Stillegående Corsair

Stillegående Corsair

Test: Strømforsyningene fra Corsair har imponert oss før. Med selskapets nye 450W loves et «grønnere» produkt.

Effektivitet i henhold til strømforbruk er et sentralt element i markedsføringen for mange av dagen strømforsyninger. De fleste produsentene har allerede strømforsyninger som lover over 80 % effektivitet. «Dårlige» strømforsyninger har gjerne en effektivitet på mellom 70 og 80 %.

Effektiviteten er knyttet til hvor stor andel av energien strømforsyningen trekker fra strømnettet som går over til selve pc-en. Energien som ikke går videre til komponentene blir i hovedsak til varme. Årsaken til energitapet ligger blant annet i omforming av spenning til 3,3, 5 og 12V fra 230V.

Corsair VX450W er såpass effektiv at den imøtekommer EnergyStar 2007-spesifikasjonen. Det blir i praksis imidlertid ikke mange watt i forskjell mellom en svært effektiv strømforsyning og en normalt god strømforsyning i dette segmentet. Hvis man skal tenke strømsparing for pc-en kan det være mer viktig å se på hvilke andre komponenter som velges, samt hvordan strømstyringen på pc-en er satt opp – mer aktiv bruk av for eksempel dvalefunksjon i stedet for at pc-en står på ubrukt i flere timer vil gjerne bety langt mer.

Det fokuseres mye på effekten på strømforsyninger. En god 450W-strømforsyning skal kunne drive en relativt kraftig maskin.

Spesifikasjoner

Noe spesielt er det at strømforsyningen baserer seg på en enkelt +12V-linje på 33A. I henhold til de nyeste ATX-spesifikasjonene for strømforsyninger skal man egentlig ikke ha mer enn 20A på hver linje. Dette er årsaken til at mange strømforsyninger på markedet nå har to eller flere linjer.

Med andre ord er strømforsyningen ikke i samsvar med spesifikasjonene, men det gjelder også en del andre strømforsyninger på markedet nå. Og strengt tatt trenger det egentlig ikke være et praktisk problem. Spørsmålet er også om standardspesifikasjonene kan være en begrensning for nye designløsninger og utviklingen av komponenter ellers.

En enkelt linje på 33A, som i dette tilfellet, kan være fordelsmessig i en del konfigurasjoner kontra to linjer på for eksempel 17A. Forskjellige kontakter vil være på fordelt på de to linjene, for eksempel at hovedkort og prosessor blir på den ene linjen, mens man har PCIe-grafikkort, disker o.l. på den andre.

I visse konfigurasjoner kan det være at den ene linjen blir maksimalt belastet, mens den andre har lite belastning. Med en linje kan det være enklere å utnytte den totale effekten mer effektivt.

Av kabler har man det vi forventer nå for en strømforsyning i dette segmentet. Vi bemerker også at 550W-varianten av strømforsyningen også har den nye 6+2-pinners PCI Express-kontakten som har blitt tatt i bruk på ATIs nyeste toppmodeller, og vi vil ikke se bort fra at også Nvidia vil følge etter med denne. Foreløpig er det ingen grafikkort som krever denne, men for Radeon HD 2900XT er det anbefalt.

Strømforsyningen er basert på 120 mm vifte som styres ut i fra temperatur. Hovedkontakten er delt slik at den kan benyttes mot hovedkort med både 20- eller 24-pinners hovedstrømkontakt.

Konklusjon

Vi har ikke måleutstyr til å gjøre omfattende vurderinger for å finne strømforsyningens maksimum og totalt kontrollerte tester. I basis blir metoden her å benytte et krevende system og se om strømforsyningen ut i fra det leverer det vi kan forvente, samtidig som spenningene holder seg stabile og støynivået lavere.

Med erfaringene fra Corsair HX-serien er forventningene til nye modeller store. Disse strømforsyningene leverte gode resultater i kombinasjon med svært lavt støynivå under om så høye belastninger på normalt avanserte pc-konfigurasjoner og stue-pc-er. Det samme gjelder for VX450W.

Optimalt kunne vi ønsket en modulær strømforsyning i denne prisklassen, men det igjen hadde økt prisen. Ser vi prisen opp i mot erfaringene og konkurrentene, er dette ikke av de rimeligste i sitt segment, men gode egenskaper forsvarer prisen.

Corsair VX450W

Pris: Ca kr 650 inkl. mva.
Internett: Corsair.com

+ Svært stillegående.
- Ingen spesielle.

Fakta:
Effekt: 450W
Oppgitt støynivå: Fra 21 dBA
Tilkoblinger:
- 1 stk. 20/24-pin hovedkontakt
- 1 stk. 8-pin EPS / 4-pin ATX12V
- 1 stk. PCI Express 6-pin
- 6 stk. Serial ATA
- 6 stk. 4-pin Molex
- 2 stk. "Floppy"
Garanti: 5 år


Les også: Ustabil pc? Sjekk strømforsyningen

Les om: