TEST: Acer Revo R3600 - Liten, men også nyttig?

Med Nvidia Ion-plattform i bunn er Acer Revo R3600 klar for mer enn bare enkle kontorapplikasjoner og websurfing.

Publisert Sist oppdatert

Acer Revo R3600 er en stasjonær pc som går inn i samme segmentet som Asus Eee Box. Acer leverer imidlertid en rimeligere løsning. Billigste utgave, som riktignok leveres med Linux, koster 2 000 kroner. Levert med Windows XP blir prisen tett opp under 3 000 kroner.

Pc-en benytter Intel Atom N230-prosessoren. Dette er den samme prosessoren som man finner i en rekke Eee Box-modeller, samt er praktisk talt den samme som man finner i de fleste minibærbare. Klokkefrekvensen er 1,6 GHz. Maskinen leveres ellers med 1 gigabyte minne og 160 gigabyte harddisk.

Som for minibærbare med tilsvarende konfigurasjon blir det maskiner som kan brukes til enkle oppgaver; vanlige kontorprogrammer, e-post, websurfing og så videre.

HD-video

Et sentral forskjell mellom de fleste Intel Atom-baserte maskiner med Intel-brikkesett og Atom-baserte maskiner med Ion-brikkesett blir grafikkprosessoren. Integrert i brikkesettet finner man en Geforce 9-grafikkprosessor. Nyere spill bør man ikke tenke så mye på, men et sentralt element er at man har akselerasjon av en del mye brukte videoformater.

 

 

Ifølge Nvidia skal Ion-plattformen kunne brukes til Blu-ray-avspilling. Nå er ikke R3600 utstyrt med optisk enhet overhode, men vi prøvde 1080P-klipp i h.264 og x264 i avspillere som gir akselerasjon. I all hovedsak fungerte dette greit, men vi opplevde i noen tilfeller å miste synk mellom bilde og lyd og at litt annen aktivitet på maskinen i bakgrunnen kunne føre til tap av noen bilder og bittelitt hakking. Ion-plattformen kan nok være aktuell som en enkel HTPC-løsning, men det kan da være at man heller burde hatt en maskin med Atom 330-prosessoren. Dette er en tokjerneversjon av prosessoren man finner i modellen vi testet, og Acer har lansert Revo også med denne prosessoren. Foreløpig har vi imidlertid ikke sett modellen tilgjengelig på det norske markedet.

 

Med at maskinen har HDMI-grensesnitt blir det enkelt å koble den til en tv. Lyd overføres også digitalt via HDMI-grensesnittet. Vil man koble til en vanlig skjerm med DVI-grensesnitt må en overgang fra HDMI til DVI benyttes. Vanlig VGA er også på plass.

Man kan bemerke at det nå også finnes løsninger for å utnytte maskinvareakselerasjon for blant annet x264-avspilling under Linux. Vi har imidlertid ikke testet maskinen med Linux.

Det skal også nevnes at Asus har Eee PC-modeller med en dedikert ATI Radeon HD-grafikkprosessor. Disse vil også kunne gi akselerasjon av HD-video.

Det som per i dag er et større problem for maskinen å spille av enn selv Blu-ray, blir høyoppløselig Flash-video. Adobe har annonsert at det jobbes med løsninger for forbedret maskinvareakselerasjon. Også på en del websider med mye Flash blir opplevelsen treg og tildels hakkete. På sett og vis er dette rent teknisk sett et problem med Flash-formatet, men i praksis blir det et problem med maskinen sett i henhold til hvor mye Flash i dag brukes.

 

Kompakt

Kabinettets volum er ikke mer enn rundt en liter. Det er ingen interne ekspasjonsmuligheter, men minnet kan oppgraderes til 4 gigabyte. Av tilkoblinger finner man totalt fem usb-porter, hvorav en i front av maskinen. eSATA for tilkobling av ekstern harddisk er også på plass. I tillegg til 10/100/1000 Mbps Ethernet har man også 802.11g/n wlan.

Støynivåmessig gjør ikke maskinen mye av seg, men etter lengre tid med høy belastning starter viften.

Konklusjon

Ønsker man seg en pc som gjør lite ut av seg og skal brukes til enkle oppgaver, eller ikke de mest krevende mediesenteroppgavene, kan Revo R3600 absolutt være aktuell. Man kan imidlertid merke seg blant annet Asrock NetTop 330, i hvert fall så lenge Acer ikke kan levere sin pc med Atom 330-prosessoren med to kjerner i Norge. Den blir noe dyrere, men det inkluderer da også dobbelt så stor harddisk og optisk enhet. Asus kommer også med Eee PC basert på Ion og 330-prosessoren om ikke lenge.

Problemene vi hadde med Flash-video og websider med mye Flash blir pc-ens største problem. Vi forventer at dette vil løse seg på sikt ettersom Adobe jobber med at Flash skal får hjelp fra grafikkprosessoren. Når tid det vil løse seg kan vi ikke svare på.