TEST: AMD Phenom II X4 980BE vs. Intel Core i5 2500K - 1500 kroners prosessorduell

TEST: AMD Phenom II X4 980BE vs. Intel Core i5 2500K - 1500 kroners prosessorduell

Intel knuser AMDs nyeste prosessor.

AMD lanserte i dag Phenom II X4 980BE, som er selskapets raskeste prosessor med fire kjerner. Det er ikke AMDs toppmodell - sekskjerneprosessoren Phenom II X6 1100T er fortsatt den raskeste - under visse forutsetninger.

Phenom II X4 980BE viderefører en arkitektur som AMD har benyttet i over to år nå. Fortsatt benytter man også 45 nm produksjonsteknologi for Phenom II X4. Intel på sin side har for lenge siden gått over til 32 nm for sine prosessorer til stasjonære pc-er. Phenom II X4 980BE kjører på 3,7 GHz. Dette er 100 MHz høyere enn 975BE som ble lansert i starten av januar i år.

LES OGSÅ:

TEST: AMD Phenom II X6 - Billig sekskjerner?

I motsetning til AMDs sekskjerneprosessorer er det ikke støtte for TurboCore - en teknologi tilsvarende Intels TurboBoost. Dette er teknologier som gir muligheter for å øke prosessorens klokkefrekvenser under visse forutsetninger. For eksempel kan klokkefrekvensen økes mest hvis også en eller flere av kjernene deaktiveres på grunn av at programmene man kjører ikke aktivt belaster dem.

Phenom II X4 980BE kan bli en av de siste, om ikke den aller siste, prosessoren basert på denne arkitekturen. En del nye prosessorer fra AMD er ventet senere i år. Vi vet allerede at prosessoren ikke er i nærheten av å konkurrere med Intels raskeste modeller. Men kan den konkurrere godt mot prosessorer som fra Intel som koster omtrent det samme? Spesielt Core i5 2500K framstår da som det mest aktuelle alternativet.

Les om: