Superdatamaskiner minsker svinesvinn

Superdatamaskiner minsker svinesvinn

Playstation 3 kan gi store besparelser i oppstykking av gris i Danmark.

Teknologisk Institut i Danmark mener innføring av superdatamaskiner på slakteriene i landet kan gi store besparelser. Sammen med Københavns Universitet og Danish Crown drives for tiden et forskningsprosjekt der en prototype av en superdatamaskinstyrt skjæringsrobot forventes driftsatt neste sommer, skriver danske Computerworld.

- Danmark har en av verdens mest avanserte linjer for produksjon av svinekjøtt, forklarer direktør i Norsk institutt for landbruksforskning (NILF), Ivar Pettersen, til norske Computerworld.

Lars Bager Christensen i Teknologisk Institut tror kostnaden på slike systemer lett vil tjene seg inn igjen. Et kjørende system til to millioner kroner vil ha tjent seg igjen i løpet av 12 måneder, mener han. Årsaken er at et smart styrt kappesystem med to kniver kan bli vanvittig effektivt. I Danmark skjæres det årlig ut opptil 20 millioner svinemidtpartier.

Med «skjæres ut», menes det at det brukbare på grisen skilles fra det som kastes.

Playstation 3-tester

For seks år siden begynte daværende Slagterienes Forskningsinstitut, som nå heter Teknologisk Institut, å bruke en avansert tredimensjonal røntgenskanner, rett og slett en CT-maskin, til å ta bilder av slaktesvin. Bildene ble brukt til å beregne kjøttmengde, fettprosent og beinstruktur for å på den måten kunne skjære ut midtstykker av svin med minimalt svinn.

Siden den tid har det blitt koblet opp superdatamaskiner mellom CT-skanneren og utskjøringsroboten for å bildebehandle hvert enkelt kjøttstykke og styre knivene med kirurgisk presisjon til midtstykker som senere ender opp som både bacon, hamburgerrygg og koteletter. Datakraften til Playstation 3 benyttes i de nåværende forsøkene.

- Vi forsøker hele tiden å optimere styringen av knivene og hastigheten på utskjæringene. Det krever mer regnekraft, forklarer Christensen til danske Computerworld.

Ifølge professor Brian Vitner fra Københavns Universitet, som er ansvarlig for regnekraften i prosjektet, trengs det opp mot tre teraflops for at maskinen skal kunne utføre de ønskede operasjonene.

Mindre detaljnivå

Det gjenstår to store utfordringer før maskinene kan brukes i praksis i moderne industrislakterier. For det første må CT-skanneren skanne kjøttet 20 ganger kjappere, CT-maskinen bruker nå 70 sekunder på å avlese vevstrukturen sentralt på grisen.

- Vi vil helst ned på tre sekunder, og et av problemene med de nåværende tidene er at skanneren er for presis og samtidig for langsom. Slakteriene behøver jo ikke like høy oppløsning som medisinske skanninger på mennesker, hvor man for eksempel leter etter kreftknuter på under en millimeter, sier Christensen.

Det er her Playstation 3 kommer inn i bildet. En datamaskin med stor regnekraft vil være i stand til å lese bildet av grisen, gi instruksjoner til skjæreroboten og gjøre klar neste kjøttstykke på samlebåndet på tre sekunder.

Norsk institutt for landbruksforskning mener opplegget bør vurderes her til lands, men Nortura er skeptiske. Dette og utfordring nummer to på neste side!