Spennende nyheter til iPhone og iPad

Spennende nyheter til iPhone og iPad

Apple slipper iOS 4.3 beta for utviklere.

I kjølvannet av at den amerikanske teleoperatøren Verizon for et par dager siden annonserte en helt ny iPhone 4-modell, slapp Apple onsdag kveld en ny beta av iOS til utviklere. Oppdateringen av operativsystemet ser ut til å komme med en rekke nye og spennende funksjoner for brukere av både iPhone og iPad.

iPhone som trådløs ruter

En av de store funksjonene i betaversjonen av iOS 4.3 er muligheten til å bruke iPhone som trådløs ruter. Tidligere har iPhone-eiere vært nødt til å bruke Bluetooth eller usb-kabel for å dele internett fra telefonene sine. I den kommende oppdateringen finner vi en oppdatert versjon av denne funksjonen kalt "Delt internett", som gjør telefonen blir en trådløs internettsone som kan kobles til via fem WiFi-enheter av gangen.

Funksjonen er naturligvis avhengig av operatørenes godkjennelse, men ettersom både Telenor, NetCom og andre norske operatører tillater den nåværende internettdelingen via Bluetooth eller usb er det høy sannsynlighet for at også WiFi-deling skal bli mulig. Telenor har foreløpig ikke tatt noe standpunkt i denne saken, får Macworld.no opplyst via pressetalsmann Anders Krokan.

Internettdeling via WiFi har lenge vært tilgjengelig på mobiltelefoner fra HTC, Sony Ericsson og Samsung.

Styr iPad med flere fingre

En annen funksjon i iOS 4.3 er et nytt sett med multitouch-bevegelser som kan vesentlig forbedre manøvreringen av iPad. Tavle-pc-en kan i utgangspunktet styres med flere fingre av gangen, men Apples offisielle multitouch-bevegelser har så langt bare begrenset seg til to fingre for å eksempelvis zoome inn på en nettside eller rotere et bilde.

I iOS 4.3 støtter iPad multitouch-bevegelser med både fire- og fem fingre. Apple beskriver selv flere eksempler som utviklere kan ta i bruk. For eksempel vil det bli mulig å knipe fingrene for å gå ut av en app og tilbake til hjemskjermen, sveipe opp for å komme til multitasking-menyen og sveipe høyre/venstre mellom apps. Alle er funksjoner som i dag styres via hjemknappen. Engadget har lagt ut en video hvor de demonstrerer de nye funksjonene.

Muligens gir de nye funksjonene et hint om hvordan iPad 2, som er ventet i løpet av de neste månedene, er ment å bli. Nå spekuleres det dessuten om Apple vil fjerne hjemknappen helt, ikke bare på iPad, men også iPhone.

Mye annet nytt

Til mange iPad-brukeres store glede reintroduserer iOS 4.3 også muligheten til å låse skjermstillingen i horisontal eller vertikal modus via den lille knappen på høyre side av tavle-pc-en. I den nåværende versjonen av iOS brukes knappen for å justere volumet. I tillegg åpner Apple nå opp for at tredjepartsapplikasjoner får tilgang til AirPlay, Apples streamingfunksjon for lyd, video og bilder.

Det er også oppdaget kode som tyder på at Apple kommer til å lansere en slags bildefilter-funksjonalitet for den innebygde kamera-applikasjonen - litt som Photo Booth på Mac. På tide, mener vi. Fotoapplikasjoner som Hipstamatic og Instagram har etter hvert blitt utrolig populært, og Apple tilbyr i dag omtrent ingenting av ekstrafunksjonalitet utover det å ta bilder.

For de spesielt interesserte kan vi også nevne at det kommer flere innstillingsmuligheter hva gjelder meldingsvarsler, samt nye skrifttyper i Notater-applikasjonen.

Apple har som vanlig ikke sagt noe om når iOS 4.3 slippes for massene, men ifølge nettstedet Boy Genius Report kommer oppdateringen i mars. Flere europeiske nettsteder hevder det samme. Ifølge TUAW ser det for øvrig ut til at iOS 4.3 ikke støtter iPhone 3G eller andregenerasjons iPod touch i det hele tatt.

Les om:

Komponenter