Stabæk satser på iPhone-video

For fotballklubben er kjapp iPhone-video viktigere enn proff-video.

Publisert Sist oppdatert

En vanlig iPhone med litt videotilbehør og et haltende mobilt bredbånd er alt som skal til for at fotballklubben Stabæk skal få lagt ut video på YouTube og på sine nettsider.

- Med denne løsningen i hendene har vi ikke lenger problemer med å oppdatere fansen, sier Lars Jarle Mæhlum til Macworld.no. Han er webredaktør for Stabæk Fotball og ansvarlig for Stabæks nettsider.

Som alle fotballklubber med respekt for seg selv har også Stabæk satset mye på å spre informasjon og PR om seg selv via internett. Stabæks nettsider, www.stabak.no , er proppfulle av både tekst, bilder og ikke minst video på profesjonelt nivå.

Men i tillegg satser Stabæk-ledelsen også på mer uformelle internett-fenomener som Facebook og YouTube. Ikke minst på YouTube har ildsjeler - som åpenbart er tent både på Stabæk og på video - presentert overraskende bra video med særdeles enkle og billige verktøy, til video å være.

Fra La Manga på én time

Et eksempel: Da Stabæk spilte treningskamper på La Manga i Spania i vinter, brukte Lars Jarle Mæhlum en iPhone med rimelig tilleggsutstyr til å gjøre videoopptak og intervjuer av spillerne - den nyeste iPhone-modellen, som ble lansert i fjor sommer, har som kjent innebygd videokamera.

Deretter redigerte Mæhlum videoklippene i iPhone-en, altså uten å gå veien om en Mac eller pc - og sendte videosnuttene direkte via et dårlig mobilt bredbånd til YouTube og til Stabæks nettsider. Redigeringen ble gjort i et 21-kroners iPhone-program kalt ReelDirector .

- Alle intervjuene kom på YouTube mindre enn én time etter hver kamp, forteller Lars Jarle Mæhlum. - Dette er noe vi kommer til å bruke mange ganger i årets sesong, tilføyer han. - Særlig i forbindelse med bortekamper.

Owle bubo

Nøkkelen i Stabæks iPhone-løsning heter «Owle bubo». Produktnavnet henspiller på en amerikansk hornugle-art - ikke helt malplassert når man ser hvordan kameraløsning ser ut. Andre synes det ser mer ut som noe som hører hjemme i en Star Wars-film

Amerikanske Owle bubo er en slags aluminiumsholder for iPhone-en. Du klemmer iPhone-en fast i holderen, som har et stort objektiv i fronten. Dette blir liggende rett utenfor det lille innebygde objektivet i iPhone-en og sørger for en av svakhetene ved iPhone som videokamera blir eliminert: Objektivet gjør at man får en mye mer utpreget vidvinkeleffekt - 0,45x vidvinkel i forhold til originalobjektivet. Dermed får man med mye mer på opptakene. Objektivløsningen kan også fungere som makroobjektiv for nærbilder av bier og blomster.

Owle-objektivet har forøvrig en 37-mm filterfatning som gjør at man kan kjøpe ikke bare filtre, men også tredjeparts tele-, vidvinkel- og fisheye-objektiver, slik at iPhone-en blir det reneste systemkameraet.

Det ekstra objektivet bidrar også til at den generelle bildekvaliteten fra iPhone forbedres en god del, sier folk som har prøve løsningen. Macworld.no har ikke testet Owle bubo ennå.

Holderen er utformet med «håndtak» som gjør at du kan holde iPhone-en mye stødigere når du gjør videoopptak. I hvert av håndtakene er det gjenger som gjør at du kan skru iPhone/Owle-videokameraet fast på et kamerastativ.

Enheten inneholder også en retningsstyrt mikrofon som gjør underverker med lyden under videoopptakene, ifølge Stabæks webredaktør.

Owle bubo kan kjøpes på nettet og koster rundt 130 dollar (omkring 770 kroner) pluss frakt og avgifter.

Les mer om Owle bubo hos produsenten.

Før og etter iPhone

Det var en serie tilfeldigheter som gjorde at Mæhlum og hans kolleger i Stabæk Fotball kom over denne videoløsningen. Og det har ingenting å gjøre med at Mæhlum hørte hjemme i de Apple-frelstes verden, for det gjorde han ikke.

- Jeg er pc-kar, men ble frelst av iPhone i fjor sommer, da jeg bestilte iPhone 3GS og var en av de første i Norge som fikk denne. Dette var mitt livs første Apple-produkt, og jeg har fått en ny tidsregning i mitt liv; før og etter iPhone, forteller han til Macworld.no.

- Sammen med min kollega Paul Sæthrang, Apple-frelst studio- og TV-produksjonsansvarlig i Stabæk og på Telenor Arena - han er blant annet ansvarlig for storskjermproduksjonen - fant vi raskt ut at videokvaliteten på IPhone-en var rett og slett ganske så ok, sier Mæhlum.

I løpet av høsten 2009 utviklet Stabæk-gjengen flere hjemmesnekrede løsninger der de koblet eksterne mikrofoner til iPhone, men de ble aldri helt fornøyd med bildekvaliteten. De savnet blant annet et objektiv som fanget opp mer av bildet. I tillegg ristet bildet mye.

- Vi ble derfor svært begeistret da vi kom over Owle bubo-løsningen på nettet, etter noen Google-søk, der enheten hjelper iPhone-en med vid-linse, mikrofonstyring og stabilitet, forteller Mæhlum.

Han fortsetter: - Vi spilte Europa League-kamp borte mot Valencia i fjor sommer, og manglet et godt verktøy for å formidle Stabæk-nyheter. Men med denne løsningen i hendene har vi ikke lenger problemer med å oppdatere fansen, slik vi gjorde på La Manga i Spania i vinter. iPhone/Owle/ReelDirector/YouTube ble en vinner, og dette er noe vi kommer til å bruke mange ganger i årets sesong. Særlig i forbindelse med bortekamper.

Overlegen løsning på reise

- På websidene til Stabæk er det mange videoinnslag av åpenbart ganske profesjonell kvalitet. Har dere ingen betenkeligheter med å bruke en så «primitiv» løsning som iPhone representerer?

- Det å bruke iPhone-løsningen drar muligens kvaliteten ned på det generelle helhetsinntrykket av våre video-produkter, men det veies helt klart opp av det faktum at vi faktisk får ting gjort raskt. Løsningen er overlegen i de tilfellene man alene skal gjøre intervjuer, på locations som mangler brukbar internett-dekning, på reisefot og når ting skal ut i en håndvending.

- Vil bruken av iPhone og tilsvarende utstyr ble utvidet som følge av erfaringene som er høstet?

- Jeg har en plan som ennå ikke er gjennomført. Nemlig å utstyre utvalgte spillere og personer i støtteapparatet med opptaksløsningen på bortekamper vi selv ikke kan delta på, for å gjøre intervjuer på egenhånd, i garderoben, bussen og flyet på vei hjem fra kamp. Det samme gjelder med supportere. Jeg tror det kan være morsomt å sette i gang ivrige fans til å dokumentere tribunelivet under kamper.

- Har du høstet erfaringer som gjør at du har noen nyttige tips og triks du kan dele med våre lesere?

- Den største utfordringen er lyden. Jeg har en kraftig stemme som høres bedre enn intervjuobjektene, på tross av at mikrofonen er retningsstyrt vekk fra meg. Et triks er derfor å holde venstre hånd som en trakt mot den som intervjues. Dette fungerer også som skjold mot vind i de tilfeller der dette kan være plagsomt.

Les også: Alt om iPhone og iPod

Nedenfor kan du se videointervju med Daniel Nannskog, tatt opp på iPhone med Owle bubo-utstyr.

Og her kan du se årets 1. april-spøk hos Stabæk Fotball, videofilmet på iPhone.