Steve Jobs langer ut mot Android

Steve Jobs langer ut mot Android

Og avliver samtidig ryktene om en 7-tommer iPad.

Steve Jobs er vanligvis ikke tilstede når Apple offentliggjør sine kvartalsrapporter for analytikerne, men da selskapet i går la frem sitt beste resultat noensinne gjorde Apple-sjefen et unntak.

- Hei alle sammen. De fleste av dere vet at jeg vanligvis ikke er tilstede når vi legger frem kvartalsrapportene, da dere er i gode hender med Peter [Oppenheimer] og Tim [Cook]. Men jeg klarte ikke holde meg unna i vårt første 20 milliarders-kvartal. Jeg har lyst til å prate om et par ting, og så bli værende for noen spørsmål, hvis det er greit, startet Jobs.

Det første Apple-sjefen tok for seg var iPhone og konkurrentene. Apple solgte 14,1 millioner iPhone-er i forrige kvartal, sammenlignet med 12,1 millioner solgte BlackBerry-telefoner fra RIM.

- Vi har gått forbi RIM, og jeg ser ikke for meg at de tar oss igjen i overskuelig fremtid. De er nødt til å flytte fokus fra maskinvare over i det ukjente programvare-territoriet. Jeg tror det kommer til å bli en utfordring for dem å lage en konkurrerende plattform og overbevise utviklere om å lage apps for enda en programvareplattform etter iOS og Android. Med 300 000 apps på Apples App Store har RIM noen høye fjell å klatre i tiden fremover.

Apple vs Google

Deretter fokuserte Jobs mest på Android, Googles mobiloperativsystem. Apple-sjefen kritiserer Google for å markedsføre Android som "åpent" og iOS og iPhone som "lukket". Han mener en ærligere beskrivelse ville vært å prate om "fragmentering" kontra "integrasjon".

- Mange Android-produsenter som HTC og Motorola installerer proprietære grensesnitt for å skille seg fra standardgrensesnittet. [...] Mange applikasjoner fungerer bare på utvalgte mobiler som kjører utvalgte versjoner av Android.

Når Vodafone og Verizon (teleoperatører) lanserer egne programbutikker for Android blir fragmenteringen enda større, mener Jobs.

- I virkeligheten mener vi at argumentet åpent vs lukket er et røykteppe for å skjule hva det egentlig dreier seg om: Hva er det beste for kundene, fragmentering eller integrering?

For bare noen uker siden beskrev Google-sjef Eric Schmidt iOS som lukket og Android som åpent. Gårsdagens utblåsning var trolig et svar på den kritikken, skriver Macworld.se.

Så til tavle-pc-er

Steve Jobs valgte også å snakke litt om iPad. Det har gått flere rykter den siste tiden om at Apple har planer om å lansere en 7-tommers iPad. Trolig bare en ønskedrøm, etter gårsdagens Jobs' uttalelser å dømme.

- Antallet troverdige konkurrenter er få, det er ikke akkurat et skred av dem. Nesten alle disse er utstyrt med en 7-tommersskjerm, sammenlignet med 10-tommerskjermen i iPad. Man skullle kanskje tro at en 7-tommersskjerm tilbyr 70 prosent av størrelsen, men i virkeligheten er den bare 45 prosent så stor som en 10-tommer skjerm. [...] Man kan øke oppløsningen, men det er meningsløst såfremt ikke brukerne filer ned fingrene sine til en fjerdedels størrelse med sandpapir. [...] Vi er overbevist om at dagens tavle-pc-er med 7-tommer skjerm kommer til å være DOA ("dead on arrival").

Jobs mener produsentene kommer til å smertelig erfare at tavle-pc-ene er for små, for å så møtte øke størrelsen neste år.

- Dermed svikter de både kunder og utviklere som hoppet på 7-tommers-toget med et forlatt produkt. Høres ut som mye moro i tiden som kommer.

Amerikanske Macworld har hele utskriften av gårsdagens tordentale fra Steve Jobs her.

Komponenter