Steve Jobs vil ha grønnere eple

Steve Jobs vil ha grønnere eple

I et åpent brev på Apples nettsider onsdag, la Steve Jobs frem sine tanker om veien til et mer miljøvennlig Apple.

Apple har i det siste fått mye kritikk for å være en miljøversting. Ikke minst fordi de gang etter gang har kommet svært dårlig ut i Greenpeace-undersøkelser rundt de mest og minst miljøvennlige elektronikkprodusentene.

LES OGSÅ: Apple velger å fortsette som miljøsinke

Til tross for knusende kritikk fra miljøbevegelsen hevder Jobs at Apple er minst like gode, og kanskje bedre enn flere av konkurrentene. Skal man tro Greenpeace er det en overdrivelse av dimensjoner.

Dropper kvikksølv

Jobs nye plan for å gjøre Apple grønnere innebærer blant annet at selskapet vil slutte å produsere LCD-skjermer med kvikksølv. Tradisjonelle LCD-skjermer bruker katodelys, som inneholder kvikksølv. Ved å bytte til LED-belysning i skjermene vil de unngå bruken av det miljøskadelige stoffet.

Apple planlegger derfor å lansere Mac-er med LED-belyste skjermer i løpet av 2007, avhengig av om produsentene av LCD-paneler klarer å levere nok LED-skjermer i store størrelser. Enn så lenge blir teknologien brukt i et lite utvalg bærbare maskiner med relativt små skjermer.

Vil bli bedre på retur

Per i dag har Apple returprogrammer i land som utgjør 82 prosent av selskapets totalmarked, innen utgangen av året er målet å nå 93 prosent, ifølge Steve Jobs. Han understreket også at alt e-avfall Apple samler inn i USA bearbeides i landet, og at selskapet ikke sender noe slikt avfall til behandling i utlandet.

Jobs sier også i det åpne brevet at produsentene burde tenke mer rundt hvilke materialer de bruker i produksjonene av elektronikk. Til forskjell fra de fleste av konkurrentene bruker Apple aluminium beregnet på flymaskiner, rustfritt stål og høykvalitets plast, materialer som er svært attraktive blant resirkuleringsbedriftene.

Ipod-retur

Apple planlegger også å utvide returprogrammet for Ipod-spillere, og vil nå ta i mot Ipod-er fra hele verden. Det nye returprogrammet tilbyr også brukerne å sende gamle spillere til Apple, uten å betale porto. Ved kjøp av en ny Ipod kan man få 10 prosent rabatt om man leverer inn en gammel spiller.

Selskapet planlegger også å fase ut en rekke farlige kjemikalier, som arsenikk, kvikksølv, PVC og flammehemmende bromider, fra sine produkter.

LES OGSÅ: AMD slår Stoltenberg

Komponenter