Ta heller pulsen fra armen

Nye, optiske EKG-sensorer for treningsbruk på håndleddet.

Publisert Sist oppdatert

Lei av det svette pulsbåndet rundt brystet?

Siste på fronten er optisk EKG fra armen. Og norske Nordic Semiconductor leverer Bluetooth-brikken som snakker med din iPhone.

Mio Alpha

Det hele begynte med overraskelsen Mio Alpha. Det vil si - egentlig begynte det i legevitenskapen. Du har sikkert sett fingerklypene man får på sykehus - dette er oksymetere som måler blodet med lys. Og nå har noen videreutviklet dette prinsippet ved bruk av avanserte algoritmer til å kunne måle pulsen i blodstrømmen i huden.

Mio Alpha var den første treningsklokken som integrerte optisk pulsmåling i selve urhuset. Ingen klam og stram rem å bale med, ingen batteri-bytter fra samme, ingen ekstra turer til vaskemaskinen med stroppen.

Høres for godt til å være sant ut? Tester viser at teknologien er nøyaktig nok. Mio Link er 99 prosent nøykatig selv i hastigheter opp mot 23 km/t. I tillegg har enheten den store fordelen at man slipper å tenke på å få strøm gjennom kroppen. For eksempel har pacemaker-pasienter ikke kunnet nyttegjøre seg av tradisjonelle pulsbånd.

To nye typer

To nye, interessante løsninger er å få tak i nå. Det ene er en tilsvarende treningsklokke fra TomTom (som også har utviklet Nike-klokkene) med optisk EKG samt GPS. Det andre er en ren pulsrem til håndleddet som kan parres med en sykkel-computer, iPhone eller et moderne treningsur i stedet for en ordinær pulsrem. I tillegg viser den også hjerte-soner.

Armen din vil ikke lyse grønt i bruk.

TomTom Runner Cardio

La oss ta TomTom-uret først. Dette er en videreføring, også design-messig, av den første klokken TomTom utviklet på egenhånd etter å ha overlatt Nike til seg selv. Modellen kommer i to konfigurasjoner - en for løping, og en for triatlon.

Klokken utmerker seg med rask GPS-fiks og et superenkelt brukergrensesnitt med kun én knapp og en lettlest skjerm med god kontrast. Batteri-tiden kunne vært bedre, og noen vil kanskje savne mer avanserte funksjoner. Derimot har den gode treningsopplegg for sonetrening, konkurrere mot seg selv, intervall-opplegg og mer til.

Designet er sprekere enn mange av konkurrentene, dertil vanntett. Inne i klokken sitter Mios optiske EKG-sensor i tillegg til Bluetooth 4, slik at man ikke trenger annet enn en iPhone med tilhørende app for å laste opp dataene. En spesiell holder medfølger for usb-lading.

Prisen for grunn-modellen er cirka 2500 kroner. Du kan lese mer om TomTom Runner Cardio her . Via TomTom

Mio Link

Et interessant konsept som Mio nettopp har kommet på markedet med, er Mio Link, som egentlig kun er selve den optiske pulsmåleren i en rem til håndleddet. Den kan benyttes frittstående eller sammen med en master.

I seg selv kan den enten vise LED-signaler til terskeltrening, slik at man får tilbakemelding på hvor man ligger i forhold til ønsket pulsnivå. Alternativt kan de ulike sonene vises med ulikt farget lys fra LED-dioden.

Hvor effektiv den er på egenhånd er ikke godt å si dersom det ikke er lyd- eller vibrasjonssignal i tillegg - men langt mer interessant er at Mio Link kan kobles sammen med en mottaker via ANT+ eller Bluetooth 4-protokollene. For iPhone betyr det iPhone 4s eller senere, og for treningsklokker gjelder dette for eksempel Suunto Ambit2 eller Garmin Forerunner 620.

Det betyr at Link kan operere som et substitutt for en pulsrem mot en nyere sykkelcomputer eller de mer avanserte treningsklokkene, eller en iPhone og diverse apper.

Og siden Mio Link er såpass nedskåret, er den heller ikke spesielt dyr - pris cirka 83 euro. Du kan lese mer om Mio Link her . Via Mio

Nordic Semiconductor

Og med dårlig skjult stolthet kan vi registrere at Mio Link bruker norsk bluetooth-teknologi til å kommunisere med iPhone via Bluetooth 4 LE. Vi nevner for øvrig at også Android-telefoner (v4.3) kan benyttes mot Mio Link, men appens funksjonalitet er begrenset til rent oppsett.