SteamOS kan fremtvinge bedre Linux-drivere

SteamOS kan fremtvinge bedre Linux-drivere

AMD og Nvidia med fokus på SteamOS.

Et tilbakevendende problem for mange Linux-brukere har vært at driverne for grafikkort ikke har holdt den samme kvaliteten som under Windows.

Med Valves lansering av deres Linux-baserte StreamOS vil dette endre seg.

Både Nvidia og AMD har annonsert at de nå vil legge et sterkere fokus på Linux-driverne med tanke på ytelse og teknologiutnyttelse under spill. Tradisjonelt har Nvidia her vært noe bedre enn AMD, men AMD har i senere tid blitt ansett til å ha forbedret seg noe.

For noen måneder tilbake kom en rekke endringer, som blant annet ga bedre energibesparingsegenskaper særlig for kompakte stasjonære pc-er og bærbare pc-er, samt støtte for Radeon HD 8000-serien av grafikkprosessorer – en oppgradert versjon av Radeon HD 7000-serien som vil rettes mot pc-produsenter og ikke kort i løssalg.

Men det har vært bråk rundt Nvidias støtte for Linux også – for litt over et år siden gikk Linux Torvalds ut og fortalte at Nvidia var det verste selskapet han noen gang hadde hatt å gjøre med – og viste selskapet fingeren.

Det endrede fokuset for AMD og Nvidia vil være en fordel for brukere av andre Linux-distribusjoner enn SteamOS. Dette viser imidlertid hvor avhengig framtiden for Linux i skrivebordssammenheng kan være av at en større kommersiell aktør tar styringen av en Linux-distribusjon. Vi håper med dette også at flere andre maskinvareprodusenter vil øke sitt fokus på å enten utvikle egne drivere for Linux eller tilrettelegge for at open source-utviklingsmiljøet rundt Linux kan utvikle drivere.

LES OGSÅ:

- Chromebook er umoden

Smått med detaljer

Selskapet Valve står bak Steam, som i utgangspunktet er en distribusjonskanal for spill. I tillegg utvikler selskapet egne spill – Counter-Strike, Half-Life og Portal er de mest kjente titlene.

Valves SteamOS ble offisielt annonsert for noen dager siden etter en lengre periode med spekulasjoner. SteamOS vil være rettet mot pc-er i tv-benken som skal benyttes både til spill og annen digital underholdning – som for eksempel streamingtjenester for film og musikk. Støtten for denne typen tjenester har tildels vært dårlig under de vanlige Linux-distribusjonene så langt på grunn av DRM-teknologier som ikke har vært tilrettelagt for Linux-plattformen.

SteamOS skal bli fritt tilgjengelig for installasjon og skal kunne benyttes på en vanlig pc. Det er ventet at Valve vil ha samarbeidspartnere som vil lage kompakte pc-er som er spesielt tilpasset SteamOS med tanke på kompatibilitet. Tidligere har det vært snakk om en egen «Stream Box» for operativsystemet, og en prototyp ble vist fram under CES i 2011.

LES OGSÅ:

Lettere å installere programmer

Et ubesvart spørsmål er om støtten for en del tjenester vil bli spesialtilpasset SteamOS, eller om aktørene lager løsninger som også vil fungere på andre Linux-distribusjoner.