Suns fossefall for nettverk

Suns fossefall for nettverk

Håpet er at Niagara 2 som ble lansert på tirsdag, skal skaffe Sun flere kraftkunder.

Kraft er i denne forbindelse evnen til å håndtere telekommunikasjon. Niagara 1, eller Ultrasparc T1 som er det offisielle navnet, har solgt bra til telekommunikasjonsleverandører.

Målet er at alle kunder som har behov for å få nettverkene sine til å virke raskere, skal se nærmere på Niagara 2 (Ultrasparc T2).

- Også i Norge er Telenor en betydelig kunde, sier Frank Tenambergen, produktsjef i Sun.

Drømmen er parallellitet

Det er i forbehandlingen Niagara gjør sin nytte. Oppgaver som kan parallelliseres er drømmen. Med åtte prosessorkjerner holder Niagara mange oppgaver gående samtidig.

Solaris Suns Unix sørger for 32 kodesekvenser samtidig i Ultrasparc 1. Den nye øker dette til 64. Utfordringen er å lage programvare som utnytter inntil 64 programsekvenser samtidig.

Derfor har Sun bygget inn funksjonalitet i Ultrasparc T2 som retter seg mot generell bearbeiding, desimaltallsberegning og sikkerhet for hver kjerne. Akselerert nettverk for 10 Gigabit Ethernet, minne og inn/ut-håndtering er felles.

Eksempelvis var det tidligere i Ultrasparc T1 bare en enhet for desimaltallsberegning. I den nye Ultrasparc T2 er det en for hver prosessorkjerne.

Det er erfaringene fra Ultrasparc T1 som har bidratt til optimaliseringen i T2.

Doblet

For å håndtere de 64 programvaresekvensene er antall registre doblet. Dette har latt seg gjøre med ny produksjonsteknologi som krymper prosessorarealet.

Utrasparc T1 benytter 90 nanometer produksjonsteknologi. Ultrasparc T2 benytter 65 nanometer.

Klokkefrekvensen økes ikke. Det gjør Ultrasparc T2 lite strømkrevende. 128 watt totalt, gir to watt per programvaresekvens. Strømforbruket er derfor en brøkdel av konkurrentene som typisk benytter 30 watt.

Først senere i år vil Sun lansere nye datamaskiner med Niagara 2. Sannsynligvis kan Sparcserver T1000 oppgraderes med denne prosessoren istedenfor den opprinnelige.

LES OGSÅ: - Sun kan redde verden

Les om:

Komponenter