SSD integrert på hovedkortet

SSD integrert på hovedkortet

Gigabyte leverer Z68-hovedkort med Intel SSD.

Den mest interessante funksjonen med Intels nye Z68-brikkesett er muligheten for å benytte en SSD som hurtigbuffer for harddisken. De mest brukte filene vil da være lagret på SSD-en, samtidig som man har fleksibiliteten med en stor og rimelig harddisk for andre data. Ifølge våre egne tester så langt kan man på mange områder se 70-80 prosent av ytelsen man har med en vanlig SSD-løsning med operativsystem og programmer.

I forbindelse med lanseringen av Z68-brikkesettet lanserte Intel også SSD-er som var spesielt beregnet for å benyttes som diskbuffer. Det er denne Gigabyte nå tar i bruk på deres nye Z68XP-UD3-iSSD-hovedkort. Intel SSD 311 står her montert i en mSATA-sokkel på hovedkortet. SSD-en har en kapasitet på 20 gigabyte. Kapasiteten kan virke liten, men samtidig skal man huske at det er kun mye brukte filer som bufres.

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8Z68-V Pro - Intel Core-plattformen enda bedre

Kjører man et tradisjonelt oppsett med operativsystem og applikasjoner på en SSD, og videre en harddisk i tillegg for generell lagring, vil man for applikasjonene installert på SSD-en ha mange filer som ikke benyttes spesielt ofte. For mange vil det være flere gigabyte med filer tilknyttet Windows alene som sjeldent eller aldri benyttes. I en slik bufferløsning vil disse ikke ta opp plass på SSD-en. 20 gigabyte kan riktignok føre til at en del brukere vil ha rask utskiftning av dataene som ligger i buffer, og man bør se an prisen på Gigabytes løsning kontra et vanlig Z68-hovedkort med en vanlig SSD på 40-60 gigabyte. Intels teknologi begrenser seg til at 64 gigabyte av en SSD kan benyttes som buffer.

LES OGSÅ:

Få tilbake SSD-ytelsen

Gigabyte Z68XP-UD3-iSSD kan ellers stille med mye avansert funksjonalitet. Det er støtte for Virtu, som gir muligheten for å skifte mellom bruk av dedikert grafikkort og den integrerte grafikkprosessoren i Intels prosessorer. Dette gjøres for å redusere strømforbruket, som igjen kan bety lavere varmeutvikling og støynivå ved vanlig applikasjonsbruk. Hovedkortet er utstyrt med UEFI i stedet for tradisjonell BIOS, og vil da blant annet ha full kompatiblitet for harddisker på over 2 terabyte. Fire minnesokler for opptil 32 gigabyte minne, SLI/Crossfire-støtte, Gigabit Ethernet, USB 3.0-støtte og RAID-støtte er noen av egenskapene som kan trekkes fram.

Etter hvert forventer vi at det vil bli mer vanlig med mSATA-sokkel på hovedkort, samtidig som man også ser mer utstrakt bruk av dette i bærbare pc-er. Flere SSD-er er tilgjengelig for mSATA allerede, hvilket gir framtidig oppgradeirngsmulighet og fortsatt bruk av denne sokkelen. I utgangspunktet er det ingen ytelsesmessige fordeler med mSATA kontra SSD koblet til diskkontroller via vanlig Serial ATA.

Mer informasjon om hovedkortet finner man hos Gigabyte.

LES OGSÅ:

TEST: Tre raske SSD-er