Tastaturtabbe fra Dell

Tastaturtabbe fra Dell

Dell rotet bort 150 års skrivehistorie da de flyttet på tastene til sine nye bærbare Vostro-modeller.

Dell har gjort en giganttabbe med tastaturene til sin nye Vostro bærbare pc-er. Selskapet har innrømmet feilen, og skal nå erstatte alle tastaturer i 1310- og 1510- modellene.

Tabben er en av de største man kan tenke seg. Dell har greid å rote i qwerty-oppsettet til tastaturet, en rekkefølge som har historie helt tilbake til skrivemaskiner på 1860-tallet. Tabben gjør at man ikke lenger kan skrive touch på tastaturet.

Dell ønsket seg en tast ekstra, og har plassert den nederst til venstre for Z-en. I grunn ikke en tabbe, hvis man husker å forminske Shift-tasten, slik at de vanlige bokstavene har samme forhold. Men det gjorde ikke Dell, og med Z-en forsvant hele nederste rekke en tast til høyre.

For alle som har lært seg å skrive med ti fingre og uten å se ned er dette en dødssynd. Det betyr enkelt og greit at millioner av mennesker vil bli mindre effektive. Eller, for å se det fra Dells perspektiv: ingen vil kjøpe Vostro-en.

Dette har Dell skjønt. Selskapets talskvinne Jennifer Davis har innrømmet feilen, men vil ikke oppgi hvor mange pc-er med feil tastatur som er produsert.

Alle Vostro-pc-er med feil tastatur må sendes tilbake til produksjonssentrene. Der vil tastaturene bli skiftet ut. Og ikke nok med det. Også alle Bios-systemene (Basic Input-Output System) må oppgraderes.

Skader omdømmet

Dell oppdaget ikke feilen selv, og sendte ut en del av de feilkonstruerte Vostro-ene. Jake Gordon er en av kundene som mottok en Dell med feil tastatur. Han har laget en blogg med bilder om Dell-tabben.

- Z-tasten bør ligge mellom A og S. Bare se på et annet vilkårlig tastatur. Dette har ingenting å gjøre med hvilket språk man skriver på, det er rett og slett en giganttabbe, skriver han.

Feilen passer Dell dårlig. Selskapet satser voldsomt på bærbar-markedet og jobber hardt for å hente inn det selskapet tapte mot konkurrenten HP, som har overtatt førsteplassen som pc-selger.

- Dette vil Dell merke, og det gir ikke et godt inntrykk for kvalitetssikringen. Det er et ganske stort problem at ingen har oppdaget dette før, det er en veldig synlig og alvorlig feil. Dette vil skade omdømmet til selskapet, mener Jim McGregor, analytiker i analyseselskapet In-Stat, til Computerworld US.

Vostro-bærbare er typiske bedriftsmodeller. Dell har utvidet antall modeller nettopp for å¨treffe dette markedssegmentet bedre.

McGregor påpeker at HP fremdeles er en ganske klar ener på salgslistene, og at Dell har sterk konkurranse også fra Acer og Lenovo.

Les mer om saken på Flickr .

Komponenter