Stilig iMac i aluminium

Stilig iMac i aluminium

Aluminium er in, hvit plast er ute. Nye iMacer er lansert sammen med en ny versjon av programpakken iLife

Design, form, farger og brukeropplevelse får alltid mer fokus under Apples produktlanseringer enn datakraft, ytelse og hurtighet. Lanseringen av den nye iMac-generasjonen var intet unntak.

Formfaktoren er omtrent som før, med datamaskin-komponentene integrert i en 20- eller 24-tommers flatskjerm – forrige generasjons 17-tommer er borte. Men den hvite plasten fra de tidligere iMacene er byttet ut med stålgrå aluminium i fronten, dekket av en blank glassplate, samt grå aluminium på sidene, sort ramme rundt selve skjermen og helt sort bakside.

Bedre iLife
I tillegg til nye iMacer, som tross fokusen på det ytre også byr på en del ytelsesøkning, har Apple nå lansert iLife 08, det vil si nye versjoner av Apples forbrukerprogrammer for lyd, bilder, video og dvd. Dessuten er iWorks-pakken med presentasjonsprogram og tekstbehandling/layout forbedret – og supplert med det nye regnearkprogrammet Numbers. Internett-tjenesten .Mac har fått nye tjenester, og den lille Mac mini-maskinen har fått Core 2 Duo-prosessor.

Aluminium og glass

Apple-sjef Steve Jobs begrunnet aluminiums-materialvalget på den nye iMac med at Apples proffmaskiner, den bærbare MacBook Pro og den stasjonære Mac Pro, er bygd i lett og solid aluminium, noe som har gitt positive tilbakemeldinger fra brukerne. Og glass er elegant og dessuten motstandsdyktig mot riper, tilføyde han.

Samtidig med de nye iMacene lanserer Apple et nytt, tynt tastatur.

iMac-kjøperne bør håpe at det nye iMac-glasset er testet grundigere mot riper enn plasten på de første iPod nano-musikkspillerne, som var notorisk følsomme for riper og skrammer. Hvis noen sier at denne sammenligningen er haltende, er vi tilbøyelig til å være enig. Tidligere iMac-modeller har stort sett fått positiv omtale både i tester og av brukerne, og det er grunn til å tro at det samme vil skje med de nye iMacene.

- Bedre grafikk, takk!

Mange av de første kommentarene fra både journalister og brukere var da også ganske positive, selv om en del ikke var imponert over grafikkytelsen som spesifikasjonene tyder på at de nye maskinene vil få.

iMac-serien er i utgangspunktet en forbruker-pc med beskjedne oppgraderingsmuligheter. I rykteflommen før lanseringen var det noen som spådde at Apple også ville lansere en minitårn-pc med litt bedre utbyggingsmuligheter, men de som ønsker det, er fortsatt henvist til Mac Pro-serien, som starter på heftige 21 790 kroner, men som med sin Xeon-prosessor mer er for arbeidsstasjon å regne.

Den nye iMac-serien starter på 9 990 kroner inklusive merverdiavgift. Da får man 20-tommers bredformatskjerm, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor, 1 GB internminne, 8x tolags dvd-brenner, ATI Radeon HD 2400 XT-grafikkort og 250 GB disk.

Man kan også få en 20-tommersversjon med 2,4 GHz prosessor, litt bedre grafikk – ATI Radeon HD 2600 Pro – og 320 GB disk for 11 990 kroner.

iMac kommer nå med skjerm på 20 og 24 tommer, mens den gamle 17-tommeren er borte.

24-tommersmodellen med de samme spesifikasjonene koster 14 990 kroner. I tillegg kan man få spesialbestilt en 2,8 GHz-modell med Intel Core 2 Extreme-prosessor, opptil én terabyte disk og opptil 4 GB minne.

Mer miljøvennlige?

Jobs la stor vekt på at de nye iMacene er bygd i resirkulerbart materiale som aluminium og glass. Apple har i senere tid blitt kritisert for litt svak miljøprofil. Med tanke på at tidligere visepresident Al Gore Jr., nå mest kjent som global miljøvernforkjemper, sitter i Apples styre, kom denne kritikken uventet på mange. Apple har derfor lagt stor vekt på miljøvennlighet i sin markedskommunikasjon i senere tid – og aluminiumskabinettet til nye iMac er åpenbart et kjærkomment argument i så måte.

Billigere Mac mini

Mac mini har en startpris på 4 990 kroner inklusive merverdiavgift og er da utstyrt med en Intel Core 2 Duo-prosessor på 1,83 GHz. Den norske avdelingen av Apples internettbutikk Apple Store opererte riktignok også med en startpris på 5 190 kroner på lanseringskvelden, men vi tipper det var en liten glipp i lanseringskaoset.

LES OGSÅ: Leopard går in i sluttfasen