Steve Jobs: - iPad ble til før iPhone

Steve Jobs: - iPad ble til før iPhone

Pc-epoken går mot slutten. - Pc-er er som lastebiler, sier Apple-sjefen.

I et eksklusivt intervju med Wall Street Journal i natt norsk tid snakket Apple-sjef Steve Jobs om Flash, iPad-ens fremtid og Gizmodo-affæren.

Steve Jobs var gjest på åpningsdagen av Wall Street Journals årlige D8-konferanse.

I 100 minutter svarte Apple-sjefen på spørsmål fra Wall Street Journals Walt Mossberg og Kara Swisher. Jobs tok seg også tid til å svare på spørsmål fra publikum.

Under intervjuet snakket Steve Jobs om alt fra forholdet til Google og Adobe, til hvordan iPhone og iPad ble til.

- Pc-er er som lastebiler

Ifølge Steve Jobs ble iPhone til etter at Apples ingeniører først klarte å lage en ny type tavle-pc som senere ble prototypen for iPad.

På spørsmål om iPad og tavle-pc-er etter hvert kommer til å erstatte pc-en, sammenliger Jobs det med motorkjøretøy.

- Pc-er er som lastebiler. Færre folk vil ha behov for dem og endringen kommer til å bekymre noen mennesker. Pc-en har brakt oss langt, sier Jobs, som spådde at det nå går mot slutten av pc-epoken. Endringene som kommer, blir ubehagelige for mange av oss som har vært sterkt involvert i pc-verdenen, sa Apple-sjefen og tok med seg selv blant dem som blir sterkt berørt.

Apple-sjefen snakket også åpenhjertig om Gizmodo-affæren med den stjålne iPhone-prototypen. Selv synes han historien er utrolig, og at noen til og med bør lage en film ut av den.

- Her har vi tyveri, kjøp av stjålne gjenstander, utpressing. Og jeg er sikker på at det er noe sex involvert. Det hele er ganske spenstig!

Flash-krigen

Steve Jobs innrømmer dessuten at det var Adobes "klager" rundt Flash som fikk ham til å skrive et åpent brev som forklarte at det hele var en forretningsavgjørelse.

Ifølge Steve Jobs hadde Apple forgjeves forsøkt å få Adobe til å lage en bedre versjon av Flash som kunne brukes på tavle-pc-er. Når Adobe ikke klarte dette, bestemte Apple helt enkelt for å satse på HTML5 i stedet.

- Vi ble kvitt disketten helt i den første iMac. Vi ble kvitt serielle og parallelle porter. Du så USB først i iMacs. Vi var en av de første til å kvitte oss med optiske stasjoner, med MacBook Air... Noen ganger må man spille på de riktige hestene. Flash ser ut til å ha hatt sine glansdager, men er nå på retur, og HTML5 ser ut som det er på vei opp ... Vi ba Adobe vise oss noe bedre, men de gjorde aldri det.

Intervjuet pågikk i rundt 100 minutter og gir en god innsikt i hva Apple tenker om en rekke ting. Hele intervjuet kan leses på Engadget. Det finnes også en utskrift av intervjuet samt videoer på Wall Street Journals teknoblogg, All Things Digital. Et sammendrag finner du på macworld.com.

Steve Jobs om hvordan iPhone ble til:

Steve Jobs prater om Apples forhold til Google.

Steve Jobs prater om Adobe og Flash (krever Flash...).

Om integritet i Apples produkter:

Jobs om den stjålne iPhone-prototypen:

Les om:

Komponenter