TEST: Apple Magic Trackpad - Ingen mus-killer

TEST: Apple Magic Trackpad - Ingen mus-killer

Apples trådløse styreflate kommer ikke til å overta for datamusen ennå.

I slutten av juli lanserte Apple Magic Trackpad, en Bluetooth-tilkoblet styreflate med multitouch-støtte. Apple har ganske enkelt laget en ekstern utgaven av den glassbelagte styreflaten som du finner i en MacBook Pro. Den skal brukes i stedet for en mus, men etter flere måneders bruk er vi noe usikre på om den er en reel erstatning.

Ifølge Apple er Magic Trackpad myntet på brukere av stasjonære maskiner. Den fungerer i utgangspunktet med alle type Mac-er, men blir kanskje noe overflødig om du bruker den med en bærbar Mac som ikke står på skrivebordet.

Kjent design

Magic Trackpad er laget av aluminium og selve styreflaten er laget av glass. Selve utformingen er den samme som Apples trådløse tastatur, og satt ved siden av hverandre er overgangen mellom de to sømløs. Den bakre kanten består av en sylinder for batteriene som gjør at styreflaten er posisjonert i en skrå stilling. På undersiden er det to gummiføtter som sørger for at styreflaten ikke sklir på skrivebordet. Disse gummiføttene har også en annen funksjon.

Styreflaten kobles til via Bluetooth, men for å ta den i bruk må du installere en programvareoppdatering fra Apple. Denne krever for øvrig omstart av datamaskinen. Styreflaten er som nevnt trådløs, og bruker to AA-batterier. Apple har ikke oppgitt batterilevetid, men etter tre-fire dager i bruk stod batteriprosenten fortsatt på 100. For miljøets del kan det være lurt å gå til anskaffelse av oppladbare batterier, for eksempel Apples nye batterilader til 249 kroner.

Trykk og klikk

Magic Trackpad benytter seg av den såkalte multitouch-teknologien vi er kjent med fra andre Apple-produkter.

Multitouch-teknologien innebærer at du kan gjøre en rekke bevegelser med fingrene for å styre det som skjer på skjermen. Du kan klikke, rulle og bla med en eller flere fingre og i forskjellige retninger – bare ved å ta på glassoverflaten. Magisk, etter navnet å dømme.

Slik styrer du

Med fingeren/fingrene kan du flytte på musepekeren, klikke, høyreklikke, dobbeltklikke, klikk-dra, scrolle med to fingre, rotere med to fingre, knipe og zoome med to fingre, zoome skjermbildet med to fingre, sveipe med tre fingre og sveipe med fire fingre.

Klikke: Du kan klikke på to måter, fysisk med hele styreflaten eller ved å tappe fingrene. Hele overflaten er en eneste stor knapp knapp, så du kan klikke på objekter på samme måte som med en vanlig mus. På undersiden av styreflaten finner du to gummiføtter - klikking skjer når disse trykkes ned. Ikke optimalt for sofabruk, med andre ord. Du kan også tappe på styreflaten uten å trykke på selve styreflaten, men da må du først aktivere innstillingen i Systemvalg.

Ellers kan du:

Rulle: Du kan sveipe to fingre i en hvilken som helst retning på styreflaten.

Dra: Sveiper du tre fingre til høyre eller venstre over styreflaten, går du tilbake eller frem på en side. Kjekt for surfing.

Knipe: Du kan også bruke en knipe-bevegelse med to fingre for å zoome inn og ut på en side et dokument.

Roter: Plasserer du tommelen og pekefingeren på overflaten og vrir med eller mot klokka, kan du rotere et bilde.

Skjermzoom: Hold nede Ctrl og dra med to fingre for å zoome inn på et område av skjermen.

Fire fingre: Dra opp og ned for Exposé. Dra mot venstre og høyre for programbytte (Alt-Tab).

Ønsker du enda flere bevegelser, finnes det flere tredjepartsprogrammer som gir deg mange flere mulige bevegelser, for eksempel BetterTouchTool, MagicPrefs og Jitouch.

Bra, men ikke til alt

Apple har for vane å designe stilige produkter som tar seg bra ut på skrivebordet. Magic Trackpad er intet unntak. Styreflaten er enkel å sette opp og lett å bruke når man har lært seg alle triksene. Ergonomien synes ikke å være noe problem så lenge styreflaten er riktig plassert i forhold til sittestillingen din. Den fungerer utmerket til vanlige, hverdagslige gjøremål; surfe på nettet, chatte, skrive dokumenter. Det er til de mer krevende oppgavene at at Magic Trackpad har sine mangler.

For det første er styreflaten ikke spesielt godt egnet for dataspilling, forutenom kanskje kabal og simple varianter. Vi prøvde skytespill som Portal, rollespill som Torchlight og World of Warcraft samt strategispill som Starcraft 2. Helt håpløst. Til spilling er det altså god gammeldags mus som gjelder. Driver du med avansert bildebehandling eller lignende arbeid hvor presisjon er viktig, er heller ikke Magic Trackpad å anbefale. Det blir rett og slett ikke nøyaktig nok.

Magic Trackpad er derfor en blandet opplevelse, til tross for at vi har prøvd styreflaten i over flere måneder. Den er unektelig bra, men tenk over hva du skal bruke den til før du går til innkjøp!

PS: Magic Trackpad fungerer best på Mac. Det skal være mulig å installere Boot Camp-drivere i Windows, men etter det vi erfarer har styreflaten da kun begrenset funksjonalitet.