TEST: Apples luksus-bærbare

TEST: Apples luksus-bærbare

MacBook Pro 17" er Apples bærbare toppmodell, men passer ikke for alle. Les hvorfor.

MacBook Pro 17” er en av de aller stiligste bærbare pc-ene på markedet. Den har «alt» - høy ytelse, flott 17-tommers krystallklar LED-basert skjerm, bakbelyst tastatur, et godt utvalg tilkoblingsmuligheter og markedets kanskje lengste batterilevetid.

Alt dette får man i en bærbar datamaskin som veier under tre kilo, som er lav vekt for en 17-tommers-maskin. Tross størrelsen glir maskinen lett ned i en god del av pc-ryggsekkene på markedet.

LES OGSÅ: Dyr og deilig - MacBook Air

Vi har prøvd nye MacBook Pro med 17-tommers skjerm noen dager og har stor forståelse for alle dem som plasserer maskinen øverst på ønskelisten. Det store spørsmålet er om det finnes noen brukergrupper som ikke burde gjøre det?

Ja, dessverre gjør det det. Tragisk for meg selv (om enn ikke for bankkontoen min) hører jeg selv hjemme i gruppen som bør tenke seg om to ganger før man velger Apples bærbare 17-tommersmodell.

For liten skjerm

Og grunnen er ganske enkelt at skjermen er litt for liten.

For liten, sier du? Dette er jo maskinen med MacBook-familiens største skjerm. Hva slags tøysete påstand er dette?

Problemet er knyttet til LED-panelets høye oppløsning. Den optimale oppløsningen er 1920 x 1200 punkter. Det er den samme oppløsningen som også 24-tommersutgaven av iMac og 24-tommersskjermen LED Cinema Display er bygd for.

Personlig kan jeg ikke fordra å benytte en lcd-skjerm – LED-bakbelyst eller ikke - i noen annen oppløsning enn skjermens optimale eller naturlige oppløsning. Gjør man det, blir ikke skjermbildet optimalt skarpt. Både tekst og bilder blir skjemmet av et grumsete slør. Dette forsvinner som dugg for sola når man svitsjer til den optimale oppløsningen.

Dette er ikke noen ny problematikk. Tvert imot har det i flere år pågått en debatt i Mac-brukermiljøer om de nye mulighetene som Mac OS X var ventet å skulle by på når det gjelder brukernes mulighet til å justere oppløsning og punktstørrelse, slik at man blir mer uavhengig av lcd-skjermens optimale oppløsning («native resolution» på engelsk). Stikkordet - fortsatt på engelsk - er «resolution independent user interface». Apples Quartz-teknologi skulle gjøre det mulig å velge mellom å se flere detaljer eller større ikoner og tekst. Da en slik løsning uteble i Mac OS X-versjonen Tiger, ble det spådd at noe slikt skulle komme i Leopard i stedet, og nå går noen og venter på det i Snow Leopard.

Yngre kolleger av meg vil gjerne ha så høy oppløsning som mulig på skjermene på sine bærbare pc-er. For dem gjør det ikke noe om tekst og ikoner blir små på skjermen. Men for oss som er kommet litt lenger opp i årene, blir 1920 x 1200 punkters oppløsning på en 17-tommers skjerm slitsomt å jobbe med i lengden.

Jeg er naturligvis klar over at man på Mac kan justere tekststørrelsen på tekst under ikoner og mapper både på skrivebordet og i mapper til opptil 16 punkter – standard er 12 punkter. Og ikon-størrelsen kan endres opptil 128 x 128 punkter – standard er 48 x 48 punkter. (Menyvalget er Finder > Vis > Vis visningsvalg eller Kommando-J.) Men dette endrer ikke størrelsen på ikonene og teksten under ikoner, i paletter og så videre i mange programmer, slik muligheten for dpi-justering i systemet vil gjøre.

På de nevnte 24-tommersskjermene opplever jeg 1920 x 1200 punkters oppløsning som perfekt. Vi har både den nye iMac-en og LED Cinema Display inne til test når disse linjer skrives, så jeg har hatt gode muligheter til å sammenligne.

Men på 17-tommers MacBook Pro opplever jeg altså skjermen som litt for liten for så høy oppløsning. 15-tommersmodellen med optimal oppløsning på 1440 x 900 punkter er derfor min favoritt blant MacBook Pro-modellene fra Apple, i hvert fall når det gjelder spørsmålet om skjermstørrelse og oppløsning. På den andre siden byr 17-tommers skjermens høye oppløsning naturligvis på fordeler både innen bildebehandling og videoredigering for dem som ikke har noen problemer med å benytte skjerm med høy oppløsning, men moderat størrelse.

Verdens tynneste?

Apple er ofte dristig med adjektivene og kaller selv MacBook Pro 17” for verdens tynneste og letteste 17-tommers bærbare pc.

«Karosseriet» er bygd på samme måte som i den nye MacBook Pro med 15-tommersskjerm og den nye vanlige MacBook, det vil si frest ut av én aluminiumsblokk.

Den tradisjonelle måten å konstruere bærbare pc-er på, er å lage et skall som man forsterker med en indre struktur. Apple har integrert alt dette i én sammenhengende aluminiumsløsning som gir færre deler og likevel en mer solid konstruksjon. Vi har så langt ingen grunn til å tvile på at dette gir de fordelene som Apple påstår.

Resultatet er i hvert fall blitt en tynn og lett maskin som likevel føles solid bygd. Tykkelsen er 2,50 cm og maskinen veier noen få gram under tre kilo.

KLIKK «NESTE» FOR Å LESE OM DEN OMSTRIDTE BATTERI-LØSNINGEN: