Steve Jobs tiårets sjef

Steve Jobs tiårets sjef

Fortune Magazine har kåret Apple-sjefen til tiårets beste toppsjef.

Med nærmere 200 milliarder kroner i kontanter (!) i banken er det liten tvil om at Apple i dag er en gedigen suksess. Men det har ikke alltid vært slik. For drøye ti år siden var selskapet på konkursens rand. Men da man bestemte seg for å kjøpe inn et sårt tiltrengt operativsystem fra NeXT, fikk man redningen med på kjøpet. Og det var Steve Jobs.

Fikk Apple på rett kjøl

Fra å ha vært en av grunnleggerene i firmaet og senere å ha vært med på å introdusere den banebrytende Macintosh-maskinen, falt han i unåde og ble frosset ut av firmaet i 1985. Etter 12 lange år i skyggen av Silicon Valley returnerte han til Apple i 1997, og fikk firmaet raskt på kjøl.

Året 2001 er det tidspunktet som tidsskriftet Fortune Magazine mener er det store vendepunktet. iMac-en hadde allerede blitt en suksess, iPod-en ble introdusert, og siden fulgte iTunes-musikkbutikken samt en offentlig tilgjengelig versjon av OS X. Og siden den gang har det bare pekt oppover, med rekordstore kvartalsresultater selv i nedgangstider.

I mange bransjer

Det eventyrlige resultatet som Steve Jobs kan vise til i rollen som Apples CEO (Chief Executive Officer) over det siste desenniet, er imponerende nok i seg selv. I tillegg skal man huske på at mannen har vært sterkt delaktig i skjellsettende revolusjoner ikke bare i datamaskinbransjen, men også i musikkbransjen med iTunes og iPod -, i filmbransjen med Pixar samt i mobiltelefonibransjen med iPhone.

Så prisen er med andre ord vel fortjent. Vi gratulerer Steve Jobs, nå 54, og ser fremover mot ti nye banebrytende år. Snakkes i 2019!

Via Fortune