Størst på pc-er i Norden

Størst på pc-er i Norden

Mens danske pc-byggere sliter for å overleve solgte Komplett 30 000 egenproduserte pc-er i Norden i fjor.

I Danmark har flere pc-byggere det siste året forsvunnet fra markedet. Nylig gikk SD-Data, som er en av de eldste danske pc-byggerne, konkurs, og Zepto sliter for å overleve.

De fleste av de gamle norske pc-merkene som Tiki, West, Evercom og Rec er også borte, men for de som fremdeles lager pc-er i Norge er det penger å tjene.

Blant annet annonserte Komplett nylig at de er Nordens største pc-produsent. Selskapet produserte 30 000 egne pc-er i fjor, noe som utgjør om lag 12 prosent av det samlede pc-salget.

Et av konkurransefortrinnene selskapet fremhever er kort leveringstid. Fra bestillingen kommer inn tar det under en dag til pc-en er klar.

Ifølge Kompletts konsernsjef Ole Vinje har salget holdt seg stabilt de siste årene.

- Det har ikke vært så stor økning, det virker som om kjøpergruppen er ganske stabil, sier Vinje.

Han forteller at kundene stort sett er entusiaster som ikke finner de vanlige kommersielle produktene interessante og etterspør bedre grafikk, høyere ytelse og mer stæsj.

Liten konkurranse

Ole Vinje i Komplett opplever ikke konkurransen blant nordiske pc-byggere som spesielt sterk.

- Som jeg kjenner for eksempel Zepto går de mer head-to-head med de tradisjonelle volumleverandørene, og det er ikke det segmentet vi beveger oss i her. Jeg tror ikke det å bygge volummodeller er noe å drive med her i Skandinavia, sier han.

- Men for oss gir byggingen hyggelig marginer. Vi tjener penger, sier Vinje.

Netshop er en annen aktør som produserer pc-er i Norge. Men sammenliknet med Komplett er det er bare knapper og glansbilder, som Svenn Aage Lysebo sier.

- Vi selger cirka 2 000 maskiner i året. Tidligere solgte vi mye mer, men de siste par årene har Komplett vært mye flinkere enn oss.

Også Lysebo forteller om gode marginer. Han opplever at det med så få produsenter igjen fremdeles er liv laga på markedet.

- Det er jo tydeligvis det, men det er et marked i fall. Stasjonære pc-er mener vi kommer til å være der i all fremtid, og vi selger mye maskiner til highend-gaming med fokus på valgmuligheter, sier han.

LES OGSÅ: Komplett tilfreds tross nedgang

Les om: