TEST: Altspisende medielink

TEST: Altspisende medielink

Popcorn Hour spiser det meste av formater – inkludert h.264-basert hd-video.

Bak merkenavnet Popcorn Hour finner man selskapet Syabas som de siste årene har levert teknologi som benyttes av medielinker og lignende fra en rekke andre kjente aktører. De har nå imidlertid kommet meg egne produkter.

A-100, som vi har testet, var først ut. Det har senere kommet flere varianter, som A-110. Forskjellene fra A-100 er realtivt små, mens prisen er en rundt 800 kroner høyere. Popcorn Hour også leverer et spesielt hovedkort for dem som vil bygge sin egen medielink.

Spiser det meste

Etter det vi kan forstå, er Popcorn Hour de som har den rimeligste løsningen for avspilling av mpeg4-formater som blant annet VX-1 h.264 i form av filtyper som blant annet Matroiska (MKV) og Quicktime (Mov). Xvid, DivX, Flac, mp3, Ogg, Aac, Wma og en rekke andre vanlige formater er såklart også støttet. I tillegg til avspilling av video og musikk kan man også vise bilder.

Gjennom programvaren som følger med som kan kjøres på en pc i nettverket, kan også en del mediefiler som i utgangspunktet ikke er støttet konverteres direkte under avspilling. Programvaren finnes til Windows, Linux og Mac OS X.

LES OGSÅ: Full tilgang til mediesamlingen

Tilkoblinger

For analog tilkobling til tv har man komponent, s-video og kompositt. I tillegg har man hdmi v1.1. Det finnes også analoge utganger for lyd, samt koaksial digital lydutgang. Hdmi-kabel følger med

Hdmi v1.1 holder nok for svært mange, men det kan nevnes at den dyrere A-110-modellen støtter v1.3, som blant annet har støtte for en del mer avanserte lydformater.

Popcorn Hour A-100 kan kobles både digitalt og analogt. Den kan også fint benyttes mot crt-tv, og der også spille av materiale som i utgangspunktet er HD.

Kilde

Mediefilene som skal spilles av kan ligge lagret både på nettverket, internt og på usb-enheter.

A-100 har mulighet for en intern harddisk med Parallel ATA-grensesnitt (A-110 støtter Serial ATA-harddisk). I tillegg kan man bruke usb-minnepinne eller ekstern usb-harddisk. De fleste digitale kameraer kan også kobles rett på for visning av bilder.

For de fleste er det imidlertid nettverket som er det mest aktuelle å bruke. Verken A-100 eller A-110 støtter trådløst nettverk – kun kablet. For overføring av hd-video kan trådløst nettverk skape en del problemer, slik at kablet nettverk vil være å foretrekke. Et alternativ kan også være å bruke Homeplug, men også det kan gi ytelsesmessige utfordringer.

Filer for avspilling kan hentes fra en rekke forskjellige kilder; via nettverket, via intern harddisk eller eksternt tilkoblede usb-enheter som harddisk og minnepinne.

Mediefiler kan hentes fra delte kataloger på maskiner eller tjenere, NFS-systemer, nettverksdisker eller maskiner satt opp med UPnP AV-tjener, Windows Media Player NNS/Windows Media Connect eller via kompatible streamingprogrammer som for eksempel myiHome (følger med), WizD, SwissCenter og flere til. Flere av disse programmene er gratis og kan være et bedre valg enn det medfølgende.

Man kan også se sin bildesamling på tv-en via spilleren.

Webtjenester

En rekke webtjenester er støttet, blant annet Youtube og en rekke andre websider og nyhetstjenester. Det er videre innlagt flere radiostasjontjenester, bildevisning fra Flickr og Picasa Webalbum, og RSS-nyhetsfeed fra blant annet Yahoo. Det er også støtte for nett-tv-løsningen SayaTV.

Har man harddisk koblet til, kan enheten også benyttes som bittorrent-klient, slik at man ikke trenger å ha en pc stående å gå for å få ned store/trege nedlastinger.

Praktisk bruk

Rent maskinvaremessig har vi lite å utsette på Popcorn Hour A-100. Av medielinkene vi har testet er dette en av dem med best fjernkontroll. Boksen i seg selv er riktignok ikke spesielt elegant.

Litt av problemet blir den praktiske bruken. For brukere med litt peiling på nettverk og som er godt orientert om hvilke alternative programvareløsninger som er tilgjengelig og hvordan de brukes, kan nok Popcorn Hour fungere bra. Myihome-programvaren som leveres med er enkel, men fungerte i vårt tilfelle svært tregt på pc-en som ellers var tjener for mediefilene.

Vi har hovedsakelig endt opp med å bruke direkte tilgang til delte kataloger på nettverksdisk og pc, eller tredjepartsprogramvaren Swisscenter. Å bruke direkte tilgang kan være kurant når det er film som skal spilles av, men for en større musikksamling og avspilling av flere sanger etter hverandre er det ikke like praktisk.

Alt i alt er Popcorn Hour A-100 i utgangspunktet et svært interessant produkt. Mange vil nok også like det meget godt, men det gjenstår litt på utviklingen av programvare og brukergrensesnittet for at det skal være et godt «allment» produkt. Her er det en fordel om man er kjent både med medieformater, samt hdtv- og nettverkstermologi.


Popcorn Hour A-100

Pris: Ca. kr 1 500 inkl. mva.
Internett: www.popcornhour.com

Pluss:
God formatstøtte. God fjernkontroll. Fleksibel mediekilde.

Minus:
Brukervennlighet på en del områder. Medfølgende tjenerprogramvare.

LES OGSÅ: Drømmeprodukt fra Plextor

Les om: