Sterk etterspørsel etter maskinvare

Sterk etterspørsel etter maskinvare

Intel med rekordomsetning og lyse utsikter for fremtiden.

I Intels tredje regnskapskvartal som ble avsluttet i september, oversteg omsetningen for første gang 11 milliarder dollar.

Driftsresultatet endte på tre milliarder dollar, opp fra 1,86 milliarder dollar i fjor.

Årsaken er solid etterspørsel fra bedriftskunder, ifølge Intel selv, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

- Når vi ser fremover, vil vi fortsette å se sterk global etterspørsel etter datamaskin-produkter av alle typer, sier Paul Otellini, administrerende direktør i Intel.

Bedriftene trekker

Selskapet ser for seg at bedriftsmarkedet vil fortsette veksten med sterkt serversalg, men at svakere salg av bærbare til forbrukere i modne markeder kan skade omsetningen.

I voksende markeder, som Kina, var derimot også pc-salget godt, særlig gjennom såkalte whitebox-leverandører. Slike pc-er bygges gjerne av små, uavhengige leverandører.

Salget i bedriftsmarkedet var delvis drevet av utskifting av klienter og økende etterspørsel etter servere til nettskyen, ifølge Otellini. Det var en 20 prosent vekst sammenlignet med fjoråret i salg av servere til bruk i skyen.

Bytter maskinvare og programvare

Bedriftene fortsetter den noe langsomme utskiftingen av gamle pc-er, til fordel for nye maskiner med Windows 7.

Første kvartal neste år slipper Intel energieffektive brikker for bærbar og desktop kalt Sandy Bridge, og Intel forventer at dette gir ny fart til oppdateringssyklusen i første kalenderkvartal neste år.

Otellini tror det totale pc-markedet vil fortsette i en stødig vekstrate på mellom 12 og 18 prosent neste år.

Minibærbare ut, nettbrett inn

Etterspørsel etter minibærbare har sunket, men selskapet ser fremt til omsetningsøkning på nye områder som nettbrett.

Nettbrett har allerede tatt et jafs av pc-salget med flere millioner enheter i kvartalet, ifølge Intel-sjefen.

IDC har spådd at pc-salget når 355 millioner enheter i år. Brukerne vil se mer Intel-baserte nettbrett med Windows, Meego og Android-operativsystem i det kommende kvartalet, ifølge Otellini.

- Vi mener nettbrett er spennende og vi ønsker dem meget velkommen. Apple har gjort en flott jobb i å gjenoppfinne kategorien, sier han.

Atom-brikker

Selskapet har også sikret seg mulige inntekter jevnt utover neste år. Intel jobber for tiden med lavenergis Atom-brikker til nettbrett, deriblant Oak Trail, som skal gi full Windows-kompabilitet for bedrifter.

HP og Cisco har sagt de vil lansere nettbrett basert på Atom.

I tillegg ser Intel på integrasjon av 3G og 4G-modem inne i Atom-brikker for å bevege seg inn i smarttelefon-markedet. For å få til dette utnytter de kjøpet av trådløsavdelingen til Infineon, som ble kjøpt i inneværende kvartal.

Komponenter