Steve Jobs har lansert iPad 2

Steve Jobs har lansert iPad 2

Apple-sjefen overrasket med å stille i egen person og lanserte iPad 2, som er 33 prosent tynnere enn forgjengeren.

LONDON/OSLO: Apple er nå i gang med årets første store lanserings-show. Og den første overraskelsen - i hvert fall for mange - var at sjefen selv, sykemeldte Steve Jobs, kom på scenen da arrangementet startet.

Der lanserte han iPad 2, som er 33 prosent tynnere og 15 prosent lettere enn den første iPad-en.

LES OGSÅ:

Apple skaper iPad-dilemma

Jobs fremholdt at 2011 blir kopistenes år, med henvisning til at alle nå kopierer Apples iPad. Men Apple har ikke ligget på latsiden, og kommer nå med iPad 2, som er en totalt redesignet iPad.

2-kjerneprosessor

For det første er prosessoren mye raskere, en prosessor Apple kaller A5 – forgjengeren het A4.

A5 er en dobbeltkjerneprosessor, opptil dobbelt så rask som A4. Den første dobbeltkjerneprosessoren i verden som nå er klar for salg i stort volum plassert i en tavle-pc, ifølge Jobs.

LES OGSÅ:

Høyttalere for iPad

For det andre er grafikkytelsen opptil ni ganger raskere enn på den første iPad. Og ytelsesforbedringene skal ikke kreve mer batterikapasitet enn før. Vi snakker om 10 timers brukstid og 30 dagers standby før batteriet må lades opp.

iPad 2 er 33 prosent tynnere enn forgjengeren, ned fra 13,4 til 8,8 mm. Dette betyr altså at iPad 2 er tynnere enn iPhone 4, som er 9,3 mm tykk.

Til sammenligning er de fleste nettbrettene som konkurrentene nå lanserer, tykkere enn den opprinnelige iPad, ifølge Steve Jobs.

Og med 15 prosent vektnedgang skal modellen uten 3G nå veie cirka 578 gram, mot forgjengerens vekt på 680 gram.

Også hvit – og med kamera

Den nye iPad-en kommer også i hvitt i tillegg til den tradisjonelle i sort. En overraskelse for mange i lys av at Apple ennå ikke har greid å få ut en hvit iPhone 4, som mange har etterlyst.

LES OGSÅ:

Geocaching med iPhone

Dessuten kommer den med kamera – faktisk med to, ett foran og ett bak.

USA-prisen blir tross forbedringene beholdt på samme nivå som før, med en startpris på 499 dollar. Som før kommer iPad-modellene med 16, 32 eller 64 gigabyte lagringsplass, med eller uten 3G.

Salgsstart i USA er satt til 11. mars, altså på fredag i neste uke.

Men denne gang skal vi ikke være nødt til å vente i 7-8 måneder før den blir tilgjengelig her i landet. Nå er vi med på listen over de 26 landene der iPad 2 vil komme i salg 25. mars. Med andre ord bare fire måneder etter at den første iPad-en kom i salg i Norge.

Blant tilbehøret som ble presentert i San Francisco, var HDMI-videoutgang, i form av en dock-kontakt som speiler skjermbildet ut via HDMI. Presentatører går lyse tider i møte. Og iPad 2-skjermen greier å vise HD-video i full 1080p-format.

iOS 4.3

Apple har nå også vist iOS 4.3, som kommer som en gratis nedlasting 11. mars.

Blant nyhetene som Scott Forstall fra Apple presenterte, er at Nitro JavaScript-motoren fra Mac OS X er kommet med i iOS 4.3, noe som gjør at JavaScript kjøres dobbelt så raskt som før. Det bidrar til betydelig bedre ytelse i nettleseren Safari.

Lysbildeoverganger fra Apple TV kan brukes direkte i iOS-enheter, og apper fra App Store og nettsteder kan kjøre AirPlay-video i tillegg til lyd.

LES OGSÅ:

Opera kommer til iPad

I tillegg kan man dele 3G-forbindelsen til iPhone via trådløst lokalnett til andre enheter, for eksempel en iPad. Det forutsetter imidlertid at man har en iPhone 4 – eldre iPhone-modeller funker ikke.

De nye kameraene i iPad 2 forutsetter ny programvare, og det betyr at vi får se Photo Booth, kjent fra Mac-en, på iPad og iPhone.

Med FaceTime kan man kjøre videokonferanse mellom to iPad-er, mellom iPad og iPhone, mellom iPad og iPod touch og mellom iPad og Mac.

iMovie og GarageBand

Med iMovie, som nå kommer i ny versjon som drar nytte av egenskapene til iPad 2, kan man drive avansert videoredigering. Programmet får en «presisjons-redigerer», og du kan driver flerspors lydredigering. – Dette er ikke leketøy, sa Steve Jobs da han presenterte iMovie.

Den nye iMovie-versjonen kan kjøpes fra App Store 11. mars. USA-prisen er fem dollar. Trolig blir prisen i Norge 29 kroner. I hvert er det hva dagens iMovie-versjon for iPhone koster.

LES OGSÅ:

TEST: Creative D200 - Nesten trådløs lyd

Også musikkredigeringsprogrammet GarageBand, som vi kjenner fra Mac, kommer nå for iPad. Du kan plugge inn en gitar og ta opp og mikse i åtte lydspor, og naturligvis kan du spiller direkte på iPad-en også – både på virtuelle tangenter og virtuelle strenger.

Også GarageBand kommer i salg 11. mars til fem dollar.

Suksess-tallene

Jobs startet lanseringen med å gjennomgå tallene for Apples suksesser i året som er gått. iBookStore har til nå fått over 2500 forlag på sin utgiverliste, og siste nytt på den fronten er at det store forlaget Random House har besluttet å publisere mer enn 17 000 bøker via iBookStore, ifølge Jobs.

Til nå har iBookStore hatt over 100 millioner boknedlastinger, og det samlede antallet kundekontoer i iTunes, App Store og iBooks har nå passert 200 millioner.

Om App Store sa Jobs at Apples programvarebutikk på nettet til nå har utbetalt over to milliarder dollar til utviklere som selger sine programmer via App Store. Som kjent går 70 prosent av salgssummen for hvert program som selges der, til utviklerne, mens Apple beholder 30 prosent.

90 prosent markedsandel

Om iPad sa Jobs at Apple på ni måneder solgte over 15 millioner iPad-er i 2010. Dette gir en markedsandel på over 90 prosent.

App Store har nå over 350 000 programmer, hvorav mer enn 65 000 programmer er tilpasset iPad.

Hva synes du om iPad 2? Skriv din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Eller du kan dele artikkelen med dine venner på Facebook:

Les om: