Steve Jobs trekker seg som Apple-sjef

Steve Jobs trekker seg som Apple-sjef

Apples toppsjef Steve Jobs har gått av som daglig leder, men fortsetter som styreformann.

– Dessverre er nå dagen kommet da jeg ikke lenger kan oppfylle mine forpliktelser og forventninger som daglig leder, skrev Steve Jobs i et brev til styret i Apple i går. Brevet ble offentliggjort i natt norsk tid.

Jobs har vært sykmeldt siden januar i år, men har beholdt tittelen som Chief Executive Officer (CEO). Den daglige driften av Apple er imidlertid blitt ledet av Tim Cook under tittelen Chief Operating Officer (COO).

Det er nettopp Tim Cook som nå overtar som CEO. Styret har vedtatt dette etter anbefaling fra Steve Jobs, meldte vårt amerikanske søsternettsted Macworld USA i natt.

Apple bekrefter

Apple har sendt ut en pressemelding der det bekreftes at styret har valgt Tim Cook til ny toppsjef. Styret har godkjent Steve Jobs som ny styreformann i selskapet.

CNN meldte ved halv to-tiden i natt at Apples aksjer gikk ned med seks poeng da nyheten ble kjent, men at den etter kort tid begynte å stige igjen.

Sykdom

Hverken Jobs eller Apple har i skrivende stund bekreftet at det er helsetilstanden til Steve Jobs som er årsaken til at toppsjefen nå trekker seg. Men det har vært skrevet mye om Jobs’ helseproblemer de siste årene.

I 2004 ble Jobs operert for bukspyttkjertelkreft, og i 2009 hadde han en seks måneder lang sykepermisjon der han blant annet gjennomgikk en levertransplantasjon.

Da Jobs på nytt ble sykemeldt i januar i år, sa han til sine medarbeidere at han måtte droppe sine daglige arbeidsforpliktelser i en periode for å fokusere på helsen.

– Dagen er kommet

– Jeg har alltid sagt at hvis den dagen skulle komme da jeg ikke lenger kunne oppfylle mine forpliktelser og forventninger som CEO hos Apple, vil dere være de første som skulle få vite det, skriver Jobs i brevet som han har adressert til Apples styremedlemmer og til Apples ansatte.

– Dessverre er den dagen nå kommet, fortsetter Jobs. – Herved trekker jeg meg fra stillingen som CEO hos Apple. Men hvis styret ønsker det, vil jeg gjerne tjene Apple som styreformann.

Etterfølgeren

– Når det gjelder spørsmålet om min etterfølger, anbefaler jeg sterkt at vi følger planen vi har trukket opp og utnevner Tim Cook til CEO hos Apple, heter det i brevet fra Jobs.

Styret har altså både akseptert Steve Jobs’ fratreden fra toppsjefjobben og fulgt rådet om å ansette Tim Cook som etterfølger i CEO-stillingen.

Timothy D. Cook er 50 år gammel. Han er sønn av en skipsverftarbeider fra Alabama og jobbet hos IBM i 12 år før han ble ansatt hos Apple i 1998, like etter at Steve Jobs kom tilbake til selskapet.

Apple-gründer Jobs fikk som kjent sparken fra selskapet i 1985, året etter at den første Mac-en så dagens lys, men kom tilbake som Apples redningsmann etter at selskapet rotet seg opp i store problemer på midten av 1990-tallet. Tim Cook har med andre ord vært vært Jobs' høyre hånd i en årrekke.

Cook var ifølge Wikipedia ansvarlig for Apples omlegging fra en masse egne fabrikker og lagerhus til outsourcing til hovedsakelig asiatiske produsenter de første årene han arbeidet hos Apple. Han avanserte til COO i 2007.

Lysende fremtid

Selv om Steve Jobs så langt ikke har sagt noe mer detaljert om sin egen situasjon og helse, er han åpenbart meget optimistisk på vegne av Apple.

– Jeg tror Apples lyseste og mest innovative dager fortsatt ligger foran oss. Og jeg ser frem til å observere og bidra til Apples suksess i en ny rolle, skriver Jobs og avslutter brevet sitt slik: – Jeg har fått noen av mine beste venner for livet hos Apple, og jeg takker dere alle for de mange årene jeg har fått arbeide sammen med dere.

Styret har altså både akseptert Steve Jobs’ fratreden fra toppsjefjobben og fulgt rådet om å ansette Tim Cook som etterfølger i CEO-stillingen.

Les om: