Stort og smått fra Gigabyte

Stort og smått fra Gigabyte

Gigabyte er på banen med to nye hovedkort i hver sin ende av størrelsesskalaen.

Gigabyte har lansert to nye hovedkort for Intels Core-prosessorplattformer som skiller seg noe fra den store mengden av kort. For LGA1156-sokkelen til Core i3, i5 og enkelte i7-modeller har man et mini-ITX-kort på kun 17 x 17 cm, mens for toppmodellene i Core i7-serien har man et hovedkort som stiller helt andre størrelsesmessige krav til kabinettet.

LES OGSÅ: Norges RÅESTE pc!

Mini-ITX

Den senere tiden har mini-ITX-formfaktoren fått en oppsving. I tillegg til at man har fått mange hovedkort basert Intels Atom-prosessor, har det også vært en økning i kort rettet mot de vanlige prosessorene fra AMD og Intel. Den kompakte størrelsen på disse hovedkortene gir mulighet for små kabinetter, og mange opplever etter hvert at de ikke trenger en rekke kortplasser - funksjonaliteten integrert på hovedkortet er mer enn god nok.

Gigabytes GA-H55N-USB3 er basert på Intels H55-brikkesett og har LGA1156-prosessorsokkel. Som sagt innledningsvis kan man da benytte prosessorer fra Core i3-, i5 og i7-serien. Hvis man ikke skal ha dedikert grafikkort, må man velge en prosessormodell med integrert grafikkprosessor. Med Core i-serien av prosessorer har Intel flyttet integrert grafikkprosessor bort fra brikkesettet og inn i prosessoren. For tilkobling av skjerm via integrert grafikk kan man velge mellom DVI, HDMI eller VGA. Ønsker man bedre grafikkmuligheter enn hva Intels integrerte løsning kan tilby, kan man bruke et standard PCI Express 16x-grafikkort.

Kortet kan ellers stille med 7.1-kanals lydkontroller, Gigabit Ethernet, fire Serial ATA-kontakter, eSATA-kontakt, opptil åtte USB 2.0-porter og to USB 3.0-porter. For usb har kortet mulighet for å levere mer strøm enn hva usb-spesifikasjonen krever. Fordelen med dette er blant annet mulighet for raskere batteriladning på en del typer mobiltelefoner, mp3-spillere, tablets og lignende som kan lades via usb, men som ellers lades raskere gjennom bruk av en strømforsyning som kan levere mer strøm enn det usb i utgangspunktet kan levere.

Prisen på hovedkortet er cirka 900 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Fractal Design Array Mini - Perfekt for hjemmeserveren?

Veldig stort

I motsatt ende av skalaen finner vi Gigabytes nye GA-X58A-UD9. Dette kortet er for Core i7-900-serien, hvor man blant annet finner toppmodellen Core i7-980X med seks kjerner. Dette er Gigabytes toppmodell og prisen for hovedkorter er godt over 4000 kroner på det norske markedet. Kortet er designet rundt Intels X58-brikkesett.

Ifølge Gigabyte skal hovedkortet være ekstra godt tilrettelagt for overklokking, og det er ikke spart når komponentene på hovedkortet skulle velges ut. Hovedkortet gir videre mulighet for å bruke hele fire grafikkort i SLI eller Crossfire, og disse kortene kan være med kjøler som gir kortet dobbel bredde. For at det skal være plass til dette har Gigabyte gått ut over ATX-standarden og gjort hovedkortet lengre, hvilket har gitt plass for flere kortplasser.

Kortet stiller videre med seks minnesokler for DDR3-minne, Serial ATA 6 Gbps-støtte, RAID-støtte, USB 3.0-støtte, to Gigabit Ethernet-kontrollere og en rekke funksjoner som skal gjøre overklokking både enklere og mer effektivt.

LES OGSÅ:

Slik bygger du pc

En del brukere av dette hovedkortet vil være ekstremoverklokkere på jakt etter nye rekorder i benchmarkprogrammer. For denne typen brukere er det ikke viktig at hovedkortet får plass i et kabinett. Har man tenkt å bruke hovedkortet i et kabinett, er det viktig at det er mulighet for et litt ekstra langt hovedkort. Gigabyte kaller formfaktoren XL-ATX, men dette er ingen offisiell formfaktor. Mens et standard ATX-hovedkort er maksimalt 305 x 244 mm, måler Gigabytes hovedkort 345 x 262 mm. Det er spesielt lengden som vil være problematisk. Det finnes imidlertid kabinetter fra blant annet Lian Li, Cooler Master, Thermaltake og HEC som gir plass for kortet. Gigabyte har en liste over modeller som er aktuell å bruke.

Mer informasjon: www.gigabyte.no

LES OGSÅ:

It-bransjens rånere

Les om: