Svak dollar gir deg billigere pc

Svak dollar gir deg billigere pc

Amerikanske dollar svekkes mot europeisk valuta. Det er gode nyheter for pc-kjøpere.

Etter at den amerikanske sentralbanken senket utlånsrenten med et halvt prosentpoeng forrige uke, er dollarkursen i ferd med å nå sitt laveste nivå målt mot euro noensinne. Her i Norge har vi ikke fått flere dollar for kronene siden 1992. I likhet med olje, handles it-komponenter i amerikanske dollar verden rundt, og valutagevinsten vil i siste ledd også komme norske forbrukere til gode.

Mens oljeeksportøren Norge har kunnet glede seg over at oljeprisen stiger i takt med fallende dollarkurs, vil neppe det samme skje med pc-komponenter, mener Nobelprisvinner i økonomi, Robert Mundell. Det skyldes hovedsakelig at størstedelen av komponentindustrien er lokalisert i USA og Asia.

- Komponentprodusentene har ikke den samme markedsmakten som oljeeksportørene, og vil ikke kunne kompensere for valutafallet med å øke prisene. Asiatiske produsenter kjøper og selger komponenter i amerikanske dollar, og landene binder også sin egen valuta mot dollaren, sier Mundell til Computerworlds nyhetstjeneste.

Et eksempel på en datakomponent som handles globalt i amerikanske dollar er DRAM, hvor prisene har falt drastisk hittil i år. Kontraktprisen på den meste brukte 512M-bit DDR2, 667 MHz falt til 1,75 dollar forrige torsdag, ned 70,5 prosent siden begynnelsen av året. Brikkeprisene faller på grunn av overproduksjon.

Les om:

Komponenter