Sommersyssel: Bytt disken i din bærbare pc

Sommersyssel: Bytt disken i din bærbare pc

Drømmer du om bedre bærbar til høsten? Hvorfor ikke bruke en feriedag til å bytte disk?

Les vår bruksanvisning og se våre bilder av hvordan du skifter disk i en bærbar pc.

Har du tid og anledning - og grønt lys fra dine nærmeste - til å fikle litt med pc-en i sommerferien, kan det være lurt å bruke noe av tiden til å bytte ut disken i din bærbare pc. For noen hundrelapper får du en som gir 3-4 ganger så mye diskplass som den du har i dag.

Nederst i artikkelen finner du link til en bildeserie som viser bildene i større format. Men les artikkelen først!

Å skifte disk i en trang, bærbar pc selv, det er fali, det. Men slett ikke så vanskelig som man skulle tro. Riktignok, det vil være store variasjoner for hvordan det gjøres mellom forskjellige maskiner.

Er man forsiktig – og litt heldig – har man forlenget leve- og brukstiden for pc-en betraktelig.

Garantien ryker

La det være sagt med én gang: Det er en viss fare for at man mister all garanti på en bærbar pc hvis man åpner den og begynner å fikle med innmaten. I hvert fall har Apple historisk vært ganske strenge på slikt.

LES OGSÅ: - Flash tar over for disk

Risikoen for at noe går galt og at man enten må på verksted med maskinen eller kassere den, er også klart til stede. For det er trangt inne i en bærbar pc, med en masse små komponenter og tynne kabler som det er fort gjort å ødelegge.

På den andre siden er en slik operasjon ikke noe man gjør på en ny pc. Det er først når den kanskje er halvveis i livsløpet at man lar seg friste til slike tiltak. Og da er man kommet i hvert fall et stykke på vei mot tidspunktet for å kjøpe ny pc. Selv om det er trist om det går galt, er det kanskje ikke akkurat verdens største krise.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Bedre pc

Lykkes man derimot med operasjonen, kan man slå seg på brystet i visshet om at man har spart en masse penger og fått seg en pc som er mye bedre enn den var forut for operasjonen.

1) Klar til operasjonen: Den bærbare pc-en er trygt plassert på antistatisk matte.

2) Utstyret: 1 stk. bærbar pc, 1 stk. ny disk, en «spiss» stjerne-skrutrekker, en pinsett (praktisk til å håndtere bittesmå skruer) og armlenke til å beskytte pc-komponentene mot statisk elektrisitet.

3) Noen skruer krever T6-skrutrekker.

4) Minnebrikkene er tatt ut. Noen hevder at hvis du kvier deg for å gjøre det, bør du la være å åpne pc-en i det hele tatt.

5) Skruene rundt chassiset er bittesmå, og det er lett å miste dem på gulvet.

6) Bruker man litt for lang skrutrekker, kan det hende man må «skru på skrå» nede i batterikammeret. Litt problematisk, men det gikk bra.

7) En av de største utfordringene var å få av dekselet som tastaturet sitter på. Her må man lirke, ikke bruke makt.

8) Endelig er pc-en åpen. Dekselet for tastaturet støttes oppe av gjenstander man har for hånden.

9) Disse kontaktene må tas ut av disken med stor forsiktighet.

10) Endelig er den gamle disken kommet ut av pc-en.

For ordens skyld nevner vi at det finnes bærbare pc-er på markedet der produsenten har lagt til rette for at harddisken skal kunne skiftes ut enkelt. Men i mange tilfeller, som i det vi skal berette om her, dreier det seg bortimot om kirurgi på høyt nivå. I hvert fall for utrenede disk-byttere.

Nå hadde det seg slik at det tilfeldigvis var en Apple Macbook Pro som var mest moden for oppgradering av PC World-redaksjonens bærbare maskiner. Vi valgte derfor å bygge denne prosedyrebeskrivelsen på Macbook Pro-maskinen. Innmaten i den er forholdsvis lik det man finner i en hvilken som helst bærbar Windows-pc i noenlunde samme klasse, men kolleger i redaksjonen som har skrudd mer på pc-er enn jeg har gjort, nøler ikke med å betegne Macbook Pro som åpenbart en av de vanskeligste bærbare pc-ene på markedet å skifte komponenter i på egenhånd.

Vår maskin hadde en 120 gigabyte-disk som virket ganske fremtidsrettet da maskinen var ny, men som naturligvis altfor raskt ble full av både programvare og data, slik at man etter hvert måtte begynne å avinstallere en del programmer for å få plass til nye.

Misunnelig har jeg sett at kjøpere av nyere bærbare Mac-er og Windows-pc-er forlengst har begynt å få med seg atskillig større disker. Ikke fysisk større, altså, men med vesentlig større lagringskapasitet.

Disker er jo blitt billige, også. En 320 GB Western Digital Scorpio Serial ATA-disk med hastighet på 5400 o/min. koster nå 775 kroner hos Komplett. Nettopp den lave prisen i forhold til kapasiteten er vel det viktigste argumentet for å bytte disk.

Dermed ble det til at vi anskaffet en 320 GB Western Digital-disk og begynte planleggingen av «den store operasjonen».

Normalt sett vil det gå fram av dokumentasjonen man har til sin bærbare hvilken harddisktype man trenger. De siste årene har de aller fleste maskinenen benyttet standard 2,5-tommers Serial ATA-harddisker. Det finnes imidlertid unntak - spesielt når det gjelder ultraportable pc-er. Framgår det ikke av dokumentasjonen hvilken disktype du trenger, kan man trolig finne ut dette ved hjelp av noen Google-søk eller sjekke hvilken harddisk som sitter i pc-en i utgangspunktet og finne spesifikasjonene for denne.

Planlegging

Et slikt diskskifte, utført på hjemmekontoret i stedet for på et profesjonelt verksted, må planlegges. Som amatør uten spesialverktøy må man først finne ut hva jobben går ut på og hvordan den skal gjøres.

På internett finner du massevis av oppskrifter på hvordan du skifter disk i en bærbar pc. Det er bare å gjennomføre noen søk i Google eller andre søkeverktøy. Både i debattfora og på ivrige nerders egne internettsider finner man nyttig informasjon.

I dag finner du dessuten en rekke mer eller mindre instruktive videoer om emnet på Youtube og andre steder. Noen er bare ment å skulle underholde, andre å vise hvor tøffe og dristige personene i videoene er som tør å gi seg i kast med slike vanskelige oppgaver. Atter andre er seriøse, pedagogiske instruksjonsvideoer i hjemmeverksted-jobbing.

Selv om det tar litt lengre tid å se på en video enn å lese kjapt gjennom en instruktiv artikkel om emnet, vil jeg faktisk anbefale at man tar seg tid til å se en video.

Da kan du få med deg noen nyttige advarsler også. Videoer gir gjerne et litt mer realistisk bilde av prosessen enn bare å lese om den. Så hvis du ser at bare det å fjerne minnebrikkene på egenhånd virker skremmende, kan vide oen kanskje få deg til å legge prosjektet på is. Akkurat som i påskefjellet er det ingen skam å snu her. Men da bør man gjøre det før pc-en ligger der i sine enkelte bestanddeler.

På egen risiko

På samme måte som alle andre som har publisert informasjon om hvordan man går til verks for å bygge om en bærbar pc, understreker også vi at dette er en prosess man gir seg i kast med på egen risiko.

Vi fraskriver oss med dette ethvert ansvar for konsekvensene dersom du lar deg friste til å forsøke å åpne pc-en din basert på vår beskrivelse av prosessen her.

Vi understreker dessuten at dette ikke er noen detaljert fra-punkt-til-punkt-oppskrift, men bare en skildring av hvordan vi opplevde prosessen med å skifte disk i en bærbar pc.

Forberedelser

Det er viktig å sørge for å minske risikoen for skader på pc-en og komponentene via statisk elektrisitet. Jeg la en antistatisk plastmatte med ledningforbindelse til jordet kontakt under pc-en, i tillegg til at jeg hadde antistatisk håndlenke, også den koblet til jordingspinnen på en kontakt.

Noen av skruene i en bærbar pc er utrolig små. Derfor la jeg et dobbelt lag med hvitt tørkerullpapir på bordet der jeg samlet alle skruene – da ville de ikke rulle ned på gulvet og forsvinne, og det ville være lettere å holde orden på dem.

I gang

Så var jeg i gang.

Først snudde jeg Mac-en på hodet og tok ut batteriet. Deretter skrudde jeg av dekselet over minnebrikkene, med vanlig stjerneskrutrekker.

Deretter kom to skruer som krever verktøy de færreste har liggende, en skrutrekker med T6-hode, som er bittelite.

Neste steg var å ta ut minnebrikkene. En forholdsvis grei affære, men den krever utpreget forsiktighet.

De fire lange skruene på undersiden av bunndekselet gikk det greit å få ut. Det gjorde det for så vidt også med de 10 rundt chassiset, men de er bittesmå, og det er fort gjort å miste dem når man skal ta dem ut.

To av de vanskeligste skruene å få ut satt på den fremre innerveggen i batterikammeret. Hvis du har litt lang skrutrekker, må du skru med skrutrekkeren på skrå, og da glipper det fort, med fare for at stjernegjengene på skruene går i stykker.

Utfordringen

Den største utfordringen var å få av tastaturet og dekselet som det sitter i. For det første vil man helst ikke bruke verktøy til å stikke mellom dekselet og «understellet» av frykt for både å skade innmaten og å lage merker som synes etterpå. Så her er det om å gjøre å ha solide og helst litt lange negler å jobbe med.

Tastaturet og dekselet som det sitter i, bør heller ikke tas helt av. Løft det forsiktig opp. Fra pekeplaten går det en spinkel kabel ned til hovedkortet som man helst ikke vil røre.

Jeg valgte å støtte dekselet i halvt oppreist stilling, for da fikk jeg grei tilgang til disken uten å måtte foreta noen flere kabeluttrekk.

To kontakter på disken må tas ut veldig forsiktig. Heldigvis er de av forskjellig størrelse, så det er liten fare for at man blander dem sammen når man skal montere dem igjen.

Så fulgte løftingen av den flate kabelen som nærmest er limt fast på oversiden av disken. Her må man være veldig forsiktig – det ser ut til å være spinkelt materiale med spinkle fester i den bakre enden av disken.

11) Skruene til disse gummipakningene skapte mye bryderi.

12) Kontakten festes forsiktig til den nye disken.

13) Pc-en har fått ny disk, med tre ganger så stor kapasitet som originalen.

14) Så er det bare å få på plass igjen alle de små skruene.

15) Spenningen er over – det er liv i Mac-en etter diskbyttet!

Når man får pirket ut denne kabelen fra disken, er det bare å løfte ut disken. Neste jobb er å ta av fire gummipakninger tredd utenpå fire skruer på siden av disken. Enkelt, egentlig, men i dette tilfellet satt skruene forferdelig hardt fast – så fast at jeg måtte hente en tang for å få løsnet dem før jeg kunne begynne å bruke skrutrekkeren. Men nå opererer vi jo på den gamle disken, som er tatt ut av pc-en, og det gjør vel ikke noe om den får litt røff behandling – den har jo i prinsippet gjort tjenesten sin og er klar for å pensjoneres.

Da skruene endelig kom av, var det bare å feste dem på tilsvarende måte i den nye disken, tre gummipakningene utenpå og deretter begynne forsiktig å feste kablene igjen og skru fast disken. Alt må gjøres forsiktig, og det er viktig å påse at ingen tynne og spinkle kabler blir liggende slik at de kommer i klem når maskinen settes sammen igjen.

Som en lek

Arbeidet med å montere sammen maskinen gikk egentlig som en lek. Nå var jeg jo blitt kjent med innmaten i maskinen.

Det var naturligvis litt fiklete å få alle de bittesmå skruene på plass – nå var det hensiktsmessig å ha maskinen på høykant i fanget mens man skrudde, med økte risiko for at små skruer kunne ramle på gulvet. Men det gikk bra.

Den vanskeligste jobben var igjen dekselet med tastaturet – det kan være uhyre kinkig å få det på plass uten at det oppstår noen glippe. Igjen er det bare å ta det med ro og ikke bli fristet til å bruke for mye makt.

Til slutt kom minnebrikkene på plass, med dekselet over seg, og så var det bare å droppe batteriet inn i batterikammeret, snu maskinen, koble til strømmen og starte den opp.

Spennende øyeblikk

Og da var det spennende øyeblikket kommet, da. Alt var på plass, det ble ingen skruer til overs, og de viktigste kablene – strøm, ekstern skjerm og netterkskabel – var behørig tilkoblet.

Først en liten oppstart for å sjekke om alt fungerer. Jo da, det lyste opp på skjermen, og med hånden kjente jeg at det vibrerte der hvor disken var plassert.

Deretter var det bare å sette i gang reinstalleringen av operativsystemet på ordinært vis. En grei, men dødskjedelig jobb med mye venting. Etter at os-et var på plass og oppdatert etter alle kunstens regler, fulgte den samme prosedyren med den øvrige programvaren.

Én velsignelse i all oppdateringsventingen var det riktignok i at en god del data og innstillinger enkelt kunne synkroniseres opp til tidligere status gjennom .Mac-tjensten, som akkurat nå er blitt til Mobileme. Via internett ble nettleserens bokmerker, alle kontaktdata, epostkasser, notater og mye mer synket opp til statusen fra før diskskiftet.

Jeg har forøvrig sett andre benytte en annen strategi: Forut for diskskiftet har de montert den nye disken i et eksternt kabinett, overført alle data, programmer og operativsystem fra den eksisterende disken til den nye, tilkoblet via det eksterne kabinettet, og deretter skiftet disk. Da er alt, eller det meste, på plass på den nye disken allerede ved første oppstart. Jeg ønsket imidlertid å starte opp igjen med en «renset» maskin.

Som en drøm

Sluttresultatet ble da også som en drøm. En tilnærmet tredobling av diskplassen, all systemprogramvare og alle applikasjoner nyinstallert, i en maskin som fungerer feilfritt og – i hvert fall innbiller jeg meg det – raskere enn før.

Riktignok har jeg mistet garantien, men resultatet er blitt en bedre pc som sikkert vil komme til å gjøre nytte for seg lenger enn den ellers ville ha gjort. Det er ikke sikkert at pc-produsenten er så glad for det, men jeg har i hvert fall gjort en diskprodusent og meg selv en tjeneste.

Se større bilder fra operasjonen, klikk her for bildeserie .

Les om: