Stor kjøler til stort kort

Stor kjøler til stort kort

Arctic Cooling Accelero Xtreme 5970 skal gi både mer effektiv og mer stillegående avkjøling av markedets raskeste grafikkort.

Arctic Cooling er et selskap som nå lenge har laget gode kjølere for erstatte originalkjøleren på grafikkort. Selskapet har vært benyttet av flere større grafikkortprodusenter. I tillegg har man sett flere andre selskap som mer eller mindre har kopiert kjølerdesign fra Arctic Cooling.

ATI Radeon HD 5970-baserte grafikkort er for tiden det kraftigste på markedet. Dette er en løsning som benytter to grafikkprosessorer og som alene kan utvikle over et par hundre watt med varme. ATIs kjøler er er ut i fra segmentet ok støynivåmessig, men en del kunne klart foretrekke at det var enda stillere.

LES OGSÅ: Vinn vår ekstrem-pc med to Radeon HD 5970-kort

Accelero Xtreme 5970 baserer seg på tre regulerbare 92 mm-vifter i stedet for én enkelt vifte på originalkjøleren for 5970. Dette skal gi en jevnere fordelt kjøling, samt at viftene går med langt lavere hastighet enn viften på originalkjøleren.

Ifølge våre kollegaer i franske PC World som har testet løsningen, så de i sine målinger på enkelte områder en reduksjon fra godt over 50 dB(A) til rundt 30 dB(A) når kortet var under hard belastning. Forskjellene ved vanlig applikasjonsbruk var ikke spesielt store, hvilket også kan forårsakes av at andre komponenter i pc-en for begge løsninger overdøvet grafikkortkjølerne. Videre hadde man også reduksjon av temperaturer. Støy- og temperaturnivå vil være avhengig av hvilken hastighet man kjører viftene på kjøleren på. Lavere temperaturer på kortet gir også potensielt bedre muligheter for overklokking.

Avmontering av originalkjøler fra grafikkortet gjør at man mister garantien. Vi vil imidlertid ikke se bort fra at det kan komme grafikkort fra produsentene med Arctic Coolings kjøler som standard. Arctic Cooling leverer kjølere basert på samme design til en rekke forskjellige grafikkort både med ATI- og Nvidia-grafikkprosessor. Foreløpig har selskapet ikke kjølere tiltenkt Nvidias GTX 400-serie, som mange vil være enige med trenger mer stillegående kjølere...

Kjøreren for Radeon HD 5970 koster i overkant av 500 kroner på det norske markedet. For enklere grafikkort blir prisen lavere. Mer informasjon: www.arctic-cooling.com .

LES OGSÅ: TEST: Nvidia Geforce GTX 465 og 470

Les om: