Stor VLC-oppdatering

Stor VLC-oppdatering

Mediaavspilleren VLC får bedre hjelp fra grafikkprosessoren.

VLC har de siste årene blitt svært populær. Programmet støtter en langt rekke av formater og man unngår dermed å måtte installere ekstra dekodere.

Etter hvert som tyngre HD-video har blitt vanlig har imidlertid mange gått over til blant annet avspilleren Media Player Classic Home Cinema. Dette programmet har fordelen av å kunne bruke grafikkprosessoren til dekoding av video basert på blant annet h.264/x264 – formatene som er mest aktuelle for HD-video i dag. For eksempel har man på en del svakere pc-er ikke kunne spille av HD-video i VLC uten hakking, mens det med programmer som kunne utnytte grafikkprosessoren har gått helt uten problemer.

LES OGSÅ: GUIDE: Stue-pc mer aktuelt

Med versjon 1.1 får også VLC muligheten til å utnytte grafikkprosessoren gjennom DXVA, som er en del av DirectX. Dette betyr at grafikkprosessorer som støtter blant annet h.264/x264-dekoding via DXVA vil kunne benyttes som hjelpeprosessor for VLC.

Grafikkprosessorene som støtter teknologien for dekoding av h.264/x264 er ATIs Radeon HD 2000-serie og nyere, Nvidia Geforce 8 og nyere og Ingel GMA 4500 og nyere. Det er enkelte unntak, blant annet ATI Radeon HD 2900 og Nvidia Geforce 8800GTX/8800GTS-320/8800GTS-640.

Foreløpig oppgir utviklerne bak VLC at det kreves endringer i ATIs drivere for at man med ATI-grafikkort skal kunne utnytte maskinvareakselerasjonen. Utviklerne bak VLC sier at de heller ikke har hatt mulighet så langt til å utvikle en løsning som støtter Intels plattform. Dette er noe som etter hvert er forventet å komme på plass. Heller ikke videoakselerasjonsprosessoren fra Broadcom, som benyttes i enkelte mini-pc-er, er nevnt. Media Player Classic Home Cinema støtter også ATIs og Intels grafikkprosessorer. Maskinvareakselerasjonen i VLC 1.1 fungerer kun under Windows Vista og Windows 7. Slik vi foreløpig ser det, kan Media Player Classic Home Cinema være et godt alernativ til VLC. Også dette programmet støtter de aller fleste aktuelle formatene uten installasjon av ekstra dekodere.

Hjelp fra grafikkprosessoren har vi tidligere sett kunne gi lengre avspillingstid ved batteridrift på bærbare pc-er.

VLC 1.1 kan lastes ned fra www.videolan.org.

LES OGSÅ:

Guide for grafikkort