Ta vare på din bærbare

Ta vare på din bærbare

Brukertips: Hete, kulde, fuktighet, støt. Alt dette kan skade den bærbare datamaskinen din like mye som et virus eller spionprogramvare.

Her er noen gode huskeregler for å holde datamaskinen frisk:

Harddisken din er mer sårbar for sjokk når harddisken snurrer rundt og rundt. Hvis du ikke kan skru av datamaskinen, sett den i dvalemodus før du flytter på den. Ikke plukk den opp før den har gått i ventemodus. Enkelte nyere pc-er har innebygd sensor som registrerer at pc-en er i bevegelse og programvare som parkerer lese/skrivehodet på harddisken når pc-en blir flyttet på. Dersom du har en pc som støtter dette, påse at programvaren fra pc-produsenten er installert. Normalt gir programvaren beskjed om det dersom lese/skrive-hodet parkeres.

Pass på hvor du setter fra deg din bærbare. Om det måtte være i en bæreveske eller uten. Befinner du deg i et kjøretøy bør du ikke legge den fra deg der det er mye vibrasjoner. Tenk på hva som skjer om du må bråbremse. Når du sitter på offentlige områder, pass på hvordan du plasserer strømledningen din. Dette er ikke en sjelden årsak til ødelagte bærbare. Et beskyttende lag med nylon eller lær kan beskytte den bærbare fra små støt. Men hvis den faller mer enn bare litt, trenger du kanskje mer beskyttelse, som fra en skikkelig bæreveske.

Hvis du er av den hendige typen kan du faktisk lage din egen neopren-lomme. Det er enkelt å klippe og lime sammen. Gå til en byggevarekjede eller dykkebutikk for materialer. Selv om du har en hendig bæreveske for god beskyttelse, kan det være lurt å ta sikkerhetskopier med for eksempel en bærbar harddisk. Dette er en investering du ikke vil angre på og koster ikke all verden.

Til sist, vær klar over at en bærbar pc er et nokså skjørt redskap og bør håndteres deretter. Ikke løft den etter skjermen, og ikke lån den ut til små barn uten at de er under oppsyn.

Les om: