vanlige pc-er - om det nå er stasjonære modeller eller en Toughbook.

Til tross for at innmaten er en normal, bærbar pc verdig, er det her altså snakk om et kraftig nettbrett. For at Panasonic FZ-G1 skal kunne brukes under ekstreme forhold er all innmaten pakket inn i et magnesium-skall, mens skjermen er beskyttet med en ekstra solid, matt overflate og opphøyninger rundt kantene og ekstra støtbeskyttelse på hjørnene av nettbrettet. Alle forsterkingene og det solide skallet gjør at Toughpad-nettbrettt skal tåle fall fra minst 120 centimeter. Vår erfaring med Toughbook fra tidligere tilsier imidlertid at du fint kan legge på en god del på det tallet uten å være spesielt bekymret for at ting skal gå galt.

Tåler juling

Alle tilkoblinger er dekket av vann- og støvtette deksler, og Toughpad oppfyller kravene for IP65-sertifisering, noe som tilsier at det uten problemer skal kunne brukes både i våte og støvete omgivelser - og om så tåle å ligge under vann i minst fem minutter. Panasonic garanterer ellers at du kan bruke FZ-G1 både vinter som sommer, i temperaturer fra 20 kuldergrader til 60 varmegrader. Til tross for det solide skallet og alt av forsterkinger har Panasonic klart å presse vekten ned til respektable 1,1 kilo.

Batteritiden er oppgitt til åtte timer med standardbatteriet som følger med. Det er imidlertid tall som er oppnådd i testing med svært lav lysstyrke, slik at du må beregne noe kortere batteritid om du for eksempel ønsker å bruke nettbrettet utendørs på en sollys dag. Blir batteriet for svakt er det mulig å få kjøpt et kraftigere batteri som enkelt kan erstatte originalbatteriet - alle Panasonic Toughpad-nettbrettene har utskiftbare batterier.

Av standardtilkoblinger har du blant annet HDMI og USB 3.0. Panasonic har også utstyrt FZ-G1 med en spesialport som kan konfigureres etter ønske, slik at du kan få levert nettbrettet med en ekstra usb-port, microSD-kortleser, ekte serieport, nettverksport eller kraftigere gps-modul enn den som ligger integrert i 3G/4G-modulen nettbrettet kan utstyres med.

Panasonic Toughpad FZ-G1 vil være klart for salg i Norge i løpet av februar. Prisen vil starte på 2 050 Euro for grunnmodellen, noe som tilsvarer omtrent 15 000 kroner.

7-tommer med Android

I tillegg til det kraftige Windows 8-nettbrettet lanserte Panasonic også et splitter nytt Android-nettbrett. Lillebror JT-B1 er et 7-tommers nettbrett tiltenkt ansatte som for eksempel raskt trenger å skanne, godkjenne eller dokumentere. Til den slags bruk har Panasonic gitt JT-B1 et kamera på hele 13 megapiksler.

Nettbrettet er utstyrt med en tokjerneprosessor på 1,5 gigahertz og 16 gigabyte lagringsplass. Utvendig er det gjort mange av de samme forsterkingene som på storebror FZ-G1, og det lille 7-tommers nettbrettet skal takle fall på minst 1,5 meter, i tillegg til å holde både vann og støv ute.

Under skjermen ligger det fire knapper, hvorav tre kan programmeres etter eget ønske. For eksempel for å ha rask tilgang til spesielle apper eller funksjoner.

Panasonic Toughpad JT-B1 er også ventet klart for salg i løpet av februar, med priser som starter på 800 Euro, eller rundt 6 000 kroner. Prisene for både FZ-G1 og JT-B1 vil imidlertid avhenge av konfigurasjon og spesialtilpasninger for den enkelte bedrift.