Spennende nyheter fra Intel

Spennende nyheter fra Intel

Intel har lansert Xeon 5500. Med denne prosessoren vil kundene bygge betydelig mer effektive servere.

- Dette er den største endringen i Intels prosessorteknologi siden Intels Pentium Pro, sier Richard Curran, sjef for Intels digitale foretaksgruppe i Europa Midtøsten og Afrika.

Fortsatt er det fire prosessorkjerner i Xeon 5500. Det er mikroarkitekturen, selve arbeidsmåten mot minne, andre prosessorer og inn/ut-håndteringen, som er fullstendig endret.

Xeon 5500 har fire prosessorkjerner med trådteknologi, benytter 256 KB buffer på nivå to og 8 MB buffer på nivå tre. Bedre håndtering av alternative instruksjonssekvenser (Branch Prediction) og forbedret virtualiseringsteknologi bidrar.

Kombinert med en produksjonsteknologi på 45 nanometer får den nye prosessoren betydelig ytelsesforbedring.

- Den minste Xeon 5520 har 50 prosent mer ytelse enn den største Xeon 5470 som den erstatter, sier Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef i Hewlett-Packard.

Interessant

Pentium Pro fra 1995 var en interessant prosessor med hurtigbuffer og prosessor på samme sokkel, men fysisk separert. Det nye var at begge benyttet samme klokkefrekvens. Bufferen hadde en kapasitet på 256 KB – 1 MB.

Prosessoren brøt ned instruksjonene i mindre maskininstruksjoner for å kunne gjøre om på rekkefølgen for å oppnå større effektivitet (Out of Order Execution).

Til sammen gjorde dette Pentium Pro til en kostbar prosessor som derfor ble erstattet av en enklere utgave i 1997 i form av Pentium II.

Numa

Xeon 5500 med kodenavn Nehalem, bryter med den tidligere arkitekturen til forløperen Xeon 5400. Xeon 5500 innfører Numa-arkitektur (Non Uniform Memory Architecture) som betyr at hver prosessor i en maskin har sitt eget minne.

I Xeon 5400 deler flere prosessorer ett felles minne via datakanalen Front Side Bus.

Sammenkobling skjer ved hjelp av to datakanaler (Quickpath), en til en samarbeidende Xeon 5500 prosessor, en til en styringsmodul for håndtering av data inn og ut av datamaskinen. Quickpath overfører med en kapasitet på 25,6 GB per sekund.

Minneteknologien er ny. Det benyttes DDR-3-minne, (DDR, Double Data Rate), hvilket betyr at det er tre datakanaler fra prosessoren til minnet som har en hastighet på inntil 1,33 GHz. Med tre kanaler kan minnet bygges ut til 72 GB.

Til neste år vil Intel komme med nye prosessorer som kobler sammen fire prosessorer på en effektiv måte. Les videre på neste side!

Les om:

Komponenter