Spår knallvekst for it-bransjen

Spår knallvekst for it-bransjen

It-industrien bruker over 1800 milliarder kroner på databrikker i år.

Halvlederindustrien, som leverer brikker til it-industrien, kan se tilbake på et fantastisk år. Etter en real nedtur under finanskrisen har både forbruker- og bedriftsmarkedet for halvlederprodukter tatt seg skikkelig opp i 2010.

Det er analyseselskapet Gartner som har satt seg bak regnestykket om salget det siste året og kommet frem til at det ble solgt for første gang i historien for over 300 milliarder dollar i halvlederprodukter (”semiconductor”). Totalen ble 300,3 milliarder dollar, en økning på hele 31,5 prosent i forhold til 2009.

Tomme lagre

Halvlederindustrien fungerer i praksis som et barometer for resten av it-bransjen. Under finanskrisen ble produsentene såpass forsiktige at de tømte lagerne for reserver. Nå er situasjonen en helt annen.

- I 2010 har halvledermarkedet fått en skikkelig opptur etter at systemleverandørene har skrudd opp etterspørselen betraktelig, sier Stephan Ohr som er ekspertanalytiker på området hos Gartner.

Ifølge Ohr gjelder veksten både integrerte enheter og løse brikkeplater. For alle gjelder det å bygge opp de lagrene som ble tømt under finanskrisen, noe som gikk særlig bra i tredje kvartal, da det var en midlertidig tilbakefall i forbrukeretterspørsel. Dermed har industrien fått tak på ordrereservene igjen.

Milepæl

I 2009 falt omsetningen på halvledermarkedet med ti prosent. Men i år brukte verden 430 milliarder kroner mer enn i fjor. Det er den største økning i antall dollar noensinne.

Bare tre ganger tidligere, i 1988, 1995 og 2000, har dette markedssegment vokst med over 30 prosent i løpet av ett år. Den 300 milliarder dollar-grensen som ble brudd i år har lenge blitt ansett som en milepæl i bransjen.

Intel er fortsatt nummer en i verden, men hadde en vekst på 24,6, altså under gjennomsnitt. Selskapet har fortsatt 13,8 prosent av markedet.

På annen plass ligger Samsung Electronics, som har tatt inn kraftig på Intel. Selskapet økte med 59,8 prosent og tar med det 9,4 prosent av markedet. Samsungs omsetning på halvledere ligger med rundt 28 milliarder dollar på røflig to tredje del av Intels 41 milliarder dollar. I 2009 hadde Samsung omtrent halvparten (17,6 mot 33,3 milliarder dollar).

Dobling på ett år

Store vinnerne er Renesas Electronics (tidligere Nec Electronics) og Micron Technology. Begge mer enn doblet i løpet av 2010. Renesas Electronics økte med hele 128 prosent, og tok steget opp fra 11. plass på listen til å være verdens femte største halvlederprodusent.

Micron Technology fikk en vekst på 113 prosent, og hoppet opp fra 13. til 8. plass.

Til og med den største taperen på topp ti-listen, Qualcomm som falt fra plass seks til plass ni, fikk likevel en økning i omsetning på nesten 12 prosent.

De ti største brikkeprodusentene:

1. Intel
2 Samsung Electronics
3 Toshiba
4 Texas Instruments
5 Renesas Electronics
6 Hynix Semiconductor
7 ST Microelectronics
8 Micron Technology
9 Qualcomm
10 Infineon

Kilde: Gartner

Komponenter