- Steve Jobs den smarteste

- Steve Jobs den smarteste

Apple-sjef Steve Jobs har fått en ny hedersbevisning.

Det amerikanske tidsskriftet Fortune har kåret Apple-sjef Steve Jobs (55) til den smarteste toppsjefen i it-bransjen, i konkurranse med et femti-talls andre toppsjefer.

LES OGSÅ:

Sjeldne Steve Jobs-intervjuer

Blant dem som måtte se seg slått av Jobs i rangeringen, er Amazon-sjef Jeff Bezos.

- Smarteste CEO

13 år etter at Jobs kom tilbake til bedriften som han i sin tid var gründer for, blir Jobs belønnet for sin innsats ved å bli kåret til it-bransjens smarteste toppsjef. Fortune kaller Jobs for it-bransjens «smartest CEO» (Chief Executive Officer - daglig leder på godt norsk).

LES OGSÅ:

Steve Jobs tiårets sjef

Det var i 1997 at Jobs ble hentet inn igjen som toppsjef hos Apple, til å begynne med bare som konstituert daglig leder. Han var med på å starte selskapet i 1976, men fikk sparken i 1985, året etter at han lanserte den første Macintosh-maskinen.

I 1997 var Apple på konkursens rand, men i dag fremstår selskapet som bransjens mest vellykkede, med en antatt markedsverdi på 250 milliarder dollar (nærmere 1600 milliarder kroner). Fortune mener at mye av æren kan tilskrives Steve Jobs.

LES OGSÅ:

Designdokumentar med Jonathan Ive

Fire banebrytende teknologier

I begrunnelsen heter det at flaks sikkert kan føre til en viss suksess i næringslivet, men Jobs står bak minst fire banebrytende teknologiske gjennombrudd som viser at fyren ikke bare er heldig, men smart:

  • Med iTunes revolusjonerte Steve Jobs musikkbransjen.
  • Med Pixar, filmselskapet som nå eies av Disney, revolusjonerte Steve Jobs tegnefilmbransjen.
  • Med iPhone revolusjonerte Steve Jobs mobiltelefonbransjen.
  • Med iPad revolusjonerte Steve Jobs pc-bransjen.

Jobs betegnes som en visjonær administrator som dessuten er i stand til å skape så store forventninger til nye produkter at lanseringene blir den reneste helligdag for dem som beundrer produktene som Jobs står bak.

LES OGSÅ:

Steve Jobs mer pop enn Oprah

Jobs er dessuten et popkultur-ikon, fastslår Fortune.

Diktator

Tidsskriftet underslår ikke at Jobs driver sin virksomhet nærmest som en diktator, som ikke bare bestemmer over Apple, men også har en unik innflytelse over andre deler av it-bransjen. Det ferskeste eksempelet er hans beslutning om at Apple ikke vil støtte Adobes Flash-teknologi, noe som har store ringvirkninger i bransjen.

Foruten smarteste CEO har Fortune også kåret smarteste designer, smarteste analytiker, smarteste akademiker, smarteste investor og smartinger i flere andre kategorier. Et hundretalls eksperter og analytikere har hjulpet Fortune-redaksjonen i arbeidet med å finne frem til de smarteste.

Vi merker oss at den smarteste designeren forøvrig er Apples designsjef, briten Jonathan Ive (43), som har arbeidet hos Apple siden 1992, men som fikk sitt design-gjennombrudd med den første iMac-en etter at Steve Jobs kom tilbake til Apple. Fortune kommenterer at ettersom Ive har lykkes i å tilfredsstille både de store massene og sin krevende sjef Steve Jobs, må han være en meget smart designer.

Les om: