Test: Apples hvite bestselger

Test: Apples hvite bestselger

Den lille, unnselige, hvite MacBook-en i plast har fått ny design – og selger bedre enn vi tror.

Apple er kjent for å si minst mulig om sin forretningsvirksomhet. Men under den siste lanseringen av nye Mac-er i høst signaliserte talspersoner for selskapet at bestselgeren blant Mac-ene er den lille, hvite, unnselige bærbare plastmodellen MacBook. Dette er den billigste Mac-en man kan få kjøpt, med unntak av den særegne Mac mini (som vi snart kommer med egen testomtale av).

Selve MacBook-navnet er nå reservert for den eneste Mac-en som bygges i plast. Den tidligere navnebroren i aluminium rykket for en tid siden opp i MacBook Pro-klassen, slik at man nå kan få en MacBook Pro med henholdsvis 13-, 15- og 17-tommers skjerm. Snakker vi om MacBook uten «Pro» i navnet, er det altså plastmodellen vi mener.

De tekniske spesifikasjonene er ganske like når man sammenligner den hvite MacBook-en i plast og den minste av de stålgrå MacBook Pro-ene i aluminium. Disse to maskinene deler også skjermstørrelse: begge har 13,3-tommers skjerm.

Siden de er så like rent teknisk, har enkelte analytikere spekulert i om Apple snart vil fase ut plastmodellen. De har tatt grundig feil. Sannsynligvis fordi mange går rundt og tror at MacBook ikke selger noe særlig. Apple selger jo helst til de design-bevisste blant oss, og da vil vi jo gjerne tro at de fleste ønsker seg noe som ser ut til å være dyrt – og det gjør det gjerne når maskinen ser ut som om den er bygd i børstet stål.

Vi mistenker altså at mange har undervurdert populariteten til den litt «simplere» hvite MacBook-en. Ute blant folk flest er dette åpenbart en populær datamaskin, og enda mer populær tror vi den vil bli når den både er blitt stiligere, forbedret og billigere.

7990 kroner er nå inngangsbilletten til den bærbare delen av Mac-verdenen, en tusenlapp mindre enn du måtte betale for foregående modell i sommer.

Apple har gjort noen grep som gjør at det fortsatt vil være en del forskjeller på MacBook og den minste MacBook Pro, og det styrker inntrykket av at Apple ønsker å beholde MacBook i lang tid fremover. Heldigvis.

Lang batterilevetid

Det er to hovedforskjeller på høstens nye MacBook og de tidligere modellene. Den ene er at også plastmodellen nå bygges etter det samme «unibody»-prinsippet som benyttes i aluminiumsmodellene. Det betyr at hoveddelen av MacBook-maskinen er støpt i ett stort plaststykke, noe som resulterer i færre deler, lavere vekt (om enn ikke så mye, ned fra 2,26 kg til 2,13 kg) og en mer solid konstruksjon. Under designarbeidet med den nye modellen har Apple dessuten benyttet anledningen til å gjøre maskinen litt lekrere, med mer avrundede former.

Den andre hovedforskjellen er at den nye konstruksjonen ikke gir rom for noe batterilokk, og dermed heller ikke for utskiftbart batteri. Som MacBook Pro-modellene har derfor også MacBook fått et innebygd batteri som bare kan skiftes på verksted eller hos forhandler.

Trøsten er at man neppe trenger å gjøre det før om fem år. Ulempen er at man ikke kan ta med seg reservebatteri på langtur. Men det nye batteriet har mye lengre batterilevetid. Opptil sju timer er nok for de fleste, mener Apple. Vi er tilbøyelig til å være enig.

Men holder det nye batteriet så lenge, da? Det kommer an på hvordan maskinen brukes, og heller ikke Apple lover sju timer til all slags bruk. Du kan forvente alt fra tre og en halv til sju timers bruk, heter det.

En test hos Macworld Lab viste en batteritid på opptil fire timer og ni minutter. Da ble det kjørt en QuickTime X-video i repetisjon i full skjermstørrelse og med lysstyrken på skjermen skrudd opp til maks. Den trådløse AirPort-nettverkstilkoblingen var slått av.

Dette var 40 minutter lenger enn på den forrige MacBook-modellen og nøyaktig samme resultat som tidligere er oppnådd med 13-tommers MacBook Pro i aluminium med 2,26 GHz-prosessor. Apple bruker en annen testmetodikk for å komme frem til sju timer, men for å kunne sammenligne med tidligere resultater hos Macworld Lab er det greit å fortsette med testen som har vært brukt tidligere. Og en 40 minutters forbedring av en allerede god batterilevetid er et godt resultat.

Det er dessuten verdt å merke seg at MacBook ikke ble særlig varm på undersiden under den intensive videokjøringen, slik tilfellet har vært med en del tidligere bærbare Mac-er.

Mer fleksibel

Den økte batteritiden merkes også til hverdags, selv når man ikke går rundt med stoppeklokke. Jeg opplevde den nye MacBook som mer fleksibel i bruk fordi batterimåleren gikk så mye langsommere nedover enn jeg har vært vant til på tidligere bærbare Mac-er jeg har brukt.

Den nye «unibody»-designen har også en annen konsekvens. Siden det ikke er noe batterilokk der, trenger man ikke de tradisjonelle fire små gummiføttene til å holde maskinen på plass på skrivebordet. I stedet er hele undersiden en gummiert flate. Dermed er maskinen enda bedre sikret mot å skli bortover skrivebordet. Ulempen er at undersiden tar til seg skitt og lort fra bordplaten, men det lar seg lett tørke vekk.

Apropos det: Vi har dessverre inntrykk av at plastmodellen ikke vil se ny og ubrukt ut fullt så lenge som aluminiumsmodellene. Plasten er solid, men hyppig transport i pc-lommen i ryggsekken ser ut til å sette sine spor om man er aldri så forsiktig.

Godt tastatur

Tastaturet opplevde jeg som på forrige modell, det vil si behagelig og med korte tastebevegelser som gjør det lett å holde et høyt skrivetempo. I motsetning til på aluminiums-MacBook-ene fås de ikke med bakbelysning, men siden bokstavene er mørke mot lys bakgrunn, synes de ganske godt i dårlig lys. I hvert fall er det min erfaring – noen er sikkert uenig.

Den hvite MacBook-en har nå fått den samme glassbelagte styreflaten som de dyrere bærbare Mac-ene, med full støtte for Apples Multi-Touch-styring. Det gjør det lett å kontrollere maskinen med en eller flere fingre og med å dra, knipe og rotere.

Det som Windows-leiren har mest moro av å mobbe Mac-brukere for, er at de ikke kan høyreklikke på musa. (De tror i hvert fall det, selv om det er galt.) På den nye styreflaten på MacBook kan du konfigurere et område på styreflaten der du kan høyreklikke, eller du kan klikke med to fingre, hvis du ønsker det.

MacBook har også arvet en annen egenskap fra sine aluminiums-slektninger: led-bakbelyst lcd-skjerm. Dette gjør at skjermen lyser enda bedre og kraftigere enn før. På hjemmekontoret mitt, som er vindusløst og ikke så lyst, måtte jeg dempe lysstyrken – full styrke ble nesten ubehagelig.

Sideinnsynet er også veldig godt.

Den nye skjermkonstruksjonen har forøvrig et miljømessig poeng: skjermen er bygd uten bruk av arsenikk og kvikksølv.

Oppløsningen er som før, 1280 x 800 piksler. Noen synes det er for lite. Personlig synes jeg at denne oppløsningen på en 13,3-tommers skjerm er et godt kompromiss mellom kompakt skjermstørrelse og god lesbarhet. Til det meste av den typen bruk som denne maskinen er myntet på, fungerer skjermen ypperlig.

Det kan være at enkelte applikasjoner ikke fungerer optimalt i denne oppløsningen. Da foreslår jeg å anskaffe en rimelig 24-tommers skjerm på kontoret eller hjemmekontoret. Det løser problemet der man jobber mest. Så får man heller glede seg over fordelene med liten pc når man har med seg MacBook-en på reise.

Tross den nye og mer lukkede konstruksjonen er det likevel enkelt å få tilgang til minnebrikker og disk.

LES NESTE SIDE OM FIREWIRE, YTELSE OG VÅR KONKLUSJON