Test: 21,5-tommer iMac - den slankeste pc-en på skrivebordet

Apples iMac har aldri vært så lekker, men alt-i-ett-maskinen blir bare mindre og mindre stasjonær.

Publisert Sist oppdatert

Oppdateringen av iMac-serien sent i fjor var mildt sagt etterlengtet.

Hele 19 måneder skulle det ta fra forrige modell ble sluppet i mai 2011 til de nye modellene kom på markedet i slutten av november 2012. Apples alt-i-ett-er var derfor godt moden for fornyelse.

iMac fra sent 2012 kommer blant annet med nye Intel-prosessorer, nye Nvidia-grafikkort og mer minne. Men de virkelig store nyhetene er en fornyet design og muligheten til å oppgradere til Apples nye Fusion Drive-diskløsning.

iMac er som før tilgjengelig i to ulike skjermstørrelser, 21,5-tommer og 27-tommer, og det er førstnevnte vi skal ta for oss i denne testen.

iMac på slankekur

Apples nye iMac-er har en betydelig slankere formfaktor enn forrige generasjons maskiner. Ved hjelp av en produksjonsteknologi kalt «friction stir welding» (les mer om det hos Engadget), som brukes i luftfartsindustrien, har Apple kommet opp med en ny måte å feste aluminiumskabinettet sammen foran og bak, som igjen har gjort det mulig å for eksempel redusere kanten fra 2,7 centimeter til bare 5 millimeter.

Ifølge Apple har nye iMac opptil 40 prosent mindre volum enn forgjengerne, både hva gjelder 21,5- og 27-tommeren. Sett fra siden ser maskinen derfor ganske annerledes ut, og rent utseendemessig er det aldri så lekkert.

Sett forfra er det vanskeligere å se noen større endringer ved den nye iMac-en. Ser man nøyere etter, vil man imidlertid se at skjermen ikke er like blank som før.

iMac-en kan vel neppe bli noe tynnere nå? Bare 5 millimeter ytterst i kantene. (Foto: Kirsti Østvang)

Apple har redusert refleksjonene fra skjermen med 75 prosent takket være en ny type overflatebehandling. Akkurat dette har vært et av ankepunktene med iMac lenge, og selv om den nye skjermen ikke er helt på nivå med en matt skjerm, er refleksjonene langt mindre synlig.

En ny måte å feste skjermen til maskinen på (såkalt optical bonding - det vil si laminering) gjør også at Apple har kvittet seg det to millimeter store gapet mellom den ytre glassplaten og selve skjermen. Ikke bare gjør det selve skjermen tynnere, men lamineringen er også med på å bidra til mindre refleksjoner og forbedrer samtidig bildekvaliteten. Det gjør imidlertid også at reparasjoner blir dyrere, ettersom du nå må bytte hele skjermen om glasset blir ødelagt.

Selve skjermen er det lite å utsette på. Det har et godt LED-basert ISP-panel som viser flotte farger og har god innsynsvinkel.

Oppløsningen på 21,5-tommeren er 1920 x 1080 piksler, noe som gjør at det er god plass på skrivebordet til vinduer og programmer. Den avanserte brukeren vil muligens sette pris på den større skjermoverflaten som 27-tommeren tilbyr med sin oppløsning på 2560 x 1440 piksler.

Det er fremdeles ikke mulig å justere hvordan skjermen står på stativet annet enn å vippe den frem og tilbake.

21,5-tommeren er for øvrig ganske lett til stasjonær datamaskin å være. Med en vekt på 5,68 kilo veier den over tre kilo mindre enn forgjengeren, noe som faktisk gjør den usedvanlig enkel å flytte rundt på og frakte med seg. Det er nesten så man kan ta den med seg på kafé (joda, det vil antagelig fremdeles se like dumt ut...).

Fjernet eller flyttet

Selv om den nye iMac-en er aldri så slank og lekker, må du inngå noen kompromisser for å få en maskin med et slikt utseende.

Mest merkbart er at maskinen ikke lenger leveres med optisk enhet. Apple har gjort som med MacBook Air, Mac mini og MacBook Pro Retina og fjernet den innebygde dvd-stasjonen. Trenger du å spille av eller brenne en CD eller DVD, må du kjøpe Apples eksterne SuperDrive eller en annen ekstern enhet.

På den nye 21,5-tommeren er det heller ikke mulig å bytte minnebrikker selv. Tidligere hadde man tilgang til fire minnebrikkeplasser på undersiden av iMac-ene. 27-tommeren har riktignok fortsatt dette, men luken er flyttet fra undersiden til baksiden av skjermen.

21,5-tommeren har ikke det i det hele tatt. For å få tilgang til minnekortplassen på denne modellen er man nødt til å ta hele maskinen fra hverandre, noe som så å si har blitt umulig for vanlige brukere på grunn av den nye produksjonsprosessen.

Borte fra høyre side av iMac-skjermen er sd-kortplassen (for øvrig SDXC-kompatibel), som nå befinner seg på baksiden av maskinen sammen med de øvrige tilkoblingsportene. Et nødvendig steg for å oppnå den slanke formen, men vi som har brukt iMac før vet at det kan være litt knotete å plugge i utstyr på baksiden uten å reise oss opp og se hva vi gjør. På det andre siden unngår du nå risikoen for å stappe minnekortet i dvd-spilleren (ja, for det kan faktisk skje ).

Endelig USB 3.0

Akkurat som forgjengeren har 21,5-tommer iMac fire usb-porter. Nytt denne gangen er støtte for USB 3.0 (som er bakoverkompatibel med USB 2.9), som de fleste andre Mac-modeller nå har. Apple har tatt bort porten for FireWire 800, men til gjengjeld finnes to Thunderbolt-tilkoblinger og ikke bare én. Det finnes også uttak for Gigabit Ethernet og hodetelefoner/lyd ut, mens den separate lyd inn-porten er fjernet.

På grunn av den nye designen har nye iMac også fått et nytt sett med innebygde høyttalere. Det synes å herske uenighet om hvorvidt de er bedre eller ikke. Vi synes lyden er varmere og klarere, men bassen oppleves som en anelse dårligere. Er du interessert i god lyd ved avspilling av musikk, film og så videre, lønner det seg som før å investere i en bedre tredjepartsløsning.

Også på plass er et nytt sett med doble mikrofoner med lydkansellering for video- og lydsamtaler.

Ytelse

De nye iMac-ene kommer med Intels nye firekjerners Ivy Bridge-prosessorer. 21,5-tommersmodellene finnes i en utgave med 2,7 GHz Intel Core i5-prosessor, Nvidia Geforce GT640M-grafikkort med 512MB dedikert minne og 1 TB harddisk til 10 690 kroner, og en annen utgave med 2,9 GHz Intel Core i5-prosessor, Nvidia GeForce GT650M-grafikkort med 512MB dedikert minne og 1 TB harddisk til 12 490 kroner.

Sistnevnte kan også utstyres med en 3,1GHz Intel Core i7-prosessor mot et pristillegg på 1 600 kroner.

Alle iMac-er leveres med 8 GB minne som standard, men du kan oppgradere 21,5-tommeren til 16 GB fra Apple mot en ekstra kostnad på 1600 kroner. Dette er en høy pris sammenlignet hva man får kjøpt fra tredjeparter, hvor prisen for minne ligger på omlag en tredjedel. Ettersom man må levere den til en autorisert reparatør for å oppgradere, må man derfor vurdere hva som er mest lønnsomt.

De nye iMac-ene er raskere enn før, men ikke enormt. Testresultater fra Macworld Labs viser at den dyrere modellen av 21,5-tommeren tilbyr cirka 12 prosent bedre ytelse sammenlignet med forgjengeren i utregningstester og 17 prosent bedre i Cinebench-tester som måler prosessorkraften. Den billigere modellen var 11 prosent raskere enn sin forgjenger i begge testene.

Apple har også oppgradert grafikken i de nye modellene, og ATIs Radeon-prosessor er byttet ut mot Nvidias grafikkprosessorer. Den billigere modellen av iMac 21,5-tommer bruker GeForce GT640M, mens den dyrere bruker GeForce GT650M. I våre ytelsestester var begge modellene av iMac 21,5-tommer raskere i Portal 2. Men i Cinebenchs OpenGL-tester var de nye modellene faktisk 10 respektive 12 prosent langsommere enn sine forgjengere.

Vår testmodell, 21,5-tommeren med 3,1 GHz Core i7-prosessor, 16 GB minne og 1 TB Fusion Drive, var overlegent raskere både gamle og nye standardkonfigurasjoner i samme iMac-kategori, og det er spesielt til filrelaterte oppgaver denne modellen utmerker seg. Det skyldes såklart den nye kombinerte diskløsningen, som du kan lese mer om i neste avsnitt.

Disk-dilemma?

For å spare plass har Apple satt i mindre 2,5-tommersdisker på 5400 o/min i 21,5-tommersmodellene (tidligere kom maskinene med 3,5-tommersdisker på 7200 o/min – noe den nye 27-tommeren fremdeles gjør).

For å kompensere for den lavere omdreiningshastigheten har Apple imidlertid økt bufferminnet i harddiskene. Men det er ikke tilstrekkelig, og de eldre modellene viser bedre harddiskytelse sammenlignet med de nye modellene i våre tester.

Vil du ha bedre harddiskytelse på 21,5-tommeren, kan du oppgradere lagringsalternativet til Apples Fusion Drive på 1 terabyte. Fusion Drive kombinerer en vanlig harddisk med SSD som øker ytelsen betraktelig. Operativsystemet og de mest brukte programmene plasseres automatisk på SSD-en, mens dokumenter og andre filer som du ikke behøver og bruker like ofte, plasseres på harddisken.

I våre tester utførte Fusion Drive oppgaver i samme hastigheter som en enkeltstående SSD-er, mens den naturligvis er overlegen harddisken med 5400 o/min (en 6 gigabyte fil ble kopiert på 40 sekunder med Fusion Drive og 150 sekunder med den vanlige harddisken). Vi opplevde vår testmaskin med Fusion Drive som blant de raskeste Mac-ene vi noensinne har testet, spesielt under oppstart av system og programmer samt filhåndtering.

Fusion Drive er imidlertid bare tilgjengelig for den dyrere modellen og koster 2 450 kroner ekstra, så rent billig er det ikke.

Konklusjon

iMac er Apples hjertebarn, datamaskinen som reddet selskapet fra kollaps og plasserte dem på veien i å bli den giganten de er i dag. Den aller første modellen ble lansert i 1998, og den har siden utviklet seg fra å være en «gammeldags» CTR-skjerm i et gjennomsiktig, farget plast-kabinett til å bli en sylslank, minimalistisk maskin i aluminium.

Apple moderniserer de nye iMac-ene mer enn på lenge takket være den nye formfaktoren. Raskere prosessor, bedre grafikk, mer minne, reduserte skjermrefleksjoner samt nye tilkoblingsmuligheter gjør at maskinen utvilsomt er bedre enn før. En lekker, ganske rask og ikke minst brukervennlig maskin.

Men uansett hvor stilig og minimalistisk den nye iMac-en måtte være, er det ikke til å komme unna at den er mindre oppgraderbar og reparerbar enn før - det gjelder først og fremst 21,5-tommeren. Manglende optisk enhet, ingen FireWire 800-port og en vanskelig-å-komme-til-kortleser vil også trekke ned for noen.

Mange av disse egenskapene kan man kanskje ofre på en bærbar som man er nødt til å ha med seg på farten, men med en maskin som utelukkende skal stå på et skrivebord, er vi noe usikre på om slankere og tynnere er bedre enn anvendelig for folk flest – i hvert fall all den tid man titter på maskinen forfra uansett. Når det er sagt er det nok flere som vil dra nytte av at nye iMac ikke tar opp spesielt mye plass.

Testresultatene viser noe skuffende diskytelse for den aller billigste grunnmodellen, så den ville vi neppe gitt mer enn terningkast 4. Vår konklusjon er basert på 21,5-tommer med Fusion Drive, i7-prosessor og 16 GB minne, og den synes vi er verdt terningkast 5. På grunn av vel høy pris får den imidlertid ingen 6-er.