Superkort i miniformat

Superkort i miniformat

Asus med Rampage-kort i microATX-formfaktor.

Skulle man for noen år tilbake bygge seg en litt mer kompakt pc basert på micro-atx-formfaktor var utvalget av hovedkort dårlig. De kortene som var tilgjengelig var gjerne svært enkle kort - kun basisfunksjonalitet og bygget med rimeligere komponenter.

Den senere tid har vi sett et økt utvalg av mer avanserte kort basert på micro-atx-formfaktoren, og Asus er den som nå går lengst med sitt Rampage III Gene.

Rampage III Gene kan sees på som lillebroren til Rampage III Extreme - Asus' toppmodell av hovedkort rettet mot Intels Core i7-prosessor. På dette hovedkortet vil man kunne kjøre omså Core i7 980X - Intels nye sekskjerneprosessor.

LES OGSÅ: Norges RÅESTE pc: Vinn pc med Intel i7 980X og Asus Rampage III Extreme

Kortet har seks minnesokler for opptil 24 gigabyte DDR3-minne, åtte Serial ATA-tilkoblinger derav to har SATA 6 Gbps-støtte, to USB 3.0-porter, seks USB 2.0-porter samt muligheter for interne USB-enheter og porter i front av kabinett, Firewire, Gigabit Ethernet og 7.1-kanals lydkontroller basert på Creative SupremeFX X-Fi.

SupremeFX X-Fi kan blant annet stille med EAX Advance HD 5.0-støtte som blant annet benyttes for mer realistiske lydeffekter i mange spill.

Hovedforskjellen mellom Rampage III Gene og et standard atx-hovedkort blir mer knyttet til kortplasser, men heller ikke her er utvalget dårlig. Man har to PCI Express 16x-kortplasser, én PCI Express 4x-kortplass og en vanlig PCI-kortplass. Det er støtte to samarbeidende grafikkort både i form av Nvidias SLI-teknologi og ATIs Crossfire-teknologi. Sett opp i mot funksjonaliteten som er integrert på hovedkortet skulle vi tro at de aller fleste skulle få sine ekspansjonsbehov godt dekket uten å måtte gå opp til et større kort.

En annen forskjell opp i mot de større kortene blir knyttet til blant annet strømdesign for brikkesett, minne og prosessor. Dette vil kunne påvirke overklokkingsegenskaper noe. Samtidig er kortet her bedre utstyrt enn "vanlige" hovedkort, men det er altså ikke like avansert som Asus toppmodeller ellers.

Med andre ord, hovedkortet er likevel trolig godt egnet for dem som vil presse litt ekstra ut av prosessoren.

Vi har ikke sett norsk pris enda på Rampage III Gene. Sett ut i fra prisen på forgjengeren Rampage II Gene regner vi med at prisen hos de rimeligste forhandlerne vil være cirka 2 000 kroner.

Mer informasjon: rog.asus.com

LES OGSÅ: Guide: Slik bygger du pc

Les om: