Store endringer i supermaskin-toppen

Store endringer i supermaskin-toppen

Fire av de fem øverste plassene på listen over verdens raskeste datamaskiner er byttet ut på et halvt år.

Den 30 utgaven av listen over verdens raskeste datamaskiner ble avslørt denne uken. Listen viser at det har skjedd mye i løpet av det siste halve året. Faktisk er hele fire av de fem raskeste maskinene skiftet ut i forhold til forrige liste.

På toppen troner som vanlig IBMs BlueGene/L, utviklet i samarbeid med det amerikanske energidepartementet. Det har den gjort siden november 2004, men det bør nevnes at systemet har gjennomgått en kraftig oppgradering siden den gang.

LES OGSÅ: Blue Gene tredobler ytelsen

IBM innehar også andreplassen med maskinen JUGENE, som befinner seg i Forschungszentrum Juelich i Tyskland. Deretter følger SGI-maskinen Altix ICE 8200, som befinner seg i New Mexico, HPs Cluster Platform 3000 BL460c, som er installert i et indisk forskningslaboratorium, og på femteplass også en HP Cluster Platform 3000 BL460c. Denne befinner seg i Sverige.

Neste år kommer imidlertid IBM med en ny maskin som vil slå den nåværende lederen ned i støvlene. Vi snakker om superdatamaskinen med kallenavnet Roadrunner, som skal leveres til det amerikanske energidepartementet neste sommer. Ifølge ryktene vil denne være i stand til å oppnå en prosesseringsfart på en petaflop. Til sammenligning har maskinen som i dag topper listen en kapasitet på 478,2 teraflops.

Se listen over de 100 raskeste datamaskinene her.

Les om:

Komponenter