TEST: AMD Radeon R9 280X, R9 270X og R7 260X

TEST: AMD Radeon R9 280X, R9 270X og R7 260X

AMDs nye grafikkprosessorer på testbenken.

Den første informasjonen om nye grafikkprosessorer fra AMD kom allerede for et par uker siden. Kortene er imidlertid tilgjengelig til salg og til test først nå – riktignok lar toppmodellen R9 290X vente på seg.

Modellene R9 280X, R9 270X og R7 260X blir på sin side mer å regne som volummodeller. Dette er kortene som er aktuelle for dem som ønsker høy 3D-ytelse og visuell kvalitet uten å bruke like mye på grafikkortet som man ellers kan bruke på en relativt kraftig pc. De første norske prisene har dukket opp på R9 290X-baserte kort, og prisene er tett opp under 10 000 kroner.

En del av de teknologiske nyhetene knyttet til Radeon R9- og R7-serien av grafikkprosessorer har vi gått igjennom i artikkelen knyttet til lanseringen. Spørsmålet nå er hvordan kortene ytelsesmessig stiller seg opp i mot Nvidias konkurrerende alternativer – og også eksisterende modeller, der man nå hos en del forhandlere kan se et ønske om å tømme lageret.

De konkurrerende grafikkprosessorene fra Nvidia vil i dette tilfellet primært være Geforce GTX 770, GTX 660Ti og GTX 650Ti.

LES OGSÅ:

TEST: Intel Core i7-4960X - Intels raskeste

Ny teknologi

Enkelte teknologier som de nye kortene støtter er foreløpig ikke i bruk i spill på markedet. Dette er naturligvis et hensyn som også må tas med i vurderingen – hvordan kommende spill kan gi en bedre opplevelse på den nye grafikkprosessorarkitekturen. Samtidig snakker AMD om synergieffekter – Playstation 4 og Xbox One er begge basert på grafikkprosessorarkitektur der man ser fellestrekk med grafikkprosessorene for pc-er. Dette kan – i teorien – gjøre det mer aktuelt for utviklere å optimalisere for AMDs teknologi.

For enkelte av AMDs sentrale nyheter blir det uvisst hvilken støtte de kan få av utviklerne. Dette gjelder spesielt "Mantle".

Mantle er en API som kan sees på som et alternativ til Direct3D og OpenGL, som er de vanligste API-ene å bruke for grafikkdelen i spill. Siden det ikke er støtte for Mantle i Direct3D må det gjøres direkte tilpasninger.

Paralleller til dette kan sees opp imot de revolusjonerende 3dfx-kortene på 90-tallet og API-en Glide. Resultatet for Glide-optimaliserte spill ble bedre enn for spill basert på OpenGL eller Direct3D.

Vi ser imidlertid at for eksempel John Carmack – som regnes som hovedpersonen bak spill som Doom og Quake og som i dag fokuserer på blant annet 3d-brillene Octolus Rift – stiller seg tvilende til at Sony og Microsoft vil legge tilrette for bruk av Mantle på deres kommende spillkonsoller, selv om utviklingen av spill for spillkonsoller gjerne er utviklet direkte opp imot maskinvaren konsollen er basert på. Carmack mener at Mantle kan bli sett på som en trussel, ettersom teknologien på sikt kan være viktig for Valves SteamOS-satsing.

LES OGSÅ:

Steam "dumper" AMD

Riktignok kom Carmacks uttalelser her før det ble kjent at Valve i første omgang legger fokus på Nvidia-baserte kort for SteamOS/Steam Machine-plattformen.

Spennende er det imidlertid at for eksempel Battlefield 4 vil komme med støtte for Mantle. Dette skjer ikke ved lanseringen av spillet, men via en oppdatering som kommer i etterkant.

De nye Radeon-grafikkprosessorene kan ellers stille med støtte for DirectX 11.2, samt TrueAudio – en teknologi for lydprosessering på grafikkortet.

TrueAudio kan på sikt være spennende for å gi bedre lydrealisme i spill – spesielt når det gjelder å mikse sammen flere lydmiljøer. Dette er noe som gode lydprosessorer ellers i dag vil gi avanserte muligheter for, men med bakgrunn i at relativt få satser på dedikerte lydkort er det ikke så stort fokus hos spillutviklerne på å virkelig utnytte potensialet som ligger i kortene. Ved å flytte denne prosesseringen over til grafikkortet håper man at flere spill skal kunne få mer avanserte lydeffekter.

LES OGSÅ:

TEST: Creative Sound Blaster ZxR - Creative slår tilbake mot integrert lyd

Les videre på neste side...

Les om: