Stort fall i skjermmarkedet

Stort fall i skjermmarkedet

Skjermsalget falt med 24 prosent fra i fjor. Bare to produsenter økte salget i andre kvartal.

Skjermmarkedet fortsetter å falle, viser en ny undersøkelse gjennomført av det britiske analysebyrået Meko.

Antall solgte skjermer i Europa, Midtøsten og Afrika i andre kvartal endte på 8,9 millioner enheter. Det tilsvarer en nedgang på 21 prosent i løpet av kvartalet og 24 prosent fra året før.

Paul Butler, analysedirektør i Meko, sier i en pressemelding at tallene viser et forventet fall i volumet. Samtidig har verdien på markedet falt med 41 prosent fra året før, til et nivå like lavt som i 2000. Grunnen er at salget av mindre skjermer falt mindre enn salget av større modeller.

- Den finansielle situasjonen presser fortsatt Øst-Europa, og det har ikke vært noen vekst i Midt-Østen og Afrika, så resultatene er på linje med våre tidligere prognoser, sier Butler.

Bestselgeren blant skjermene er 19-tommers lcd-bredskjermer, som står for 30,5 prosent av markedet. Samtidig har det vært liten kvartalsvekst fra i salget av 22- og 23-tommers bredskjermer.

- Det konvensjonelle lcd-markedet lider under en mangel på 17-tommers 5:4-skjermer, og mange produsenter har problemer med å sikre tilgangen. Generelt har tilbudet vært dekket, men nedgangen handler om lavere etterspørsel, sier Butler.

De fem største produsentene rangert etter volum var Samsung med en markedsandel på 22,9 prosent, LG med 16,5 prosent, Acer med 15,5 prosent, HP med 12,2 prosent og Dell med 9,2 prosent.

Alle produsentene opplevde en nedgang i omsetningen både fra kvartal til kvartal og fra andre kvartal 2008. Bare Viewsonic, nummer 11 på listen, og Iiyama på nummer 16, greide å øke salget i andre kvartal. Salget til Asus falt med 67 prosent.