Test: 11,6-tommer MacBook Air 2011

MacBook Air er blitt voksen - men ikke større. Hvor mye bedre er nyeste generasjon?

Publisert Sist oppdatert

MacBook Air er en maskin som vekker følelser hos folk. Mac-folket sikler over dens slanke og smidige design, mens Apple-motstandere fnyser av hvor dyr den er sammenlignet med konkurrerende pc-modeller.

Men der MacBook Air startet som en nisjemaskin (en maskin for spesielt interesserte) da den ble introdusert i 2008, har Apple sakte, men sikkert gjort den til en mer folkelig bærbar Mac. Så folkelig at den gode, gamle hvite MacBook-en i plast er fjernet fra sortimentet.

Vi tror riktignok ikke at mange sørger over bortgangen til den hvite bestselger-MacBook-en. Nye MacBook Air er bedre på omtrent alle områder: den koster litt mindre og har mye ytelse. I tillegg har den en mer solid konstruksjon og langt stiligere design.

Et av ankepunktene mot Air er mangel på optisk enhet, det vil si dvd-stasjon. Dette fraværet er imidlertid med på å gjøre MacBook Air til en sylslank maskin. Den er kileformet, det vil si tynn i fronten og gradvis noe tykkere bak. Den er 0,3 cm på sitt tynneste og 1,7 cm på sitt tykkeste. Overflaten er litt smalere enn et A4-ark. 11,6-tommeren veier 1,08 kilo, så her snakker vi om en særdeles lett reisekamerat.

Den slanke utformingen skyldes også at Apple i forrige generasjons maskiner byttet ut den vanlige harddisken med en SSD som er satt er rett på hovedkortet på samme måte som minnebrikker. Denne løsningen er raskere og tar opp mindre plass enn vanlige disker, men SSD er også dyrere, noe som gjør at lagringskapasiteten er mindre.

Test:

Hvor mye raskere er nye MacBook Pro?

Spesifikasjoner og pris

MacBook Air kommer til sammen i fire forskjellige varianter med enten 11,6-tommer eller 13,3-tommer skjerm med ulike konfigureringer av lagringsplass, hukommelse og prosessor.

Den billigste Air-modellen har 11,6-tommer skjerm, en tokjernet 1,6 GHz Core i5-prosessor, Intels integrerte grafikkløsning Intel HD Graphics 3000, 2 GB systemminne og 64 GB SSD. Prisen på denne er 7 890 kroner inkl mva.

Den dyreste 11,6-tommer-konfigurasjonen har også tokjernet 1,6 GHz Core i5-prosessor og integrert Intel HD Graphics 3000, men kommer med 4 GB minne og 128 GB SSD. Denne koster 9 490 kroner inkl. mva.

Apple byr i tillegg på et par få oppgraderings-muligheter ved kjøp dersom standardspesifikasjonene ikke holder.

MacBook Air er lett å ha med seg i veska eller sekken.

Den aller minste 11,6-tommeren kommer som standard med 2 GB minne, men du kan oppgradere til 4 GB minne mot et pristillegg på 850 kroner. Den billigste Air-modellen kan ikke kjøpes med raskere prosessor, men 11,6-tommeren med 128 GB flashdisk kan fås med en raskere Core i7-prosessor mot et pristillegg på 1230 kroner. Denne modellen kan også fås med mer lagringsplass, men å gå fra 128 GB til 256 GB koster deg hele 2460 kroner.

Du skal kunne bytte flashdisk på egenhånd, men dette er både vanskelig og bryter med garantien på maskinen.

Dette får du også/ikke

Ellers er alle Air-maskinene utstyrt med innebygd FaceTime-webkamera (ikke HD-varianten), mikrofon og stereohøyttalere. Av tilkoblinger finnes to USB 2.0-porter, en hodetelefon-utgang, magnetisk MageSafe-strømkontakt samt en ny Thunderbolt-port. Thunderbolt-porten er nøyaktig lik den gamle Mini DisplayPort-inngangen, men kan brukes til langt mer enn bare skjermtilkobling.

I tillegg til dvd-stasjon mangler MacBook Air tilkoblingsmuligheter for Ethernet, FireWire, USB 3.0 og HDMI. For å koble maskinen til HDTV-en eller til kablet nettverk må du kjøpe adapter, og for de øvrige tilkoblingene er du nødt til å tenke alternativt:

Apples nye Thunderbolt Display-skjerm kommer for eksempel med både FireWire 800- og Ethernet-tilkobling innebygd. På nettet har det sirkulert bilder av en angivelig FireWire 800/Thunderbolt-adapter, men noen pris- og salgsinformasjon har vi ikke funnet ennå. USB 3.0 ser det ikke ut til at Apple har noen planer om å støtte i det hele tatt.

Tastatur med lys (!)

Apple pleier vanligvis ikke å endre design med hver eneste generasjon maskiner som lanseres, og i Air-seriens tilfelle er det heller ingen grunn til det. 11,6-tommeren er en nett, liten sak. Den er som sagt Apples minste bærbare, uten at dette gjør den noe mindre anvendbar. Det er flere årsaker til det.

Tastaturet er i full størrelse (ps: på 11,6-tommeren er f-tastene litt lavere enn tastaturet på 13,3-tommeren eller MacBook Pro), så du må ikke anstrenge deg for å finne taster og skrive kjapt. I årets modeller har Apple dessuten gjeninnført bakbelysning på tastaturet, noe som gjør det enklere å se hvilke taster som trykkes på i mørket. Ingen må-ha-funksjon etter min mening, men mange er svært glade i denne muligheten.

Styreflaten i glass er mer enn stor nok og fungerer ypperlig med de nye flerfingerbevegelsene i OS X Lion.

MacBook Air har også en flott, lyssterk skjerm. Skjermoverflaten er blank, men da kanten rundt skjermen er i aluminium, er ikke dette like plagsomt som på en MacBook Pro. 11,6-tommeren har en skjermoppløsning på 1366 x 768 piksler, noe som er mer enn veldig mange minibærbare har, men mindre enn standard bærbare. Skjermen er altså ikke kjempestor, men oppløsningen gjør likevel at maskinen kan brukes til langt mer enn bare å surfe på nettet og lese e-post.

Ytelse

MacBook Air kommer nå med Intels nyeste Core i5- eller i7-prosessorer. Det dreier seg riktignok om en «ultra low voltage»-variant (ULV) som er laget spesielt for ultrabærbare pc-er.

I fjorårets 11,6-tommer satt en 1,4 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor, som ble sett på som utdatert. Årets 11,6-tommer har en 1,6 GHz Core i5-prosessor, som utvilsomt er et steg i riktig retning med tanke på Apple og bærbar-ytelse.

Allerede da vi startet opp maskinen for første gang, merket vi at den var kjappere. Den raske flashdisken spiller selvsagt inn på ytelsen i Air-maskinene, men har du brukt fjorårets modell, vil du garantert legge merke til forskjellen. Selv påstår Apple at ytelsen er 2-2,5 ganger bedre i de nye Air-maskinene.

Resultatene fra Macworld Labs Speedmark 6-tester viser at 11,6-tommeren med 1,6 GHz Core i5-prosessor er 1,5-1,6 ganger så rask som forgjengeren. Systemet var over dobbelt så rask i mange prosesserings-oppgaver. I Handbrake-videoenkoding var nykommeren 2,4 ganger så rask sammenlignet med fjorårets maskin. Det er ikke spesielt stor forskjell mellom den nye modellen med 64 GB-varianten med 2 GB minne og 128 GB-maskinen med 4 GB minne, men sistnevnte er ørlitt vassere over hele linja.

Vi kjørte også Geekbench-testen, hvor årets modell fikk en score på 5035, noe som er over dobbelt så mye som fjorårets utgave som fikk 2237 poeng. Geekbench er et program som måler ytelse på prosessor og minne, og resultatet viser tydelig hvor mye raskere 2011-modellen har blitt.

En av grunnene til at Core i5-prosessoren er raskere enn Core 2 Duo, er at den kommer med en teknologi kalt HyperThreading, som gjør at to kjerner blir til fire virtuelle kjerner. Gjennom dette kan prosessoren utnyttes mer effektivt ved bruk av programvare som skalerer godt over flere prosessorkjerner. I tillegg støtter den Intels Turbo Boost 2.0-løsning, som gjøre at prosessoren automatisk kan øke arbeidshastigheten på kjernene i en del sammenhenger.

I de vitenskapelige testene klarer nye Air seg relativt bra, men hvordan er ståa når det kommer til reell bruk? Ganske bra der også, faktisk. Vi kunne fint ha programmer som Safari, Twitter, Reeder, Sparrow, Adium og Photoshop oppe samtidig uten at det lagget. Å skru på eller å vekke maskinen fra dvale er gjort på et blunk, åpning og lukking av programmer samt kopiering av filer likeså.