Steam dumper AMD

Steam dumper AMD

Bare Nvidia i de kommende spillkonsollene.

Mye spenning er knyttet til Valves inialtiv for å satse på x86-baserte pc-er med Linux som spillkonsoll - dette med bakgrunn i selskapets populære Stream-tjeneste for distribusjon av spill.

Nylig kom en offisiell annonsering av SteamOS-operativsystemet og Valve har nå fulgt opp med å annonsere maskinvarespesifikasjoner for konfigurasjonene som skal bli tilgjengelig som offisielle Steam Machine-pc-er

Maskinene vil være basert på Intel Core i7-4770, Core i5-4570 og en ikke spesifisert Core i3-variant. Dette vil være kombinert med 16 gigabyte minne og 1 terabyte SSHD. SSHD er en hybriddiskløsning der man kombinerer tradisjonell harddiskteknologi med flashminne. Flashminnet - 8 gigabyte i dette tilfellet - vil lagre de mest brukte filene for å gi raskere tilgang til dem.

Sentralt for Valves satsing står også Steam Controller - en spillkontroller spesielt designet for løsningen og som spillutviklere vil gjøre tilpassinger for.

Kontrolleren vil både leveres sammen med Steam Machine-pc-er og kunne kjøpes separat for bruk på andre pc-er. Kontrolleren er trådløs og vil ha en liten lcd-skjerm med berøringsfunksjonalitet. Tommelstikkene som man finner på tradisjonelle spillkontrollere - for eksempel til Xbox og Playstation - er erstattet med berøringsfølsomme områder.

LES OGSÅ:

Skal Valve lage spillkonsoll for Apple?

Kun Nvidia-grafikk

Grafikkprosessorene Valve har annonsert for maskinene er Nvidia Geforce GTX Titan, Geforce GTX 760 og Geforce GTX 660.

Det er med andre ord ingen grafikkprosessorer fra AMD i de offisielle spesifikasjonene til Valve for Steam Machine-pc-ene. Steam Machine-løsninger vil trolig bli levert fra flere forskjellige pc-produsenter. Valve uttaler imidlertid at løsningene er basert på åpen arkitektur og det vil være mulig for kundene å oppgradere maskinene med AMD-baserte grafikkort. SteamOS-løsningen skal også kunne benyttes på selvbygde pc-er med AMD-grafikkprosessor.

Bakgrunnen for å primært fokusere på Nvidia ligger trolig i at selskapet har hatt noe bedre Linux-drivere enn AMD. Annonseringen at AMD-grafikkprosessorer ikke vil benyttes kommer omtrent samtidig som en av USAs største produsenter av spill-pc-er - Origin PC - har annonsert at deres pc-er nå kun vil leveres med Nvidia-baserte grafikkort. Bakgrunnen for dette er ifølge Origin PC at deres erfaringer i henhold til problemer hos brukerne og feilprosent er bedre med Nvidia-baserte grafikkort.

LES OGSÅ:

Nye Radeon: Avansert grafikk- og lyd-prosessering

Tall amerikanske PC World har fått fra pc-produsenten Maingear viser også mindre problemer og direkte produktfeil med Nvidia-baserte kort. Forskjellene er imidlertid ikke store og ifølge Maingear ikke store nok til at de har vurdert å kutte ut AMD-baserte grafikkort. Blant deres kunder har de gjennom de tre siste årene sett en total feilprosent på 2,42 % for Nvidia og 3,23 prosent for AMD - dette basert å tall på en leveranse av nesten 6000 pc-er.

For Origin PC er det nå spekulasjoner om bakgrunnen i å droppe AMD-baserte grafikkort kan ligge i en avtale med Nvidia - noe Nvidia benekter. For Nvidia kan det muligens være viktig å komme inn i stua via Steam-pc-er, et rom i huset AMD ser ut til å kunne dominere de neste årene. AMDs prosessorer og grafikkløsninger blir nemlig å finne i de kommende spillkonsollene fra Sony og Microsoft, Playstation 4 og Xbox One.

LES OGSÅ:

SteamOS kan fremtvinge bedre Linux-drivere

Priser?

Foreløpig kan man bare spekulere i prisene for pc-er som følger Valves Steam Machine-konfigurasjoner. Det skal imidlertid påpekes at for en toppmodell med Core i7-4770 og Geforce GTX Titan er pris for prosessor og grafikkort alene bortimot 10 000 kroner hos norske nettbutikker.

En pc med Core i3-prosessor og Geforce GTX 660-basert grafikkort kan imidlertid bli langt rimeligere - sett ut i fra priser på ferdige stasjonære pc-er hos norske webbutikker ser man på lignende konfigurasjoner priser ned i cirka 5 500 kroner - da uten Windows-lisens. Trolig vil man imidlertid se spesielle kabinetter for Steam Machine-pc-ene og hva disse vil koste pc-produsenter og hvilke aktører som blir samarbeidspartner med Valve om maskinene vil avgjøre prisene.

Foreløpig har ikke Valve vist bilder av Steam Machine-kabinetter. En illustrasjon på websidene antyder imidlertid at man kan se maskinene i mange former. Løsningene er tiltenkt tv-benken, og dette vil naturligvis påvirke utformingen. Med konfigurasjonene som Valve nå har gått ut med, vil det også være et vist krav stil størrelse for pc-ene.

LES OGSÅ:

TEST: Hauppauge HD PVR 2 Gaming Edition Plus - Streaming på et blunk

Komponenter