TEST: Air-inspirert eksterndisk

TEST: Air-inspirert eksterndisk

Iomega Helium er en svært kompakt og lett ekstern harddisk med klare inspirasjoner fra Apples MacBook Air-design.

Med modellen Helium er det i utgangspunktet Macbook Air-eierne Iomega henvender seg mot, men i praksis er dette bare en helt vanlig portabel harddisk som i sin design kan minne om Apples design.

Harddisken er i utgangspunktet formatert for Mac OS X, men etter en reformatering er den klar for andre operativsystemer.

Dette er blant de mest kompakte eksterne harddiskene basert på 2,5-tommers harddiskdrev. Vekten er cirka 200 gram og tykkelsen 16 mm.

Vi har tidligere testet modeller fra blant annet LaCie, Plextor, Maxtor, Microstorage og Western Digital som både i vekt og størrelse skiller seg lite – en del av dem er faktisk både tynnere og lettere, men forskjellen er så liten at det betyr lite i praksis.

LES OGSÅ: Test: Time Capsule: Disk, ruter og backup i ett

Vi kan uansett konkludere med at Iomega Helium er både kompakt og lett. Strøm henter den via usb-porten.

God programvare

Iomega gir lisens for sikkerhetskopieringsprogramvare for både Windows og Mac OS X. For Windows kan man velge mellom EMC Retrospect Express og Retrospect Express HD. HD-varianten av programmet er noe enklere funksjonalitetsmessig, og kan samtidig være enklere å bruke for mindre avanserte brukere.

Generelt må vi si at programvaren Iomega leverer med, er bedre enn det de fleste harddiskprodusentene leverer.

For Mac-brukere får man med lisens på Retrospect Express for Mac. Mange har nok sine sikkerhetskopibehov dekket via Time Machine under Mac OS X og Time Machine kan naturligvis benyttes mot denne harddisken. Men Retrospect Express kan være verdt en titt for en del. Da får man litt større fleksibilitet for hvor man vil lagre sikkerhetskopier og hva som skal sikkerhetskopieres.

Programvaren ligger ikke vedlagt – kun serienummerene. Programmene lastes ned fra Iomegas websider. Vi hadde imidlertid gjerne sett at man kunne unngå å måtte registrere seg og heller bare kunne laste programvaren rett ned.

Man får også med to gigabyte lagringskapasitet via den nettbaserte sikkerhetskopitjenesten MozyHome. Denne tjenesten støttes både av Windows og Mac OS. Programvaren for Mozy-tjenesten er relativt brukervennlig og lett å komme i gang med.


Iomega gir deg 2 gigabyte lagringsplass på MozyHome. Men mange Mac-brukere har fra før en del av den samme funksjonaliteten via abonnement på MobileMe.

Les videre om ytelsen og om vår konklusjon.

Les om: