TEST: Asus F3SR: Funksjonsrik billig-pc

Asus F3SR koster under 7 000 kroner og byr på både rask prosessor, stor harddisk og Radeon HD-grafikkprosessor.

Publisert Sist oppdatert

Asus har etter hvert blitt tilgjengelig på det norske markedet med et bredt utvalg av modeller gjennom en rekke forhandlere, og det er i første omgang konsumentmarkedet Asus retter seg mot. Det vi denne gang har sett på er modellen F3SR-AP067C, som har 15,4-tommers skjerm og en vekt rett i underkant av 3 kilo.

Det tekniske

Pc-en er basert rundt Intels M965-brikkesett og Core 2 Duo T5250-prosessor (1,5 GHz, 2 megabyte buffer). Dette er ikke av aller raskeste Core 2 Duo-prosessorene, men samtidig en god prosessor i forhold til hva de fleste pc-ene i denne prisklassen har – i hvert fall i kombinasjon med pc-ens funksjonalitet ellers. Vår testkonfigurasjon ble levert med 2 gigabyte minne, men opptil 4 gigabyte er støttet.

Grafikkprosessoren er ATIs Mobility Radeon HD 2400. Dette blir en løsning i samme klasse som Nvidias GeForce 8400M. Det er støtte for DirectX 10 og maskinvareakselerasjon ved avspilling av blant annet h.264- og VC-1-basert video.

 

Pc-en leveres med en 250 gigabyte harddisk, som er meget bra for en maskin i dette segmentet. Det er ellers 8x dvd-brenner.

Skjermen på 15,4-tommer har 1280 x 800-oppløsning i likhet med de fleste andre til denne prisen. Skjermen framstår som lys- og kontraststerk og har bra fargegjengivelse. Skjermoverflaten er blank, noe som også har blitt svært vanlig for segmentet av pc-er. Under visse lysforhold gir denne typen skjermer en del reflekser som kan være plagsomme. Farge- og lysmessig framstår imidlertid pc-en som god. Øverst i skjermen finner vi et integrert 1,3 megapiksels webkamera og mikrofon.

SE OGSÅ: Bildegalleri for Asus F3SR-AP067C LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore

Tilkoblinger og ekspansjon

For nettverk har man støtte for 802.11a/b/g for wlan og 10/100/1000 for kablet Ethernet. Pc-en har ikke støtte for Bluetooth eller wlan basert på den nye n-standarden. Av tilkoblinger har man tre usb-porter, Firewire, eSATA, vga, tv-utgang og dvi. For maskiner i dette prissegmentet er dvi og eSATA ikke så vanlig. Dette gjør det enklere å koble til ekstern skjerm, samt at man med eSATA kan få maksimal ytelsesutnyttelse av de mange eksterne harddiskene som har kommet den siste tiden med dette grensesnittet. eSATA gir betydelig bedre ytelse enn harddisker koblet til via usb eller Firewire.

Pc-en har integrert minnekortleser og ExpressCard/54-ekspansjonkortplass.

 

Dvi og eSATA er det ikke så mange pc-ene i dette prissegmentet som har. Ønsker man HDMI kan overgang benyttes på dvi-kontakten, men man får da ikke lyd i samme kabel.

 

Design og konstruksjon

Den generelle konstruksjonen virker robust og skjermen er godt avstivet, samt at tastatur og styreflate er god. Styreflaten har eget rulleområde.

Vi kunne ha ønsket at kontaktene for dvi, vga, Firewire, tv-utgang og eSATA hadde vært flyttet til den andre siden av pc-en, samt at usb-porten og lydkontaktene i front heller var på en av sidene. At de fleste kontaktene er på høyresiden gjør at kablene kan komme i veien når man skal bruke en ekstern mus.

Pc-en holder ok temperaturer og har ikke spesielt høyt støynivå under normal belastning.

 

Det generelle kvalitetsinntrykket er bra, men ved bruk av ekstern mus kan det bli plagsomt at de fleste tilkoblingene er plassert på høyre side av maskinen - i hvert fall for høyrehendte.

Ytelse og batteri

Applikasjonsytelsen for pc-en er god, hvilket skyldes den relativt kraftige prosessoren og en rask harddisk. Når det gjelder spill gir Mobility Radeon HD 2400 muligheten for å spille, men man kan ikke forvente å spillere nyere spill i spesielt høye oppløsninger eller kvalitetsinnstillinger. Løsningen blir imidlertid langt bedre enn for eksempel pc-er med Intel X3100-grafikkprosessor eller andre brikkesettintegrerte løsninger, for eksempel ATIs X1250-løsning.

Batterimessig blir vi ikke direkte imponert over maskinen. For applikasjonsbruk målte vi tiden til i underkant av 2,5 timer, mens det er litt under to timer for dvd-avspilling. En del andre maskiner i segmentet har betydelig bedre batterilevetid. Med det sagt, direkte dårlig er batteritiden ikke.

LES OGSÅ: Advent 1515: Billig advents-pc?

Ytelsesdetaljer

Som referanse har vi hovedsakelig med pc-er som koster fra 7000 til 10 000 kroner. Videre er Multicom IFL-90+ også med, i en konfigurasjon som koster 12-13 000. Når det gjelder bærbare pc-er trenger det ikke være en spesiell kobling mellom pris og ytelse. Faktorer som utstyr, størrelse, materialvalg/konstruksjon spiller ofte en større rolle.

PC-en fra Asus koster 7 000 kroner. Av referanse-pc-ene i denne sammenheng koster også Multicom IFL-91, Elkjøp Advent 1515, HP Compaq 6715b og Acer Aspire 5720GZ cirka 7 000 kroner og har omtrent samme størrelse. Acer Travelmate 6492, Toshiba U300 og Lenovo R61 er noe dyrere, men fortsatt under 10 000 kroner.

 

Med 128 poeng i Mobilemark 2007 Productivity-testen viser maskinen god applikasjonsytelse på batteridrift. Dette er tett knyttet til prosessorene som benyttes, og maskinene som gjør det bedre har også kraftigere prosessorer, og er gjerne dyrere.

 

Batteritiden ved applikasjonsbruk og dvd-avspilling er ikke så veldig bra for Asus-maskinen. Her er det flere pc-er i samme segment som leverer bedre resultater. Direkte dårlig er resultat ikke. Jumbo ser man er Advent 1515, som ikke hadde god nok batteritid til at Mobilemark 2007 kvalifiserte den til et offisielt resultat på applikasjonstesten. Vi ser at Multicom IFL-91, som koster det samme, har betydelig bedre batteritid, men denne maskinen har ikke like god grafikkprosessor og generell funksjonalitet.

 

Under PCMark05, som kjøres på strømdrift og med full ytelse, gjør pc-en fra Asus det meget bra. At pc-en har relativt raskt prosessor, dedikert grafikkontroller og en rask harddisk påvirker sterkt til det gode resultatet.

 

Mobility Radeon HD 2400-grafikkprosessoren gir mulighet for å spille. Man ser her tydelig forskjellen ned mot maskinene som har brikkesettintegrert grafikkprosessor som benytter systemminnet som videominne. Riktignok, HS 2400-løsningen er relativt rimelig, og man kan ikke forvente så veldig høye oppløsninger og kvalitetsinnstillinger.

 

Under spillet Half Life 2 ser man tildels at resultatene fra 3DMark gjenspeiler seg. Asus-maskinen benytter en relativt rimelig løsning, men den er betydelig bedre enn de brikkesettintegrerte grafikkløsningene. Maskinen fra Acer i referansen benytter Nvidias GeForce 8400M GS-grafikkprosessor, og som blir i samme klasse.

Programvare

Maskinen blir levert med Windows Vista Home Premium og programmer som blant annet Nero 7 Essentials, prøveversjon av Norton Internet Security 2007 og verktøy for blant annet utnyttelse av det integrerte webkameraet. Operativsystem leveres på gjennopprettingsplate. Man har også mulighet for å installere Windows både på norsk og engelsk.

 

Konklusjon

Asus F3SR-AP067C leverer jevnt over god ytelse og har god funksjonalitet. Dette er i utgangspunktet en all-round-maskin, men totalresultatet trekkes litt ned på grunn av en litt svak batteridriftstid uten at den er direkte dårlig. Om du ikke stiller for store krav på dette området kan pc-en være et godt valg.

SE OGSÅ: Bildegalleri for Asus F3SR-AP067C

 

Asus F3SR-AP067C

 

Pris: Kr 6 995 inkl. mva.

Internett: www.asus.no Leverandør: www.ps.no

+ Dvi, eSATA, stor harddisk, grafikkprosessor. - Batterilevetid. Ikke Bluetooth. Plassering av enkelte kontakter.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T5250 - Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB - Brikkesett: M965 - Grafikk: Mobility Radeon HD 2400 - Harddisk: 250 GB, 5400 o/min. - Optisk: 8x Dvd-brenner - Vekt: 2,95 kg - Mål: 4,1 x 27 x 36,5 cm - Garanti: 2 år.

Skjerm: - Skjermstørrelse: 15,4" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Nei - Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g - Bluetooth: Nei - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei - IR: Nei

Tilkoblinger: - Usb: 3 stk USB 2.0 - Firewire: 1 stk 4-pin FW400 - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Ja - HDMI: Nei (via overgang) - S-video: Ja - Serieport: Nei - Parallellport: Nei

Kortplasser: - 1 ExpressCard/54 - Minnekortleser

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar LES OGSÅ: HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen