Tar over for mini-bærbare

Tar over for mini-bærbare

De er rimelige, tynne og strømgjerrige pc-er som har det de minibærbare manglet. Her er CULV.

Ifølge IDC vil salget av minibærbare vil bremse opp etter hvert som prisene går opp i takt med krav om økt funksjonalitet. Analysebyrået trekker også frem sterk konkurransen fra Intels CULV og AMDs Congo-prosessor som først nå er på vei ut på markedet.

Flere av produsentene som har gjort suksess i markedet for minibærbare har kastet seg over CULV med stor entusiasme.

MSI var en av aktørene som kom tidlig på banen. På Cebit-messen i mars viste selskapet frem MSI X-Slim, som ifølge selskapet er blant de første bærbare pc-ene basert på den nye CULV-plattformen. MSI X-Slim X430 har en 13-tommers bredskjerm og kjører på en Intel Core 2 Solo-prosessor. Den har det meste man trenger av porter, støtter blant annet wimax og 802.11 b/g/n, veier 1,3 kg og er 19,88 millimeter på sitt tykkeste – likevel er prisen bare på rundt 6 700 kroner.

Venter på Windows 7

Til tross for mye omtale har bærbare basert på Intel CULV ennå ikke tatt av i markedet.

Mens produsentene forventet at segmentet ville skyte i været juli og august har salget ifølge taiwanske Digitimes så langt vært beskjedent. Selv når maskinene har blitt levert med muligheter for gratis oppgradering til Windows 7. Produsentene venter nå på muligheten til å levere maskinene med Windows 7 ferdig installert, noe som for mange tidligst vil skje i november.

Likevel har både Acer og Asus bestemt seg for å fokusere på utviklingen av bærbare pc-er basert på CULV fremover – i alle fall frem til Intel lanserer neste generasjons Atom-plattform, også kjent som Pine Trail-M, i 2010.

Acer tidlig ute

Blant annet har Acer lansert nye Aspire Timeline-familie, myntet på brukere med behov for en bærbar pc med mer enn én arbeidsdags batteritid. Den enkleste modellen er Timeline AS3810, som leveres med 13,3-tommers skjerm, Intel Core 2 Duo SU9400-prosessor, inntil 4 gigabyte minne, en integrert Intel 4500MHD grafikkbrikke, støtte for 802.11n og minst tre usb-porter. For modellene som er tilgjengelig på det norske markedet er prisene fra 6 000 kroner og oppover.

Også Asus er godt i gang med sin satsing CULV-satsing. På Computex i Taiwan i sommer lanserte selskapet produktserien UX, som til å begynne med vil bestå av de tre modellene UX20, UX30 og UX50 med henholdsvis 12,1-, 13,3- og 15,6-tommers skjerm. Maskinene leveres med prosessor på inntil 1,6 GHz, inntil 4 gigabyte minne, integrert Intel GMA 4500-grafikk og 802.11b/g/n. UX30 er den tynneste maskinen med en tykkelse på i underkant av 2 cm og en vekt på omtrent 1,5 kg. Maskinene har et battertid på mellom 5 og 12 timer og en prislapp som starter på 4 900 kroner avhengig av modellen.

Dell og HP henger etter

Lenovo introduserte i juni sin Ideapad U350, den første i produsentens nye serie med billige bærbare basert på Intel CULV. U350 veier rundt 1,5 kilo og har en 13,3-tommers skjerm. Den har et fire cellers batteri med levetid på rundt fire timer, en 1,3 GHz Intel Pentium-prosessor og 2 gigabyte minne. Maskinen vil koste om lag 4 200 kroner.

Også Dell og HP vil ha sin del av dette markedet. Blant annet skal rykter ha det til at produsenten Quanta jobber med å utvikle en bærbar pc med 11,6-tommers skjerm for HP, og at meningen er å sette i gang produksjonen i august. Ingen spesifikasjoner er ennå offentliggjort, men det spekuleres i at pc-en vil ta utgangspunkt i Intels CULV-plattform.

Dette er andre del i en større artikkel fra siste IT-Bransjen nummer 7. Les første del: Markedet mettet av mini-bærbare

LES OGSÅ: Nokia for sent ute

Les om: