Spar bensin med Flash

Spar bensin med Flash

Med hjelp av Adobes Flash-teknologi kan du lære deg å bli en mer miljøvennlig bilist.

MILANO (PC World): Fiat har lansert Eco-drive, en løsning som henter data om sjåførens kjørestil fra bilens datasystem, analyserer dataene på en pc og gir råd om hvordan sjåføren skal lære seg å kjøre mer effektivt og miljøvennlig.

LES OGSÅ: Flashplayer 10 gir raskere grafikk

Hittil har Fiat 500-eiere over hele verden bidratt til å redusere CO2-utslippet med over 100 000 kilo gjennom Eco-drive-systemet.

Fiat 500 har meget lavt CO2-utslipp. Takket være Adobe Flash-teknologien kan det bli enda mindre. (Foto: Fiat)

Stikkord: Flash

Løsningen ble første gang vist på Paris Motor Show tidligere i høst, men på Adobes store utvikler- og designerkonferanse som nå går av stabelen i Milano, ble det for første gang satt fokus på Adobe-teknologien som ligger bak løsningen. Stikkordet er Flash.

Det er firmaet AKQA som har utviklet løsningen i samarbeid med den italienske bilfabrikanten Fiat. Foreløpig finnes løsningen bare i Årets Bil 2008, Fiat 500, og i en annen Fiat-modell. AKQA er et uavhengig, internasjonalt firma som har spesialisert seg på å utvikle innovative ideer i samarbeid med ledende merkevarefirmaer innenfor mange bransjer.

Sjåfør-profil på pc

Eco-drive-systemet i Fiat 500 fungerer ved at sjåføren henter ut data fra bilens kjørecomputer ved hjelp av en usb-minnepinne eller Bluetooth. Dataene overføres til en pc, der et tilhørende gratis program analyserer dataene og lager en profil over sjåførens kjørevaner.

Er det mange unødige oppbremsinger? Kjører sjåføren for nær bilen foran? Trår han eller hun for hardt på gasspedalen? Skifter sjåføren gir på feil tidspunkt i forhold til bilens hastighet?

Disse og mange andre kriterier blir analysert, og det hele resulterer i konkrete forslag til hvordan man kan bli en mer miljøvennlig bilist.

LES OGSÅ: Mer kreativ web med Flashplayer 10

Sparer penger

Poenget er ikke bare at man sparer jordkloden for en god del CO2-utslipp, men at man også sparer penger. Følger man rådene konsekvent, kan man på årsbasis få redusert drivstoffmengden med opptil 15 prosent – og det utgjør ikke så rent lite i kroner og øre. Selv ikke på en liten, miljøvennlig Fiat.

Løsningen inneholder også et annet viktig element i Adobes Flash-satsing: sosial datamaskinbruk («Social Computing»). Fiat-eiere som benytter Eco-drive, kan legge inn resultatene sine i en anonym, global database i en tjeneste som kalles Fiat Ecoville. Til nå har beboerne i denne virtuelle, men høyst reelle landsbyen spart kloden vår for over 100 000 kilo med CO2-utslipp.

Du kan se en demo av Fiat Eco-drive her .

Foreløpig sier ikke Adobe eller AKQA noe om løsninger kommer for andre bilmerker, men usannsynlig er det jo ikke.

Komponenter