TEST: Asus Eee PC 1008HA Seashell - Asus Eee på slankern

TEST: Asus Eee PC 1008HA Seashell - Asus Eee på slanker'n

Asus har lansert sin hittil tynneste, letteste og stiligste minibærbar. Vi har testet den.

Asus' 10-tommers minibærbare har vært noe tyngre enn mange av konkurrentenes pc-er med samme skjermstørrelse. For eksempel veide Eee 1000HE, som vi testet tidligere i år, 1,46 kilo - mens konkurrenten Acer Aspire One 531 veide bare 1,06 kilo.

Nå er Asus klar med sin lettvekter, Eee PC 1008HA Seashell. Med sine 1,05 kilo er dette en av de letteste pc-ene med 10-tommers skjerm vi har testet. Vektforskjellen mellom denne og en 1,4-1,5-kilos minibærbar er noe du faktisk legger godt merke til, og bærer du rundt på pc-en hele dagen teller disse få hundre grammene mer enn man skulle tro.

Tynn og lett

Seashell-navnet og pc-ens skrå kanter og avrundede design skal gi assosiasjoner til et skjell – og Asus bruker bilder av kamskjell i markedsføringen av pc-en.

Om pc-en ligner på et kamskjell er vi ikke så sikre på, men vi synes Asus har lykkes designmessig, og at de nå leverer det vi mener er deres hittil stiligste minibærbare. Eee PC 1008HA er tynnere og lettere enn noen annen mini-bærbar fra Asus. Pc-en er mellom 1,8 og 2,6 centimeter tykk - og de skrå kantene gjør at pc-en virker enda tynnere enn den faktisk er. Pc-en er imidlertid ikke like tynn som MacBook Air, som måler bare 1,94 cm på det tykkeste. De to pc-ene er selvfølgelig ikke sammenlignbare, da MacBook Air er en langt dyrere og kraftigere pc enn Eee 1008HA.

 

Vår test-pc var svart, med «glossy» overflate – men den fås også i fem andre farger; hvit, blå, rosa, safirblå eller rubinrød.

Prosessoren i pc-en er en Intel Atom N280-prosessor på 1,66 GHz. Det pleier normalt ikke å være spesielt stor forskjell i ytelse mellom ulike Atom-baserte mini-bærbare, men i våre ytelsestester viste maskinen seg å være blant de raskeste vi har testet til nå – selv om forskjellene var forholdsvis små. Asus' egen «Super Hybrid Engine»-løsning overvåker programmene du bruker og tilpasser automatisk prosessorytelsen slik at pc-en ikke bruker mer strøm enn nødvendig. I noen tilfeller kan til og med prosessoren overklokkes litt, for å gi litt ekstra ytelse i programmer som krever det. Ved å holde inne Fn-tasten og trykke mellomromstasten kan du veksle mellom ulike strømsparemodi, for eksempel «Super Performance» eller «Power Saving».

Ikke utskiftbart batteri

 

I likhet med Apples MacBook Air har denne pc-en et fastmontert batteri. Det betyr at du mister muligheten til å ta med deg et ekstrabatteri når du er på tur, og du mister også muligheten til å skifte ut batteriet hvis det gamle over tid skulle begynne å få dårlig kapasitet.

Batteriet er et trecellers batteri på 2 900 mAh, og har en oppgitt levetid på seks timer. Vi målte den til 4 timer og 52 minutter, noe som er veldig bra for en pc med trecellers batteri. Batteriet er for øvrig av lithium-polymer-typen, som kan formes på ulike måter for å spare plass. Dette skal ha vært med på å gjøre denne pc-en tynnere.

Vi bør også nevne strømforsyningen, som er veldig liten og veier bare 100 gram.

Den 10 tommer store skjermen benytter LED-bakbelysning og har en oppløsning på 1024x600 punkter. Skjermen er lyssterk og har god innsynsvinkel og god bildekvalitet. Overflaten er av den «glossy» typen, noe som betyr at den er noe utsatt for reflekser – men til gjengjeld har denne typen skjermer veldig klare og fine farger. Et lite 1,3-megapikslers web-kamera er innebygget i toppen av skjermen.

LES OM MULTITOUCH OG VÅR KONKLUSJON PÅ SISTE SIDE.