Storlansering fra Intel

Storlansering fra Intel

Intel har i hele år varslet sitt største teknologisprang på 40 år. Nå er de første Penryn-produktene på plass.

Penryn skal være 50 prosent raskere på grafikk og likevel dra mindre strøm enn dagens prosessorer.

Den nye plattformen, som ble vist fram søndag, har gått under kodenavnet Penryn. Ifølge Intel skal 40 server-leverandører i løpet av høsten ha klar produkter som bygger på Xeon 5400.

Prosessorene har fire kjerner og er produsert med 45-nanometers produksjonsmetode, som skal gi et markant lavere strømforbruk. Den kraftigste servermodellen skal klare seg på 120 watt. Etter jul skal det komme versjoner for bærbare pc-er som krever bare 25 watt, mot dagens 35 watt.

Bedre grafikk

Intel viser til tester av ytelsen som skal gi 40-60 prosent forbedring i grafikkhåndteringen. En av grunnene er større mellomlager (cacheminne). En av effektene av dette skal være at det går 75 prosent raskere å lade opp virtuelle maskiner, skriver idg.se.

Nå i november skal introdusere tolv nye Xeon 5400-prosessorer med klokkefrekvens på 2 - 3,2 GHz, og med cache-minne på 12 MB. I desember kommer tre modeller av Xeon 5200 med dobel kjerne, 3,4 GHz klokkefrekvens og 6 MB cache. Første kvartal neste år komme så Core 3 Extreme og Core 2 Duo for bærbare pc-er.

Ifølge Intel gjør den nye produksjonsmetoden at man kan presse inn langt flere transistorer på samme overflate. Et eksempel til sammenlikning: en ny prosessor med fire kjerner rommer 840 millioner transistorer. Intels første prosessor, modell 4004 fra 1971, hadde plass til 2000 transistorer.

Les om:

Komponenter