TEST: Apple 2GB iPod shuffle - ypperlig treningskamerat

TEST: Apple 2GB iPod shuffle - ypperlig treningskamerat

Apples minste iPod har fått tilbake knappene, men er fortsatt en svært minimalistisk musikkspiller.

Apples nye iPod shuffle er fjerde generasjon i rekken av Shuffle-spillere. Den aller første iPod shuffle kom i 2005, og siden den gang har den lille musikkspilleren gjennomgått en rekke endringer i både design og funksjonalitet. Felles for dem alle er at samtlige har kommet uten skjerm.

Apples nyeste iPod shuffle er kun tilgjengelig i én minnekonfigurasjon, og for 399 kroner får du 2 gigabyte med lagringsplass. Ifølge Apple er dette nok til å lagre "hundrevis av sanger". Batterikapasiteten er på 15 timer, en forbedring på 5 timer sammenlignet med forgjengeren. Spilleren er laget av aluminium og kan fås i fem farger: sølv, blå, grønn, oransj og rosa.

iPod shuffle er en bitteliten musikkspiller - den er cirka 3 x 3 centimeter stor og 8 millimeter tykk og veier 12,5 gram. På fremsiden er navigasjonsknappene for styring av spilleren, på baksiden er det en innebygd klips for å feste spilleren fast til ting.

TEST:

Apple iPhone 4 verdt en sekser?

Litt frem og tilbake

Våren 2009 lanserte Apple tredjegenerasjons iPod shuffle med et komplett fravær av knapper - all styring skjedde via en innebygd fjernkontroll i de medfølgende øreproppene. Endringen var svært kontroversiell, og den knappeløse spilleren fikk både kritikere og brukere til å rynke på nesen. Heldigvis har det seg sånn at Apple av og til tar kritikken som rettes mot selskapet til følge, og nye iPod shuffle kommer med omtrent de samme knappene som andregenerasjons iPod shuffle (lansert høsten 2006) hadde.

Spilleren har som nevnt ingen skjerm, men den har en talefunksjon kalt VoiceOver som kan lese opp navnet på sangen og artisten som spilles, samt spillelister som ligger på spilleren og batterikapasitet. Talefunksjonen ble lansert med fjorårets modell, og Apple hevder at denne nye spilleren henter det beste fra alle Shuffle-spillerne.

Enkel styring

Til tross for størrelsen, er nye iPod shuffle svært enkel å bruke. Å styre spilleren er ukomplisert. Med navigasjonknappen, som for øvrig er ganske likt rullehjulet vi kjenner fra andre iPod-er, kan du bla frem og tilbake mellom låter, øke og dempe lydnivå eller starte og stoppe musikken.

På toppen finner du en bryter som brukes både til å skru av/på spilleren, eller til å velge å spille av musikken i vanlig eller tilfeldig rekkefølge. Her finnes også en ny VoiceOver-knapp. I motsetning til resten av Apples iPod-spillere, har Shuffle ingen standard dock-inngang for overføring av data, men bruker i stedet en liten spesialkabel mellom jack-inngangen på spilleren og usb-inngangen på datamaskinen.

TEST:

Sommerfavoritter til iPod-en

Med norsk tale

VoiceOver-funksjonen fungerer bra, og den har til og med norsk stemme. Via iTunes genererer Apples innebygde talegenerator en liten lydfil som overføres til iPod-en for avspilling.

Du trykker en gang på VoiceOver-knappen for å få lest opp hva som spilles. For å høre hvor mye strøm batteriet har igjen, trykker du to ganger. Holder du nede knappen i noen sekunder vil spilleren begynne å lese opp navnet på alle spillelistene, pluss "Alle sanger" samt alle podcaster og lydbøker du har lastet opp. Du kan bruke høyre og venstre navigasjonsknapp for å bla mellom listene eller vente på at iPod-en leser opp alt i sitt eget tempo. Hvis du trykker på den midterste knappen mens noe blir lest opp, vil spilleren begynne å spille det valgte alternativet.

Nyttig på trening

iPod shuffle leveres dessverre bare med Apples vanlige øreplugger uten innebygde kontrollere, og de holder ikke spesielt høyt nivå hverken når det gjelder komfort, lyd eller funksjonalitet. Det finnes imidlertid flere gode alternativer på markedet, både fra Apple og andre leverandører, som blant annet lar deg styre avspilling og lydnivå.

Å feste spilleren til for eksempel treningsklær eller en veskerem med den innebygde festeklipsen er en utrolig nyttig mulighet, og gjør iPod shuffle til en svært god treningspartner eller reisefølge. Men da navigasjonsknappen tar opp hele plassen på forsiden, er det fort gjort å komme borti denne når du skal feste spilleren fast til et plagg. På andregenerasjons iPod shuffle var dette problemet ”løst” ved at spilleren var noe bredere og navigasjonsknappen lå ikke akkurat i kanten hvor man skulle klemme på festeklipsen.

TEST:

Creative HS-930i - Gode ørepropper til iPhone

Konklusjon

Det er lite negativt si om iPod shuffle om man skal ta den for hva den er - en liten, minimalistisk og billig musikkspiller som har én oppgave: å spille av musikk. Den fungerer ypperlig som et andrevalg for den som har for en iPhone eller iPod touch, men som samtidig ønsker en mindre musikkspiller i for eksempel treningssammenheng. Apple ser ut til å snakke sant om batteritiden. Vi har ikke gjennomført ordentlige tester, men våre amerikanske Macworld-kolleger har faktisk oppnådd 16 timer med avspilling.

Lyden holder helt grei standard, den er på ingen måte dårlig, men er heller ikke en hifi-fantasts våte drøm. Noen vil kanskje synes spilleren er for minimalistisk, særlig fordi den mangler skjerm, og dermed gjør mer avansert navigering tilnærmet umulig. Men med bare 2 gigabyte lagringsplass er det uansett begrenset hvor mange såkalte ”fillers” du kan koste på deg å overføre til spilleren. Eller med andre ord: du er i utgangspunktet mer selektiv overfor musikken du ønsker å høre på.

Som med alle iPod-er, er man fremdeles nødt til å brukes iTunes for å overføre musikk, noe som kan være negativt for den som ellers bruker andre programmer for organisering av musikk eller for eksempel kjører Windows, der iTunes har ord på seg for å være veldig tregt. Den evigvarende debatten om Apples innlåste verden skal vi ikke ta her.

Les om: