Stillegående grafikk

Stillegående grafikk

Asus har utviklet en ny grafikkortserie med bedre kjøling, lavere støynivå og høyere ytelse.

Den nye serien blir hetende Dark Knight, og vil i utgangspunktet komme i fem modeller, to basert på Geforce 9800GTX+ og tre på Radeon HD 4870.

For å oppnå høyere ytelse og lavere støynivå er kortene utstyrt med en nyutviklet kjøleløsning. Den nye kjølere består av en rekke aluminiumsfinner, fire varmerør og en vifte med lydnivå på maksimalt 32 dBa.

En god kjøler hjelper et godt stykke på veien, men er ikke nok om kortet fortsatt er av det veldig varme slaget. Derfor har Asus valgt å bruke høykvalitetskomponenter i produksjonen av de nye Dark Knight-kortene. Kondensatorene skal etter sigende være japanske, og av atskillig høyere kvalitet enn det man normalt sett finner på grafikkort.

De nye kondensatorene, samt andre forbedrede komponenter på grafikkortene skal ifølge Asus bidra til at kortene holder 5-10 grader lavere temperatur enn normalt. Ytelsen sies også å være noe bedre enn på vanlige kort basert på de samme grafikkbrikkene, med mellom 6 og 9 prosent høyere ytelse i 3Dmark Vantage.

Kortet er også utstyrt med skjerming mot elektromagnetiske forstyrrelser, som ifølge Asus stopper 66 prosent av den elektromagnetiske strålingen. Dette skal gi bedre og mer stabile signaler.

Nøyaktig hvor mye bedre komponenter og skjerming har å si i praksis er ikke godt å si, og et noe bedre resultat enn normalt i 3Dmark sier ofte ikke så veldig mye om hvor mye bedre kortene er i praksis, og det er nærliggende å tro at forbrukerne nok setter vel så stor pris på lavere støynivå.

De fem første Dark Knight-modellene er ventet klare for salg innen kort. Tre av kortene er basert på ATI/AMDs Radeon HD 4870-brikker. Toppmodellen vil være utstyrt med 512 megabyte gDDR5-minne og noe oppjusterte klokkefrekvenser på grafikkprosessor og minne. De to andre modellene kjører med samme klokkefrekvenser, men forskjellig minnemengde, 512 megabyte og 1 gigabyte gDDR5.

Når det gjelder de to Geforce 9800GTX+-kortene er det kun små forskjeller i klokkefrekvensene som skiller dem. Begge er utstyrt med 512 megabyte gDDR3-minne.

Pris og dato er enn så lenge ikke fastsatt, men vi tør gjette at kortene kommer i handelen ganske snart, og at de vil koste noe mer enn vanlige modeller basert på samme grafikkbrikker.

Les mer om kortene på Asus nettside.

Les om: